Користувацький вхід

Розробка уроку з біології «Різноманітність, значення та охорона плазунів»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема уроку: Різноманітність, значення та охорона плазунів.
Мета уроку: ознайомити учнів з різноманітністю плазунів на планеті; з’ясувати значення плазунів у природі та житті людини; розвивати вміння учнів працювати з науково-популярною літературою; формувати вміння спостерігати, аналізувати, логічно мислити, складати таблиці та порівнювати представників рядів, стимулювати пізнавальну активність; виховувати бережливе ставлення до організмів, які оточують людину; сприяти природоохоронній та екологічній діяльності.
Тип уроку: комбінований з елементами мандрівки.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.
Вступне слово вчителя (слайд 1).
Важко уявити іншу групу тварин, яка б викликала у людей почуття такої тривожної зацікавленості, а подекуди і страху, як змії та крокодили, а особливо вимерлі плазуни – динозаври. Існує багато легенд, міфів, розповідей про них. На сході змію поважають як мудру тварину. І ви знаєте, що у Східному календарі є рік Змії. Але з іншого боку, згадайте, у казках велетенські змії та вогнедишні дракони постійно нападають на поселення людей і завдають горя та нещасть.
Тож перед нами постає проблемне питання:
 Чому плазуни не викликають симпатії у людини? (слайд 2).
Епіграф. Ще з Гіппократових часів
Отрутою плазун зцілив,
І вбити міг, і врятувати.
Так будьмо ж ми їх поважати.
Щоб відповісти на запитання, ми здійснимо цікаву віртуальну подорож до країни Плазунів, познайомимося з велетнями серед плазунів і тваринами, що мешкають в Україні, а також з’ясуємо значення плазунів в природі та житті людини. Нам доведеться летіти на науковому думкоході зі швидкістю думки. Але перед мандрівкою ви повинні знати, що можна та що заборонено робити на думкоході, для того, щоб почуватися в повній безпеці (слайд 3).
По-перше, заборонено шуміти.
По-друге, заборонено бути байдужим, пасивним.
По-третє, всі повинні брати активну участь у програмі польоту.
Щоб розпочати подорож, слід придбати квитки. Для цього слід відповісти на питання. Відповідати будемо по черзі, якщо один пасажир не знає відповіді, відповідає інший. Кожен квиток вартує 3 думчики.
- Тіло плазунів розділяється на...(голову, шию тулуб, хвіст, кінцівки)
-Відновлення втраченої частини тіла ...(регенерація)
-Шкіра плазунів звичайно вкрита...(роговими лусками)
-У черепах розвивається зовнішній скелет...(кістковий панцир)

-Більш розвиненою частиною мозку плазунів є…(великі півкулі)
-Серце плазунів...(трикамерне)

-Органом дотику плазунів слугує... роздвоєний на кінці (язик)
-Органи дихання плазунів...(легені,гортань, бронхи)
-Очі плазунів вкриті…(повіками)
-Рзмножуються плазуни, відкладаючи яйця …(на суходолі)
ІІІ. Повідомлення теми й мети уроку.
Сьогодні ми познайомимося з найбільш загадковими й дивовижними сторонами життя рептилій. Ми побуваємо на багатьох зупинках. На кожній з них ми дізнаємося про щось нове, цікаве, незвичайне. Екскурсоводами будуть пасажири нашого думкоходу, які повернулися із експедиції по сторінках науково-популярної літератури, вони багато дізналися про різноманітність представників країни Плазуни, дослідили значення цих тварин у природі та житті людини і зараз розкажуть нам про свої знахідки. За свою роботу екскурсоводи отримають по 5 думчиків.
Отже, будьте уважні, тема нашого уроку: « Різноманітність, значення та охорона плазунів» (слайд 4).
Уже на першій станції нам можуть трапитися отруйні змії. Щоб почуватися у повній безпеці, отримайте і уважно опрацюйте пам’ятку (слайд 5). У цьому нам допоможе лікар.
«Перша допомога в разі укусу змії»
1. Знерухоміти вражену частину тіла.
2. Надати потерпілому лежачого положення.
3. Дати потерпілому якнайбільше теплого чаю, води.
4. Доставити потерпілого якнайшвидше до медичного закладу.
Не можна!
1. Надрізати рани.
2. Перетягувати джгутом кінцівки.
3. Припалювати.
IV. Вивчення нового матеріалу.
Розповідь вчителя.
Клас Плазуни налічує понад 8000 видів сучасних видів плазунів, переважна більшість яких є наземними, проживають на всіх материках, окрім Антарктиди (слайд 6) (Скласти схему на дошці)
Під час екскурсії екскурсоводи розповідають, а інші пасажири зафіксовують матеріал у таблицю в зошитах.
Заповнення таблиці
Різноманітність плазунів
Назва ряду Особливості будови Представники
Ряд Дзьобоголові
Ряд Лускаті
Ряд Черепахи
Ряд Крокодили
А тепер увага! Ми вирушаємо в політ!
Станція «Дзьоблголові» (слайд 7).
Гатерія – єдиний представник ряду Дзьобоголові. Має шипи і єдиний гребінь на потилиці. Примітивна істота, одинока на Землі: всі її родичі вимерли багато мільйонів років тому. Тому гатерію називають живим викопним. Це свідчить про те, що далекими предками плазунів були земноводні.
Станція «Лускаті» (слайд 8 -11).
Лускаті - це найчисленніший ряд плазунів, що включає більше 6000 видів. Ряд лускаті названий так тому, що тіло всіх його представників покрито роговими лусками або щитками. Тіло лускатих подовжене, циліндричної форми. У ящірок є передні, задні парні кінцівки та хвіст. Характерна ознака лускатих - рухоме з'єднання квадратної кістки верхньої щелепи з черепною коробкою. До верхньої або внутрішньої поверхні щелеп прикріплені зуби. Запліднення лускатих, як і всіх рептилій внутрішнє. Ці тварини відкладають яйця, які у більшості видів покриті м'якою оболонкою і позбавлені внутрішньої білкової оболонки. Сучасні лускаті плазуни поширені на суші практично повсюдно, деякі - в морях або прісних водоймах . Лускаті не живуть в Антарктиді, так як вони, як і представники інших рядів плазунів є холоднокровними. Лускаті - хижі тварини. Харчуються ящірки, в основному, безхребетними тваринами.(доповнити схему на дошці)
(слайд 12 - 15).
Змії - безногі лускаті рептилії. Вони здатні заковтувати велику здобич цілком, завдяки рухливо з'єднаним кісткам лівої та правої частин щелеп. Через те, що змії позбавлені барабанних перетинок, вони здатні вловлювати звукові хвилі від землі. Прозорі та нерухомі повіки змій зрослися з поверхнею очей. Завдяки наявності безлічі хребців (до 400) у складі хребта та відсутності грудної клітини, тіло змії дуже рухливе та гнучке. У отруйних змій передні зуби верхньої щелепи великі, вони мають канали або борозни, по яких протікає отрута в момент укусу жертви. Яд продукується видозміненими слинними залозами. Найбільша серед отруйних змій - королівська кобра, що досягає в довжину 5,5 м, вона мешкає в Південно-Східній Азії. Для людини також небезпечні укуси гюрзи, ефи, звичайної та степової гадюки, американської гримучої змії, морських змій.
Це слід запам’ятати!
Вигадками є те, що змії нашої фауни з власної ініціативи нападають на людей та переслідують їх, аби вкусити. Насправді при зустрічі з людиною змії завжди намагаються втекти. Кусає гадюка лише тоді, коли людина ненароком наступає на неї, не помітивши серед трави. Проявляють агресію і роблять випади в бік людини змії, загнані в глухий кут. Отрута гадюкам потрібна не для того, щоб нападати на людей чи великих хижаків, а для знешкодження мишоподібних гризунів. (доповнити схему на дошці)
Станція «Черепахи» (слайд 16- 17).
Черепахи здавна вважаються символом повільності і мудрості. Будова тварини настільки своєрідна й так відрізняється від будови інших представників класу Плазуни, що їх неможливо ні з ким сплутати.
Черепахи мають кістковий панцир, у якому міститься їхнє тіло. Туди у разі небезпеки можуть ховатися голова, шия, кінцівки та хвіст.
Панцир, який слугує досить надійним захистом від ворогів, складається з верхньої та нижньої частин, укритих роговими щитками. Спереду, ззаду і з боків панцир має отвори, через які тварина висуває свої кінцівки. У деяких видів рухомі частини панцира можуть щільно закривати обидва отвори (або один з них) у хвилину небезпеки. Форма панцира пов’язана зі способом життя черепах: у наземних видів він високий, куполоподібний, часто горбкуватий, у прісноводих — низький, сплощений і гладенький, у морських має обтічну краплеподібну форму.
У м’якотілих черепах панцир зверху покритий м’якою шкірою. З частинами панцира зростаються певні кістки скелета (грудина, ребра, грудні, поперекові й крижові хребці тощо). Зубів у черепах немає. Їхню функцію виконують рогові чохли, що мають гострі краї та вкривають щелепи подібно до дзьоба птахів.
Відомо 225 видів черепах, які живуть на суходолі, у прісних водоймах і морях. Найчастіше вони трапляються у вологих тропічних лісах, спекотних пустелях, тропічних і субтропічних морях. Переважна більшість видів рослиноїдні, але є й хижаки, які живляться рибою, земноводними або безхребетними тваринами. Усі черепахи розмножуються на суходолі та відкладають від десяти до кількох сотень яєць. Черепахи живуть декілька десятків років, максимально — до 175 і ростуть упродовж усього життя.
Найбільші за розмірами та масою — це зелена, або супова (завдовжки до 1 м, маса — до 450 кг), та слонова черепахи (завдовжки до 2 м, маса — до 400 кг). Слонова черепаха поширена на Галапагоських островах, а зелена — у тропічних і субтропічних морях. Цікаво, що у морських видів черепах кінцівки перетворилися на ласти, які зовні нагадують плавці риб. Завдяки ластам вони легко плавають у воді.
Європейська болотна черепаха — вид прісноводних черепах. Є єдиним представником ряду черепахових у фауні України.
Це цікаво
Є черепахи, які можуть безболісно замерзнути й затвердіти так, що їхні внутрішні органи перетворюються в льодові кристали. Здавалося б, льодові кристали, що утворились у кров’яних судинах тварин, повинні їх або розірвати, або розтягнути, що призведе до загибелі. Та цього не відбувається. (доповнити схему на дошці)
Станція «Крокодили» (слайд 18-20).
Крокодили майже не змінилися з доісторичних часів, коли вони населяли землю разом зі своїми близькими родичами — динозаврами.
У крокодила плоске видовжене тіло, вкрите роговою лускою, під якою є міцні кісткові пластини. У кайманів черево панцирне. Очі розміщені зверху на голові, ніздрі — високо на кінці видовженої морди. У крокодила довгий м’язистий хвіст, стиснутий з боків, короткі могутні ноги. Задні кінцівки — чотирипалі, на передніх — по п’ять пальців. Чотирикамерне серце.
Основна зовнішня відмінність між алігаторами й крокодилами — в особливостях морди. У крокодилів навіть із закритої пащі виглядають з кожного боку по чотири зуби нижньої щелепи. В алігаторів із закритої пащі зубів не видно. Гавіали мають довгу вузьку морду.
Крокодили поширені в тропічних і субтропічних регіонах. Живуть у жарких районах Центральної і Південної Америки, Африки, Азії та Австралії. Алігатори і каймани поширені у тропічних і субтропічних регіонах Америки і тільки китайські алігатори — у Східній Азії.
Нільські крокодили перебувають під загрозою зникнення внаслідок осушування річок і боліт, розвитку індустріалізації та туризму.
Найбільша рептилія у світі — солоноводний гребінчастий крокодил, який живе біля узбережжя Індійського і Тихого океанів, виростає завдовжки до 6 м, важить до 1 т. Гребінчасті крокодили мешкають у затоках і гирлах річок, іноді запливають у відкрите море. Гавіали живуть на півночі Індії. Більшу частину життя вони перебувають у воді, швидко плавають і вправно ловлять рибу.
Удень крокодили мляві. Переважну частину дня вони гріються на сонці на піщаних пляжах і мілинах. Надвечір вони стають активнішими і вночі полюють на рибу, черепах і навіть на великих ссавців. Під час полювання тварина може робити стрімкі кидки й майже вистрибувати з води, кидаючись на здобич. (доповнити схему на дошці)
Станція «Промислова» (слайд 21).
• Регулюють чисельність безхребетних та дрібних хребетних тварин, є частиною харчових ланцюгів різних біогеоценозів.
• Знищують величезну кількість комах, гризунів – шкідників лісів, полів, садів (ящірки, гекони, змії).
• Отрута змій використовується в медицині. З неї виробляють болезаспокійливі ліки, вакцини та інші медпрепарати. Вирощують змій у серпентаріях.
• Об’єкти промислу. Високо цінується шкіра великих змій, крокодилів, панцир черепах, м'ясо крокодилів та черепах. З неї шиють сумочки, паски, черевики, що дає великі прибутки. Тільки в США й Англії щороку завозять до 20 млн. шкір змій.
• Деякі японці вважають, що страви із сирої змії збільшують тривалість життя. Тут щороку з’їдають 40 тис. змій. У Тайланді в першокласних ресторанах можна замовити делікатес із пітона та кобри. Ще м’ясо гадюк їдять на Далекому Сході, у Південно-Східній Азії, куда щороку завозять до 60 тис. цих тварин.
Станція «Екологічна варта» (слайд 22).
Майже всі плазуни потребують охорони. Чому так сталося?
Досліджували цю проблему члени «Екологічна варти», які представляють нам результати своєї роботи.
Ми визначили причини зникнення плазунів. Перш за все людина порушує та забруднює середовище існування плазунів. Звичайний поліетиленовий пакет, кинутий у воду, може згубити таку дивну і рідкісну тварину як шкіряста черепаха, якщо вона сприйме його за медузу і проковтне.
Плазуни є об’єктом промислу. З 20 видів сучасних крокодилів – більше половини на межі вимирання. Ці тварини збереглися з часів динозаврів,але можуть зникнути найближчим часом через великий попит на гаманці, портфелі, взуття та інші вироби з крокодилової шкіри.

Людина значно скоротила чисельність морських черепах, споживаючи їх в їжу та виготовляючи з рогових щитків їхнього панцира різні дрібниці: гребені, оправи для окулярів, футляри.

Отруйні змії небезпечні. Але необхідно пам’ятати – гадюки ніколи не нападають першими і, як правило, намагаються сховатись. Натрапивши на гадюку, треба бути обережним і просто відійти вбік. Деякі люди вбивають гадюк. Це нерозумно і жорстоко: сліпий страх та ненависть – не ліпші прикраси розумної істоти.

У зв’язку з втручанням людини у природу відбувається різке зменшення чисельності багатьох видів плазунів. Тому рідкісні та зникаючи види занесені до Червоної книги України: (слайд 23-25).
- Гекон кримський .
- Жовтопуз.
- Полоз жовточеревий.
- Полоз леопардовий.
- Полоз лісовий.
- Полоз чотирисмуговий.
- Мідянка.
- Гадюка степова східна.
Вилов змій дозволено лише герпетологам – спеціалістам, по рептиліям, які займаються вивченням будови, особливостей та поведінкою плазунів) в певних країнах у визначений сезон (для серпентаріїв) з подальшим випуском змій у природу.

V. Узагальнення й систематизація знань учнів.

 На початку уроку перед вами було поставлене проблемне запитання, тож давайте спробуємо відповісти на нього: чому плазуни не викликають симпатії у людини? (метод «Мікрофон»)

 А тепер давайте виконаємо цифровий диктант (слайд 26 )

• Ряд Дзьобоголові (7,11)
• Ряд Лускаті (3,4,5,6,12)
• Ряд Черепахи (1,10)
• Ряд Крокодили (2,8,9)

1. Мають кістковий панцир.
2. До цього ряду належать алігатори.
3. Безногі ящірки
4. Мають отруйні зуби.
5. Хамелеони.
6. Веретільниці.
7. Єдиний представник ряду.
8. Каймани.
9. Під час полювання жертву затягують під воду.
10. Розвинена мускулатура кінцівок.
11. Живий викопний вид.
12. Гекони.

Перевіремо себе (слайд 27).
Пам’ятники плазунам (слайд 28).
Посміхнімося разом (слайд 29-37).
VІ. Рефлексія.
- На уроці я дізнався нового…
- Найбільше мені сподобалося…
- Мені не сподобалося на уроці…

VІІ. Домашнє завдання (слайд 38).
Вивчити параграф 41, тестові завдання стор.169;
скласти кросворд на тему «Плазуни»

Автор: 

Прокофьєва Тетяна Владиславівна
вчитель біології
КЗ «Середня загальноосвітня школа №8 м. Дніпродзержинська» Дніпродзержинської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі