Користувацький вхід

Комп’ютер і здоров’я школяра

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Комп'ютер і здоров'я школяра
У зв'язку з процесом глобальної комп'ютеризації життя людини виникають питання про вплив комп'ютера на його організм і в першу чергу на його фізичне і психічне здоров'я. Особлива увага повинна бути приділена впливу комп'ютера на здоров'я школярів, що обумовлено як більшою чутливістю організму дитини до всіляких факторів навколишнього середовища, так і можливими віддаленими наслідками такого впливу, які позначаться лише через багато років.
Метою моєї роботи було вивчення впливу комп'ютера на здоров'я школярів нашої школи. Відповідно до мети дослідження його завдання полягали у вивченні прямого впливу комп'ютера на фізичне здоров'я школяра, а також впливу комп'ютера на психічний стан дитини, зокрема на виникнення так званої комп'ютерної залежності (ігроманії, Інтернет-залежності і т.п.). Основним методом дослідження було анкетування школярів і аналіз отриманих анкетних даних. Проведенню анкетування передувало попереднє ознайомлення з можливими шкідливими факторами, що діють на користувача комп'ютера, а також з наслідками таких впливів.
Основні шкідливі фактори, що діють на людину за комп'ютером:
- сидяче положення протягом тривалого часу;
- електромагнітне випромінювання;
- перевантаження суглобів кистей;
- підвищене навантаження на зір;
- стрес при втраті інформації.
Розглянемо ці фактори окремо.
Сидяче положення.
Людина за комп'ютером сидить в розслабленій позі, однак унаслідок статичності вона є вимушеною і неприємною: напружені м'язи шиї, голови, рук, спини. Результатом напруження м'язів і відносної статичності пози може стати у дітей - сколіоз. Крім того, малорухливий спосіб життя часто призводить до ожиріння.
Електромагнітне випромінювання.
Результати досліджень свідчать про шкідливий вплив електромагнітного випромінювання на організм людини. Сучасні монітори стали набагато безпечніше для здоров'я, ніж монітори десятирічної давності. Однак вчені застерігають, що в деяких випадках електромагнітне випромінювання може призводити до таких змін стану організму, при яких він стає більш вразливим для шкідливих факторів іншої природи, наприклад ксенобіотиків, вірусів і т.п.
Перевантаження суглобів кистей рук.
У пальцях рук унаслідок постійних ударів по клавішах виникає відчуття слабкості, оніміння і «мурашок» в подушечках. Це може привести до пошкодження суглобового і зв'язкового апарату кисті, а надалі захворювання кисті можуть стати хронічними. Основне завдання - домогтися зменшення тиску на нервові закінчення. Щоб тривала робота на комп'ютері не призвела до виникнення захворювань, досить слідувати нескладним рекомендаціям щодо організації свого робочого місця і режиму роботи, зокрема щогодини робити короткі перерви, під час яких виконувати комплекс вправ для кистей рук.
Підвищене навантаження на зір.
Зорова система людини погано пристосована до розглядання зображення на екрані монітора. Очі реагують на найдрібнішу вібрацію тексту або малюнка, а тим більше на мерехтіння екрану. Перевантаження очей призводить до погіршення зору, очі починають сльозитися, з'являється головний біль, втома, двоїння зображення... Це явище отримало назву «комп'ютерний зоровий синдром». Уникнути його допоможе дотримання основних правил гігієни зору:
• комфортне робоче місце;
• спеціальне харчування для очей;
• гімнастика для очей.
Стрес при втраті інформації.
Далеко не всі користувачі регулярно роблять резервні копії важливої інформації. Але ж і віруси не дрімають, і жорсткі диски кращих фірм ламаються, і найдосвідченіший програміст може іноді натиснути не ту кнопку... В результаті стресу, викликаного втратою важливої інформації, траплялися й інфаркти.
Тривала робота за комп'ютером призводить до змін у вищій нервовій діяльності, ендокринної, імунної та репродуктивної системах, позначається на зорі і кістково-м'язового апарату людини. Тривалі й стійкі зміни, як правило, приносять шкоди організму.
Людям, які «живуть» в Інтернеті, часто необхідна соціальна підтримка: вони зазнають великих труднощів у спілкуванні, незадоволеність, їм властива низька самооцінка в реальному житті, закомплексованість, сором'язливість і т.п.
Ось які психологічні симптоми може почати відчувати дитина, якщо вона відноситься до групи ризику Інтернет-залежних людей:
• збільшення кількості часу, проведеного за комп'ютером на шкоду сім'ї та друзям;
• відчуття порожнечі, роздратування, депресія при неможливості сидіти за комп'ютером;
• брехня членам сім'ї про свою діяльність, проблеми з навчанням;
• гарне самопочуття або ейфорія від передчуття «спілкування» з комп'ютером;
• небажання і навіть неможливість «відірватися» від нього ні на хвилину.
Методика дослідження.
Анкетування було проведено серед учнів 4-11-х класів. Опитано 173 школяра.
За результатами проведеного анкетування з'ясувалося, що 89% учнів мають удома комп'ютер; 100% вміють працювати на ньому, при цьому 4% учнів почали працювати на комп'ютері з 3 - 4 років; з 5-6 років - 19%, 50% - з 7-9 років, 23% - з 10-12 років, 2% - з 13-14 років.
Нормою вважається, якщо учень проводить за комп'ютером 2-3 год в день. Серед учасників анкетування щодня проводять за комп'ютером не більше 3 год - 73%, від 4 до 8 год в день - 16%; не працюють за комп'ютером - 11%.
У комп'ютерні ігри грають 75% учнів, постійно грають 46%. Про постійне бажання грати в комп'ютерні ігри повідомили 16% учнів. Серед опитаних 9% учнів заявили, що їм важко відірватися від комп'ютерної гри. Це може свідчити про можливість виникнення комп'ютерної залежності.
До перших ознак розвитку комп'ютерної залежності у дитини відносяться наступні:
- їсть, п'є чай, готує уроки біля комп'ютера;
- провів хоча б одну ніч біля комп'ютера;
- прогуляв школу - сидів за комп'ютером;
- приходить додому і відразу сідає за комп'ютер;
- забув поїсти, почистити зуби (раніше такого не спостерігалося);
- перебуває в поганому, роздратованому настрої, не може нічим зайнятися, якщо комп'ютер зламався;
- конфліктує, загрожує, шантажує у відповідь на заборону сидіти за комп'ютером.
Близько 9% дітей відповіли, що вони відвідують ігрові зали, де проводять від 0,5 до 1 години в день. Комп'ютер віддали перевагу спорту 8% учнів, а спілкування з другом - 3%; 45% учнів обрали читання книги і 83% прогулянку замість комп'ютера; 2% учнів відповіли, що безпосередньому спілкуванню вони віддають перевагу спілкуванню через комп'ютер.
Порушення зору спостерігаються у 25% учнів. Гімнастику для очей роблять тільки 56%.
Таким чином, можна зробити висновок, що учні інформовані про негативний вплив ПК на здоров'я людини, але більшість користувачів не дотримуються режиму і умов безпечної роботи з ПК, недостатньо дбають про своє здоров'я, проводячи за комп'ютером дуже багато часу, що може привести до виникнення різних захворювань, в тому числі психічних.
Показниками того, що навколишнє середовище в умовах сучасної техногенної цивілізації представляє серйозну загрозу для безпеки особистості, є формування різних залежностей. Одним з важливих чинників формування комп'ютерної залежності є властивості характеру - підвищена образливість, вразливість, тривожність, схильність до депресії, низька самооцінка, погана стресостійкість, нездатність вирішувати конфлікти, відхід від проблем. Як правило, молоді люди, які страждають комп'ютерною залежністю, не вміють будувати відносини з однолітками і протилежною статтю, погано адаптуються в колективі, що сприяє відходу від життєвих труднощів в віртуальний світ комп'ютера та поступового формування комп'ютерної залежності.
Дотримання ряду правил може зменшити негативний вплив комп'ютера на здоров'я. Висота столу повинна регулюватися від 70 до 80 см, відстань від очей користувача до екрану монітора повинна бути не менше 50 см, оптимально 60-70 см. Нижній рівень екрану повинен знаходитися на 20 см нижче рівня очей, рівень верхньої кромки екрану повинен бути на висоті чола. Відрегулювати висоту клавіатури. Кут між стегнами і хребтом має становити 90 градусів. Слід збільшити вологість в приміщенні: розмістити квіти, акваріум у радіусі 1,5 м від комп'ютера; оптимальна вологість - 62% при температурі 21 градус. В кінці кожної години необхідно робити 5-хвилинну перерву, через 2 години - 15-хвилинний, кожні 40 хвилин робити вправи для очей і рук.

Автор: 

Кредєнцова Марина В’ячеславівна
практичний психолог
комунального закладу «Михайлівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №3» Михайлівської районної ради Запорізької області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі