Користувацький вхід

Лабораторна робота – урок-дослідження «Фізичні та хімічні властивості кислот. Поняття про ряд активності металів. Реакції заміщення й обміну. Реакція нейтралізації. Заходи безпеки під час роботи з кислотами»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Лабораторна робота – урок-дослідження.
Тема. Фізичні та хімічні властивості кислот. Поняття про ряд активності металів. Реакції заміщення й обміну. Реакція нейтралізації. Заходи безпеки під час роботи з кислотами.
Мета дослідити хімічні властивості кислот, їх класифікацію. Проаналізувати реакції заміщення й обміну. Дізнатися про використання кислот.
Багато кислот є безбарвними рідинами, наприклад, сульфатна H2SO4, нітратна HNO3, хлоридна HCl, деякі є твердими речовинами, наприклад, ортофосфатна H3PO4, метафосфатна HPO3, боратна H3BO3. Майже всі кислоти розчинні у воді, крім силікатної H2SiO3. Усі кислоти в індивідуальному стані мають молекулярну будову. Зі свого життєвого досвіду вам відомо, що багато продуктів харчування мають кислий смак. Його надають продуктам кислоти: лимонам — лимонна кислота, яблукам  — яблучна, щавлю — щавлева. Усі ці кислоти належать до органічних кислот.
Для кислот характерні такі хімічні властивості.
1. Дія розчинів кислот на розчини індикаторів.(001)
Індикаторами називають речовини, які змінюють своє забарвлення під дією розчину кислоти або лугу. До найбільш розповсюджених індикаторів відносять лакмус, метиловий оранжевий, фенолфталеїн та універсальний індикаторний папір. У розчині кислоти лакмус, метиловий оранжевий та універсальний індикаторний папір матимуть червоне забарвлення, а фенолфталеїн залишиться безбарвним.
2. Взаємодія кислот з металами з утворенням солі та водню.(002,031,003)
Російським вченим М.М. Бекетовим на основі експериментальних дослідів був складений витискувальний ряд (ряд напруг) металів: Li, K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Fe, Ni, Sn, Pb, (H2), Cu, Hg, Ag, Pt, Au.
У цьому ряді всі метали, що стоять до водню H2, витискують Гідроген H із розчинних кислот (крім нітратної кислоти HNO3). Отже, кислоти (крім HNO3) взаємодіють із металами, які розташовані в ряді напруг до водню, з утворенням солі та водню:
Mg + 2HCl = MgCl2 + H2­
Реакції такого типу, які відбуваються за участю простої та складної речовини, і в результаті яких утворюється проста та складна речовина, називаються реакціями заміщення.
3. Взаємодія кислот з основними оксидами з утворенням солі та води:(006)
Na2O + H2SO4 = Na2SO4 + H2O
Реакції такого типу, які відбуваються за участю двох складних речовин, і при яких речовини, що реагують, обмінюються складовими частинами, називаються реакціями обміну. Треба запам’ятати, що реакції обміну перебігають до кінця у таких трьох випадках:
1) якщо внаслідок реакції утворюється вода;
2) якщо один із продуктів реакції випадає в осад;
3) якщо один із продуктів реакції є леткою (газоподібною) речовиною.
Для того, щоб визначити, чи є речовина нерозчинною, треба скористатися таблицею розчинності.
4. Взаємодія кислот з основами з утворенням солі та води:(нейтралізація)
KOH + HNO3 = KNO3 + H2O
Окремим випадком реакції обміну є реакція нейтралізації. Реакцією нейтралізації називається реакція між кислотою та основою, внаслідок якої утворюється сіль та вода.
5. Взаємодія кислот з солями з утворенням іншої солі та іншої кислоти:(043,080)
K2SiO3 + H2SO4 = H2SiO3  + K2SO4
При роботі з кислотами треба бути дуже обережними. Під час розведення кислот необхідно приливати кислоту у воду невеликими порціями при перемішуванні, але не навпаки. У разі потрапляння кислоти на шкіру треба негайно змити її проточною водою до зникнення відчуття печії, потім промити розчином питної соди та звернутися до медпункту.
 Цікаво знати, що…
Налийте у невеликий циліндр (на 250 мл) 4-5 см концентрованої сульфатної кислоти. Обережно (щоб рідини не змішались) налийте зверху приблизно таку ж кількість чистого спирту.
Досипайте до рідини потроху дрібно розтертого калій перманганату. На межі між сульфатною кислотою та спиртом через кілька хвилин з’являються вогники у вигляді феєрверку – це загоряється спирт від кисню, що виділяється при взаємодії калій перманганату з кислотою.
Реакція супроводжується спалахами та тріском.

Автор: 

Мацюк Євгеній Михайлович
учитель біології та хімії
Тальнівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №2

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі