Користувацький вхід

Тренінгове заняття " Ми проти паління"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ТРЕНІНГОВЕ ЗАНЯТТЯ
«Ми проти паління !»
1. Вступ
Усе наше життя, кожна година, кожна мить - вибір. Найчастіше своїми думками і вчинками ми визначаємо, як будуть прожиті найближчі години і дні. Іноді наш вибір визначає плин і фінал усього життя. Часто в наш вибір вплітаються долі інших людей: близьких і далеких.
Про такий вибір і піде сьогодні мова …
2. Знайомство (10 хв.)
Учасникам тренінгу роздаються кольорові аркуші і пропонується написати на них своє ім’я, яким би вони хотіли, щоб їх називали під час заняття. Кожен учасник представляється, вказуючи написане ім’я і дарує «подарунок» групі, що починається на першу букву імені
( наприклад: Ольга – оптимізм, Тетяна – тепло і т.ін.)
3. Правила роботи групи (5 хв.)
Діти за допомогою ведучого пропонують правила, які записуються на плакаті або на дошці, обговорюються. Потім кожен учасник ставить підпис під ними, який підтверджує згоду виконувати дані правила.
4. Очікування (10 хв.)
Мета: визначити сподівання й очікування учасників щодо заняття, сформулювати власні цілі.
Вправа: учасники на стікерах, вирізаних у формі корабликів, записують свої очікування щодо тренінгу. Потім кожен учасник озвучує свої очікування. Після чого наклеюють свої стікери на плакат із зображенням «берега надій» та «берега реалізованих сподівань». Учасники наклеюють стікери на «берег надій».
5. Вправа «Моє відношення до паління» (15 хв.)
Запропонувати дітям оформити на аркуші паперу своє відношення до тютюнопаління, який повинен містити таку інформацію:
- намалювати образне сприйняття слова «тютюнопаління»;
- сформувати свій життєвий девіз щодо паління;
Потім кожен учасник групи представляє свою роботу, вивішує результат на дошці.
6. Тест «Що я знаю про тютюнопаління» (15 хв.)
Тема сьогоднішнього заняття зрозуміла, тому давайте спробуємо з’ясувати, що ж вам відомо про цю звичку. Постарайтеся щиро відповідати на питання анкети, а потім ми обговоримо на скільки ви ознайомлені з даним питанням.
Питання анкети «Що я знаю про тютюнопаління»
Необхідно на наведені нижче питання відповісти: «правильно» або «неправильно».
1. Одна з головних причин паління – прагнення бути таким, як усі.
2. Люди, що не курять ,змушені страждати на захворювання дихальної системи внаслідок пасивного куріння .
3. Паління допомагає розслабитися , коли людина нервує.
4. У легенях людини, що викурює щодня протягом року пачку цигарок, осідає один літр тютюнової смоли.
5. Фізичні вправи нейтралізують шкоду, викликану палінням.
6. Однієї пачки цигарок достатньо, щоб участився пульс, підвищився кров’яний тиск, порушилося нормальне кровопостачання і циркуляція повітря в легенях.
7. Більшість курців одержують від паління задоволення і не збираються кидати палити.
8. Тютюнопаління є однією з основних причин захворювань серця.
9. Більшість підлітків можуть самостійно кинути палити в будь-який час.
10. Hемає нічого страшного, якщо підлітки «бавляться» цигарками, вони легко можуть зупинитися до того, як паління стане звичкою.
Обговорення: відзначити на дошці кількість правильних і неправильних відповідей, вислухати точку зору кожного учасника з проханням довести свою власну позицію.
7. Руханка «Інтерв’ю» (5-7 хв)
Розставити по колу стільці за кількістю учасників тренінгу, ведучий без стільця, але він приймає участь у грі. Учасники розсаджуються по колу.
Ведучий: «Зараз поміняються місцями ті з вас, хто сьогодні …снідав, прибирав своє ліжко, посміхався, робив зарядку, палив. (учасники проробляють цю операцію швидко, займаючи вільний стілець. Хто залишився без стільця, той стає ведучим)
8. Вправа «Чому люди палять?»
Необхідно з’ясувати фактори, що впливають на бажання почати палити і наслідки паління.
Об’єднуємо учасників у 2-3 групи. Наприклад, за кружечками різного кольору.
Робота в групах ( 10 хв.)
На аркушах паперу написати відповіді на питання, чому люди починають палити і чому продовжують це робити.
Кожна група презентує свою роботу.
Висновок: усі причини, що змушують людину палити і сприяють продовженню процесу тютюнопаління, можна об’єднати в кілька груп:
- соціальні;
- фізіологічні;
- психологічні;
- виховні;
- пізнавальні.
Обговорення: чи може людина обійтися без паління, яким способами можна вийти з ситуації, яка склалася, не починаючи палити?
9. Мозковий штурм «Переваги здорового способу життя» ( 10 хв.)
Мета: сформувати та закріпити в учасників заняття усвідомлення переваг здорового способу життя, вільного від паління. Обговорити те, що допомагаючи іншим кинути палити, ти піклуєшся, у першу чергу, про своє власне здоров’я.
10. Руханка «У джунглях»( 5-7 хв.)
Всі учасники стають у коло і слухають тренера, який розповідає історії про тварин, які живуть у джунглях. Учасники передають рухами характерні особливості кожної тварини, таким чином, роблячи масаж спини тим, хто стоїть попереду.
Історія: Ми веселі мандрівники і любимо подорожувати пішки ( показуємо пальцями «пішки»). Ми обходили багато земель і одного разу потрапили в джунглі. Першою нам зустрілась пантера, яка немов кішка, м’яко ступала лапами по землі (легенько долонями торкаємося спини), обачивши нас вона ліниво потягнулась (провести долонями по спині зверху-вниз) і повільно пішла далі (показуємо пальцями «пішки»). Далі веселі мавпи швидко стрибали з ліани на ліану і сміялися (швидкі і легкі постукування долонями по всій спині).
З болота виліз величезний бегемот і пішов шукати своїх друзів – слоненят ( пальці стиснуті в кулачки, повільно постукують по спині). А вони були поруч: бігали і доганяли одне одного ( швидкі постукування кулачками по спині ). І ось раптом ми побачили в траві строкату стрічку. Це була змія. Вона повільно рухалася в траві (звивисті рухи по спин ). Ми тихенько обминули її і пішли далі (рухи вказівними і середніми пальцями обох рук по спині).
Підсумок: загальний піднятий настрій.
11. Вправа « Здоров’я і вибір способу життя» (10 хв.)
Здоров’я – це спосіб життя людини. Це стиль, який людина обирає самостійно і самостійно визначає, чи досягне вона благополуччя чи ні. Давно доведено, що все, що робить людина, відбивається на стані її здоров’я.
Здоров’я – це процес постійний , що містить в собі всі цілі життя людини, її інтереси і звички. І ,насамперед, це почуття любові і поваги до самої себе.
Давайте спробуємо визначити ваш шлях у житті. Людина може йти двома шляхами - один веде до здоров’я, інший – від нього. Визначимо це схематично (на плакаті креслиться схема).
Усі висловлювання учасників тренінгу записуються на плакаті, їх може бути стільки, скільки назвуть учасники.

Висновок: ми з вами визначили шлях, але яким з них підете ви, кожен має обрати сам.
12.Зворотній зв’язок. Рефлексія.
Чи було цікавим та корисним сьогоднішнє заняття? Чим саме? Просимо перевісити стікери на «берег реалізованих сподівань», якщо ваші сподівання реалізувалися, якщо ні – залишаються на «березі надій». Обговорення.

Автор: 

Попова Людмила Миколаївна
соціальний педагог Золочівського дитячого будинку

Джерело: 

Газети ,журнали " Соціальний педагог", "Психолог" , Підручники серії" Формування здорового способу життя молоді"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі