Користувацький вхід

Уроки дослідницького характеру.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Уроки
дослідницького характеру
Оскільки світ стає все складнішим, молодь як ніколи потребує вміння вирішувати складні проблеми, порівнювати альтернативні точки зору та приймати зважені рішення.
Не секрет,що саме підліткова школа для вчителів – це гостра проблема. Головні труднощі дітей цього віку: відсутність специфічної навчальної мотивації, яка є в молодшій школі (де основа навчальної мотивації – природна зацікавленість), так і в старшій школі (де основа навчальної мотивації – практична необхідність – складання ДПА, ЗНО, отримання атестату, продовження освіти в середніх спеціальних та вищих навчальних закладах). Відсутність навчальної мотивації в підлітковій школі, як правило, долається або адміністративними примусовими мірами або засобами психологічної компенсації. Мені хотілося б показати уроки, де зроблена спроба побудувати адекватну систему навчальних мотивів віку підлітків. Тут відбувається динаміка формування складних над предметних умінь: ставити і розв’язувати проблеми, робити висновки на основі порівнянь і узагальнень, проводити дослідження – і все це на достатньо об’ємному матеріалі .
Дослідницька проблема уроків полягає в необхідності розв’язання протиріччя між традиційною дидактикою і методикою, без яких неможливе предметне викладання і варіативними освітніми технологіями, без яких неможлива реалізація особистісно-орієнтованого підходу з його компетентнісним результатом.
Основна дослідницька мета освітнього процесу на даних уроках – визначення можливостей (рамок, допусків, меж,)проектного, ймовірного підходу до конструювання уроку, як педагогічної події, призначеної для проживання його разом учнями і вчителем.
Даний матеріал – особисто педагогічна ідея вчителя. Пропонуються уроки з природознавства та фізики де використано пропедевтичний курс природознавства, між курсові зв’язки , що дає можливість формувати в учнів фізичні знання, науковий світогляд, екологічну культуру, розвивати творчі та пошукові здібності і схильність до креативного мислення.

Автор: 

Бутенко Тетяна Іванівна,учитель фізики та математики Чернігівського НВК

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі