Користувацький вхід

Податки

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ЕКОНОМІЧНЕ ВИХОВАННЯ

Старша група

Тема: Податки
Мета: дати дітям уявлення про те, що податки - обов’язкова складова економіки суспільства; допомогти зрозуміти, для чого використовуються податки. Виховувати бажання в майбутньому стати законослухняними платниками податків.

Хід заняття

Вихователь: Діти, відгадайте загадку:
В лісі є кравець чудовий,
шиє звірям він обнови.
Для ведмедиків – кожушки,
для лисичок – сорочки,
для куничок – рукавички,
а для білочок – спіднички,
а для вовка теплу шапку.
І собі пошив піджак.
Хто кравець цей?
Це… (їжак).
Вихователь: Молодці, правильно відгадали, це – Їжачок-Добрячок. От який він майстер на всі руки. А ще я, діти, чула що й у лісі тепер великі зміни, що лісові звірі тепер без діла не сидять. Недаремно ж кажуть: хто не робить, той не їсть. А їсти хочуть всі, тому й працюють. А давайте, діти, пригадаємо, яких лісових звірів ви знаєте?
/відповіді дітей/
Вихователь: У наш час стало престижно займатись бізнесом, тобто мати свою справу. Якось до мого будинку прилетіла Сорока-Білобока. Ось послухайте, що вона мені розповіла:
У великій лісовій державі, де мешкає багато звірів, птахів, сталися великі зміни. Лисичка-сестричка відкрила в лісі «Салон краси». Тут вона робить стильні зачіски своїм лісовим друзям. Ведмідь-набрідь із своїм сином Мишанею відкрили автомайстерню. Зайчик-вуханчик має свою пекарню, випікає хліб, булочки, печиво, бублики. Із загадки, діти, ви дізнались, чим займається Їжачок-добрячок. У нього тепер велике ательє, сюди приходять усі лісові мешканці, щоб пошити собі якусь обновку. А лісові бджоли зайнялись виробництвом меду, та такого смачного, такого запашного, що на лісовому ринку його дуже швидко розкуповують. Отож, усі лісові жителі тепер працюють, а називаються вони по сучасному – підприємці. А ще Сорока сказала, що в усіх їх справи ідуть добре, всі мають прибутки.
Перш ніж стати підприємцем усі звірі зареєструвались у лісовій податковій інспекції. Це, діти, дуже поважна та відповідальна контора. В ній працюють податківці і вони повинні знати всіх підприємців і стежити за тим, щоб усі вони вчасно сплачували податки із своїх прибутків. А чи знаєте, малята, що таке податок?
/відповіді дітей/
Вихователь: Тепер я вам трішки розповім про податки. Як ми вже з вами говорили усі лісові бізнесмени завдяки своїй діяльності отримують прибутки (гроші). Певну частинку із зароблених грошей вони мають сплачувати в бюджет лісової держави. А лісова держава витрачає зібрані податки на утримування лісових шкіл, садочків, лікарень, де навчаються і виховуються діти лісових мешканців, лікуються діти і дорослі, виплачує пенсії пенсіонерам-звірям.
Вихователь: Діти, а як ви думаєте, чи й у нашому суспільстві так відбувається, як у лісовій державі?
/відповіді дітей/
Вихователь: А скажіть мені, будь-ласка, де працюють ваші батьки?
/відповіді дітей/
Вихователь: Кожна працююча людина певну частину зароблених грошей сплачує державі у вигляді податків. І це правильно. Податки – це обов’язкові платежі кожної працюючої людини. Трапляється й таке, що хтось і чомусь не хоче вчасно сплатити податок, боргує його для держави. Тоді податкова інспекція перевіряє боржників, примушує їх обов’язково заплатити, а інколи може їх і покарати.
Вихователь: Діти, мабуть час нам перепочити, бачу стомились ви трішки.
Фізкультхвилинка:
«Ведмежата»
Ведмежата в лісі жили,
головою все крутили.
Ось так, ось так –
Головою все крутили.
Ведмежата мед шукали,
всі дерева нахиляли.
Ось так, ось так –
всі дерева нахиляли.
Ведмежата посміхались
та сусідів все шукали.
Ось так, ось так –
та сусідів все шукали.

Вихователь: Ви уважно слухали історію Сороки-білобоки. А як ви думаєте, на що наша держава витрачає податки?
/відповіді дітей/
Вихователь: Діти, щоб ви краще зрозуміли, що таке державний бюджет, яку роль у ньому відіграють податки давайте уявимо, що це велика скриня, де зберігається скарб нашої держави. Держава поступово у вигляді податків наповнює скриню, а також поступово і витрачає гроші зі своєї великої скрині. Як ви думаєте, на що витрачає ці кошти держава, у якій ми усі з вами живемо?
/відповіді дітей/
Усі ми з вами, ваші мами й тата, бабусі й дідусі, братики й сестрички бувають у лікарні. Скажіть мені, будь ласка, чи потрібні людям лікарні, лікарі, чи можемо ми обійтись без їх послуг? /вихователь пропонує розглянути картини про лікарню/
/відповіді дітей/
Вихователь: Отже ми з вами дійшли висновку, що частину бюджету держава має витрачати на лікарні.
Вихователь: А школи, садки, інститути, університети, профтехучилища потрібні суспільству? Чому?
/відповіді дітей/
Вихователь: Як ви зрозуміли, частину свого скарбу із скрині держава потратить на школи, садки і таке інше /вихователь виставляє картини про школу, садок/
Вихователь: Діти, скажіть мені, чи ходять на роботу старенькі бабусі та дідусі? А чому, як ви думаєте?
/відповіді дітей/
Вихователь: так, вони пенсіонери. Вони дуже багато років працювали, сплачували податки із своєї зарплати до державної скрині. То ж тепер держава виплачує для них пенсії. Гроші держава бере із великої скрині. Зі скрині держава бере гроші і на стипендії для студентів. Адже їхня праця – навчання. І лише ті із студентів, що добре навчається – одержують із державної скрині стипендію. А ще гроші із великої державної скрині потрібні на утримання міліції, армії, флоту. Без них ми не можемо обійтись. Багато коштів із цієї скрині-бюджету витрачаються на благоустрій міст і сіл, ремонт доріг, озеленення, підтримання чистоти в кожному населеному пункті.
Вихователь: Отже, діти, щоб у державній скрині завжди були гроші треба всім працюючим людям сплачувати податки. Чим більше в нашій державній скрині буде грошей, тим краще ми з вами будемо жити. Ось, діти, що таке податки і для чого їх необхідно обов’язково сплачувати.

Автор: 

Матейчик Надія Макарівна, завідувач, ДНЗ №3,смт.Любешів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі