Користувацький вхід

Розвиток комунікативної компетентності учнів засобами сучасного мовного етикету

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Освіта України на сучасному етапі розвитку виходить на якісно новий щабель, зумовлений змінами у суспільно-політичному житті, формуванням нових концептуальних засад національної системи освіти і державними вимогами стосовно реформування мовної освіти в Україні, спрямованими на підвищення загальної мовної, мовленнєвої і комунікативної культури громадян.
У загальній структурі мовознавчої науки належне місце посідає культура мовлення, мовленнєвий і комунікативний етикет. Мовленнєвий етикет розглядається як явище загальнолюдське та суто національне, бо відображає національний характер українця, його ментальність – склад розуму, самобутній спосіб мислення й світосприймання.
Вважаю, що висока культура мовлення немислима без дотримання мовленнєвого етикету. Він полягає в умінні уважно слухати співрозмовників, тактовно долучатися до розмови, чітко висловлюватися, розмовляти толерантно, використовувати гречні слова, сталі етикетні фрази.
Етикет – установлені норми поведінки і правила ввічливості в якому-небудь товаристві.
Мовний етикет – сукупність словесних форм ввічливості, прийнятих у певному колі людей, у певному суспільстві, у певній країні. Це функціональна підсистема мови зі своїм набором знаків і граматикою.

Автор: 

Корольова Лариса Олексіївна
вчитель української мови та літератури
НВК №9 ім. А.М.Трояна м. Кам’янець-Подільський

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі