Користувацький вхід

"Великоднє свято"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема "Великоднє свято"
Мета: закріпити та поглибити знання дітей про відзначення християнського православного свята Великодня, його атрибутику тощо. Продовжувати вчити дітей уважно слухати програмові літературні прозові твори, відповідати на запитання за прослуханим текстом, сприяти засвоєнню змісту оповідання. Розвивати мовлення, поповнювати словниковий запас. Виховувати пізнавальний інтерес до українських обрядів та традицій.
Весна- пора тепла і сонечка, пробудження природи та радісної праці. А ще весна- пора чудових свят. Розкажіть, які свята ми відзначаємо навесні? (8 березня-Міжнародний Жіночий день, День Тараса Григоровича Шевченка, Вербна неділя). Правильно. А ще, навесні, коли все живе, довкілля ніби воскресає після глибокого зимового сну, ми святкуємо Вокресіння Ісуса Христа. Як називається це свято, хто знає? (Великдень, Великоднє свято та свято Пасхи).
Великдень
Ми довго чекали Великодня. Дивились на іній- уявляли білий вишневий цвіт.
Вербної неділі принесли з церкви освячену лозу. Хльоскали нею тата, маму, братиків, сестричок- так проганяли зиму, приказуючи: "Не я б'ю, лоза б'є...За тиждень- Великдень".
Чекали Великодня...
І от урочисто у церкві задзвонили дзвони. Зійшло веселе весняне сонечко і сповістило рясним промінням: "Христос воскрес!". Надворі розтала крига. З'явилась зелена травиця й тихо шелестить: "Христос воскрес!".
Вмиваймось, милі хлопчики й дівчатка, й притулюймо до щічок червоне яєчко, щоб завжди бути гарними. Перехрестімося до ікони, помолімося "Отче наш" і сідаймо до святкового столу, сказавши всім, хто в хаті:
- Христос воскрес!
Пообідавши, всі виходьмо з хати, хай невидимо увійдуть до неї наші родичі, яких вже немає на білому світі, й теж покуштують великодніх страв.
Винесімо худібці та птиці крихт свяченої паски і покажімо:
-Христос воскрес!
Радіймо, що з воскресінням Христа настала весна, і сподіваймося, що вона принесе нам щастя.(Вітаймося з усіма словами: "Христос воскрес!". А як нас привітають, відповідаємо: : "Воістину воскрес!"
Бесіда за змістом.

Співає жайворон з небес:
"Христос воскрес! Христос воскрес!"
У небо дзвін гуде з села:
"Христос воскрес! Йому хвала!"
Слухання церковних дзвонів.
Обмін думками "Що потрібно робити на Великдень"
Справжній шедевр кулінарної майстерності- це великодня паска. Здавна пекли паски в українській печі. Для святкових пасок брали найбіліше, найкраще борошно, найсвіжіше молоко, яйця, сметану, масло. У багатьох українських родинах рецепти великодніх пасок передаються з покоління у покоління. Паски печуть великі і маленькі, пишні та духмяні, із родзинками та сиром. Зверху святкову паску зазвичай змащують спеціальною глазур'ю та прикрашають барвистою присипкою з кольорового цукру та прикрашають шматочками мармеладу, цукатів тощо.
Майстерно випечені паски напередодні великоднього свята можна купити в магазині. Їх печуть в кондитерських цехах, на хлібозаводах, але при цьому, як і раніше, дотримуються давніх рецептів, і тому й сучасні паски пухкі, солодкі, духмяні, білі і смачні.

Д/гра "Опиши паску"
Христос воскрес! Радійте нині, діти!
Сповнилося найбільше із чудес,
Пропала тьма, і сонце правди світить,
Христос воскрес! Воістину воскрес!
Пісня "Писанка"

Автор: 

Соцька Анастасія Едуардівна
студентка ХГПА

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі