Користувацький вхід

Розробки уроку, виховної години для дітей з вадами інтелекту «Пожежна безпека»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Прибузька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат

Розробки уроку, виховної години
для дітей з вадами інтелекту на тему: «Пожежна безпека».

Вчителя основ здоров’я
Заверухи Лариси Анатоліївни

Розробка уроку з основ здоров’я

Вчителя
Заверухи Лариси Анатоліївни

Мета: нагадати і конкретизувати набуті знання про правила пожежної безпеки; ознайомити учнів з причинами виникнення пожеж; формувати знання учнів щодо застосування засобів пожежогасіння та відповідального ставлення до забезпечення ними власного житла; розвивати навички безпечної поведінки під час пожеж та знання правила, які треба виконувати, щоб запобігти пожежам; виховувати повагу до професії пожежного.
Корекція уваги, пам’яті, логічного мислення, зв’язного мовлення.
Обладнання: малюнки, плакати з протипожежної безпеки, ілюстрації до «Легенди про Прометея», «Тематичний словник школяра» (К.С.Прищепа, В.Г.Лук’яненко), Презентація «Вогонь – друг, вогонь – ворог»,

Хід уроку:
І. Підготовка учнів до навчальної діяльності:
Приведення в оптимальний стан психіки і нервової системи учнів.
1.1. Повторення девізу: Працюймо наполегливо, швидко, старанно,
Щоб жодна хвилинка не втратилась марно.
1.2. Організація робочих місць і дій учнів
ІІ. Актуалізація опорних знань.
1. Вчитель пропонує учням прочитати «Казку про Червоного Півня».
(Додаток №1)
2. Бесіда за змістом прочитаного. Повідомлення теми та мети уроку.
3. Складання плану уроку:
• Історія вогню
• Що таке пожежа
• Причини виникнення пожежі
• Невідкладні дії під час пожежі
• Як поводитися під час пожежі
ІІІ. Робота над темою уроку.
Вчитель: Під час підготовки до уроку учні нашого класу створили проект «Вогонь – друг, вогонь – ворог». Під час підготовки до уроку провели пошукову роботу та дізналися історію вогню. Послухаємо їх.
Група «Істориків»: Відкриття способу добування вогню було визначено перемогою людини над природою. Ось як говориться про значення вогню у «Легенді про Прометея».
1 учень: «За сивої давнини, коли над всім світом панував Зевс, люди, що тільки – но розселилися по землі, були кволі, безсилі, лякливі. Вони не вміли ні думати, ні розуміти того, що довкола. Зі страхом дивилися вони на грозові хмари, на пекуче сонце, на безкрає море і височенні гори.
Від усього, що їх лякало, люди мерщій ховалися в свої печери. Не було тоді у них ані жител, ані вогнищ родинних. Люди не варили їжі, не грілися коло багать, і було те життя без вогню злиденним животінням.
Пожалів людей своїм великим серцем титан Прометей і сміливо порушив Зевсову заборону: не давати вогню людям…. Титан опинився у Зевсовому палаці, мерщій узяв із божественного вогнища невелику іскру. Сховав у порожній очеретині та й приніс людям на землю.
Відтоді засяяли, заіскрили веселі вогнища на землі. Навколо них люди збиралися цілими родинами, смажили м'ясо, грілися, танцювали. Люди зажили веселіше, дружніше, і з того щир радів титан Прометей. Він навчив людей приборкувати вогонь, плавити мідь, кувати зброю. Завдяки Прометеєві вони навчилися думати і тоді, мабуть вперше відчули себе людьми.
(Під час переказування легенди учні демонстрація малюнків до тексту легенди, або розповідь супроводжує мультиплікаційний фільм кіностудії Союзмультфільм «Прометей»).
2 учень: В Україні до останніх днів не тільки звали вогонь «святим», але й пильно підтримували його, загрібаючи жар у пічці. Коли ж, все таки, через недогляд, вогонь угасав, і треба було його на другий день розпалювати, це викликало велике занепокоєння: — Оце вже, казали, якесь нещастя! Оце вже горенько моє: або я, або якесь із дітей, гляди, перекинеться…" — себто може вмерти. Для підтримування вогню в хаті не вистачало зберігати його в печі, треба було ще й годувати його та взагалі ходити коло нього. Треба було ставити коло нього ще й горщик із водою, щоб було йому не тільки для «пиття», але й для «умивання». Щоб вогонь довше тримався, сипали до вогню сіль. В народі казали6 «Вогонь гнівається, коли йому не дають, чого треба… Завше треба ставити коло святого огню їжу та пиття…». Не дай Боже також плювати в вогонь: «Коли тільки плюнеш на вогонь, то безпремінно розкидає вогник». У зв'язку з культом вогню стоїть і неохота українського селянина його комусь позичати з хати. Вогонь — це ж найбільша святість господи, як же можна її позичати?! Якщо ж, зрештою, хтось позичить вогню, то господиня тієї хати мусить вогонь супроводити «щоб огонь не приставав до тієї хати…». У народі вважалося, що з тими, хто нехтував повагою до вогню станеться лихо – пожежа.
ІУ. Письмова робота в зошиті.
Пожежа – це неконтрольований процес горіння,
який несе загрозу життю людей, тварин, знищує природні ресурси, матеріальні цінності.
(Текст розміщено на плакаті)
Якщо виникне десь дим, або раптом буде спалах,
Телефон лише один — «101» — «сто один, сто один».

Вчитель: Отже ми пригадали телефон пожежної служби, яка прибуває на допомогу під час пожежі, але пожежники кажуть: «Пожежі краще запобігти, ніж її гасити». Тому ми зараз з вами переглянемо причини виникнення пожежі. (Презентація, слайди № 5-14)

Переважна більшість пожеж виникає безпосередньо з вини людини через необізнаність її з правилами та вимогами пожежної безпеки або внаслідок несвідомого, поверхового чи просто недбалого ставлення до них. Ми приготували табличку. Вона показує нам основні джерела займання та причини виникнення пожежі.
Вид теплового впливу Реальне джерело займання
та причини виникнення пожеж
Тління сигарета, головешка, вугілля, шлак
Відкрите полум'я свічка, сірник, запальничка, факел, пальник, паяльна лампа, багаття
Іскра іскра термічна, іскра електрична, іскра від тертя (висікання)
Термічне нагрівання поверхні піч, розігрівання від тертя
Електричне нагрівання поверхні коротке замикання, перевантаження мережі, поганий контакт у проводах, електронагрівальний прилад, електромагнітне поле, освітлювальний прилад, розжарена частинка, електрична піч
Інші сонячні промені, розряд атмосферної електрики (блискавка), нагрітий газ, лазер, самозаймання
(Учні з вчителем працюють над змістом таблиці та роблять висновки про види пожеж, причини їх виникнення та про джерела займання).
Зробимо висновки.
До основних причин виникнення пожеж належать:
• необережне поводження з вогнем;
• порушення правил обладнання та експлуатації електричних приладів;
• порушення правил обладнання та експлуатації печей;
• пустощі дітей з вогнем;
• підпали;
• несправність виробничого та побутового обладнання.
У.Письмова робота. «Причини виникнення пожежі».
Вчитель: Запам'ятайте! Основний шлях боротьби з пожежею — не допустити пожежі. При пожежі треба вміти викликати пожежників. Щоб пожежна машина якнайшвидше прибула на місце пожежі, кожен мусить знати, що говорити черговому по пожежній частині, який приймає виклик. Про це вам розповість черговий пожежної частини (учні розігрують діалог з черговим пожежної частини, але перед цим слухають поради чергового).
Черговий пожежної частини: Спробуймо викликати пожежну машину. Ти зателефонував за номером «101», і тобі відповіли: «Черговий по пожежній частині слухає». Що ж ти мусиш сказати насамперед?
• По-перше, адресу, де сталася пожежа.
• По-друге, на якому поверсі, в якому під'їзді, з якого боку будинку видно дим.
• По-третє, як зручніше під'їхати до місця пожежі. Усе це потрібно для того, аби черговий міг швидше направити пожежну машину до місця пожежі.
(Додаток №2).Інформаційна хвилинка.

Вчитель: При пожежі треба діяти швидко. Насамперед слід рятувати людей. Важливо правильно скористатися засобами для гасіння пожежі. Пропоную вам об’єднатися в команди та заповнити табличку щодо використання підручних засобів, якими можна загасити пожежу на початковій стадії загорання.
Тип пожежі Підручні засоби, якими можна загасити пожежу на початковій стадії загорання
Загорівся жир на сковорідці
Загорілася ялинка
Задимілася ізоляція електродротів у кімнаті
Загорівся кошик зі сміттям від недопалку

УІ . Вчитель: А зараз пропоную опрацювати завдання з корисними порадами «Стережись пожеж». В цих порадах слід розкрити дужки або роз’єднати слова в реченнях та записати ці поради.
1. (Не) кидай сірника, що горить. Спочатку загаси його. Забирай сірники в малюків. (Не) запалюй та (не) гаси самостійно газову колонку. Попроси дорослих зробити це.
2. (Не) залишай увімкненими електроплитку, чайник або праску, коли виходиш з кімнати і там нікого (не) залишається. Під час роботи (не) клади на стіл нагрітий паяльник. Зроби для цього підставку з дроту чи жесті. До дроту електричного освітлення нічого (не) приєднуй.
3. Якщо загориться бензин, електропроводка або олія, пам’ятай: їх (не) можна гасити водою. Накинь на вогонь цупку ганчірку, ковдру, старе пальто або засип його піском чи землею.
4.Ідучиздомуслідзавждивимикатинагрівальніелектричніприлади.Неможнагратисяіззаймистимипредметами(сірникамипетардамифеєрверкамизапальничками)умісцяхдеможливапожежа.Неможнапідноситивогоньдозаймистихречовин.Неможназалишатинагрівальніприладинапризволяще.
УІІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОТРИМАНИХ ЗНАНЬ
1. Робота над пам'яткою «Правила поведінки під час пожежі».

VІІІ. ПІДСУМОК УРОКУ. Мотивація оцінок. Прийом «Незакінчене речення». — Сьогодні на уроці я дізнався... — Сьогодні на уроці я навчився. Завдання додому (різнорівнені завдання ), інструктаж щодо його виконання.

Підсумково-рефлексивний етап.

Тест «Пожежник»

1.Що слід вважати пожежею?
а) Будь які випадки горіння;
б) неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке призводить до матеріальної шкоди.
в) Інтенсивна взаємодія кисню з горючими речовинами.
2. Що є найпоширенішою причиною загибелі людей на пожежах?
а) отруєння токсичними продуктами горіння;
б) теплові опіки;
в) недостатність кисню.
3. Де в приміщенні, в якому пожежа, температура буде найнижчою?
а) в кутку;
б) на рівні зросту людини;
в) на рівні підлоги.
4. Якщо немає спеціальних засобів, як зменшити небезпечну дію диму та продуктів горіння?
а) прикрити обличчя руками;
б) прикрити органи дихання зволоженою тканиною;
в) дихати тільки носом.
5. Що потрібно зробити, якщо на Вас зайнявся одяг і Ви не в змозі його позбутися?
а) впасти на підлогу і кататися по ній;

(Додаток №2).
1.Ти викликав пожежників і пожежна машина вже в дорозі. але не можна марнувати ані хвилини. Треба негайно повідомити всіх сусідів про пожежу, щоб вони швидше покинули небезпечне місце. Чим більше людей вийде з місця пожежі — тим краще. Із собою слід узяти тільки найнеобхідніше — гроші й документи — не витрачати даремно часу на інші речі. Бажано зачинити у квартирі вікна й двері, щоб перешкодити розповсюдженню вогню.
2. Особливо небезпечним при пожежі є дим. Він знижує видимість, унаслідок чого людина втрачає орієнтацію й може почати рухатися в протилежному від виходу напрямку. Крім того, дим, що містить чадний газ, часто спричинює отруєння. При цьому людина може знепритомніти. Тому в задимленому приміщенні краще просуватися навпочіпки або пригнувшись, прикриваючи носа мокрою тканиною, що затримує дим.
3. Якщо пожежа невелика й є засоби для гасіння пожежі, то можна почати її гасити. Основне правило при гасінні пожежі — дотримання безпеки. Пожежі гасять піском, ґрунтом, водою, піною та порошком з вогнегасників, цупкою тканиною. Нафтопродукти (бензин, керосин, мастила) не можна гасити водою (вони легші за воду,тому спливуть на поверхню і продовжуватимуть горіти). Включені електричні прилади не гасять водою і піною.
4. Невелику пожежу можна погасити, накривши місце горіння цупкою тканиною — старим пальтом, ковдрою, а також закидаючи вогонь піском. Часто пожежу гасять водою, заливаючи нею місце горіння. Однак варто пам'ятати, що не все можна гасити водою. Якщо заливати водою електричні прилади, то вас може вразити електричний струм. Отож, перш ніж гасити електричні прилади, їх слід обов'язково вимкнути.
5. Найбільш зручними для гасіння пожежі є вогнегасники. Вони бувають кількох типів: вуглекислотний — для гасіння електричних приладів, пінний і порошковий — для всіх видів пожеж. Розрізнити їх легко: у назвах обов'язково є буква В — для вуглекислотного, ПП або ПХП — для пінного й буква П — для порошкового. Будь-який вогнегасник має механізм для вмикання. Це або кран, або поворотний важіль, або пусковий важіль. Після вмикання цих механізмів необхідно спрямувати струмінь на вогонь. Треба знати, що будь-який вогнегасник не можна тримати горизонтально, а тільки вертикально. Пінному вогнегаснику вже близько 100 років. Його використовують для гасіння горючих матеріалів та легкозаймистих рідин. Але пінним вогнегасником не можна гасити електроприлади під напругою, та й речі, які загасили піною, доведеться викинути. А от вуглекислотним чи порошковим вогнегасником можна загасити будь-яку пожежу. Коли відкривається вентиль вуглекислотного вогнегасника, з нього подається заморожений вуглекислий газ (у вигляді снігових пластівців). Намагайся не торкатися розтруба, тому що він охолоджується до - 70°С. Використовуючи порошковий вогнегасник, слід затримати дихання, тому що порошковим пилом можна отруїтися. На кожному вогнегаснику є інструкція, як ним користуватися. Якщо вдома або в школі є вогнегасник, обов'язково прочитай інструкцію, адже під час пожежі не буде часу її вивчати.
(виступ супроводжується демонстрацією фотографій вогнегасників). (Слайди)
(Додаток №3)

Пам'ятка для учнів
Пам'ятай, що пожежі значно легше уникнути ніж її загасити.
Якщо ти помітив несправну розетку чи ушкоджений провід, негайно сповісти про це батьків.
Пам'ятай, що не можна прикрашати ялинку легкозаймистими іграшками.
Пам'ятай, що гра з сірниками, петардами, бенгальськими вогнями, свічками може спричинити пожежу.
Якщо пожежа все ж таки виникла, то негайно виклич пожежників і попередь усіх людей, які перебувають у приміщенні.
Пам'ятай, що під час пожежі, слід рятувати людей, а не майно.

Розробка виховного заходу

Вчителя
Заверухи Лариси Анатоліївни

Мета: допомогти учням засвоїти причини виникнення пожеж та правила, яких необхідно дотримуватися, щоб запобігти пожежам; акцентувати увагу на користі вогню та шкоді, яку він може заподіяти; учити дітей правильно поводитися, якщо виникла пожежа в будинку; розвивати логічне мислення, уміння робити висновки; виховувати інтерес до професії пожежника.
Обладнання: набір плакатів «Обережно вогонь!»; макет протипожежного щита із засобами безпеки; макет будинку для казки; завдання та пам'ятки. Презентація « Вогонь- друг, вогонь - ворог».
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
1. Привітання
Учитель
Усі сідайте тихо, діти!
Домовляймось – не шуміти,
Працювати час настав.
Тож і ми часу не гаймо,
Урок з правил протипожежної безпеки починаймо!
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ
1. Відгадування загадки
Діти, відгадайте загадку:
Без крил, без рук, без ніг,
А вгору піднімається. (Дим)

2. Звір рудий в печі сидить,
Звір рудий на всіх гарчить.
Він від злості їсть дрова.
Цілий час, а може й два.
Та рукою не чіпай –
Він небезпечний – пам'ятай! (вогонь)

3. Шипить, злиться, води боїться (вогонь).
– Молодці! Що об'єднує ці загадки?

У народі кажуть, що диму без вогню не буває.
– Чому так говорять? (Відповіді дітей.)

– Пожежа, як правило, виникає не сама по собі, а з вини людей. Багато горя і сліз завдає вона, знищуючи все, сіючи смерть. Пожежу легше попередити, ніж загасити.
Сьогодні ми поговоримо про вогонь, що може бути другом, помічником і про вогонь, що буває запеклим ворогом, також згадаємо правила протипожежної безпеки.

Девізом нашого заходу будуть слова, записані на плакаті. Прочитаємо їх разом!
Щоб у вашому домі не було біди,
Будьте обережні з вогнищем завжди! (слайд № 1, 2)
На виховному заході сьогодні у нас присутні гості – інспектори пожежної частини Вінницького району.
Вступна бесіда про безпечність і небезпечність вогню
– Вогонь дуже небезпечний, але тільки тоді, коли люди виявляють безпечність під час користування ним. Насправді ж, вогонь є давнім помічником людини. Він гідно служить людям у побуті й на виробництві.
Учитель - Коли вогонь є нашим другом? ( Відповіді дітей)
1. Вогонь зігріває нас, наше житло.
2. Без вогню неможливе життя на Землі.
3. Вогонь плавить руду і допомагає людині отримати метал.
4. Вогонь, запалений від сонячного проміння на далекому Олімпі, несуть спортсмени–олімпійці.
5. Вогонь – це символ. Люди схиляють голови перед Вічним вогнем.
( слайд № 3 «Вогонь-друг»)
Трапляється, що вогонь із вірного друга та помічника перетворюється на безжалісного ворога та руйнівника, знищуючи за лічені хвилини те, що створювали впродовж тривалих років.
(Слайд № 4 «Вогонь-ворог»)

Учитель. Переглянемо на слайдах «Причини виникнення пожежі».
(Слайди № 5-14)
– Що потрібно робити, коли ви бачите, що щось горить? (Кликати на допомогу.)
– Правильно! Не можна ховатися від вогню. Необхідно кликати на допомогу дорослих. А ще є люди, які вміють гасити пожежу. Хто це? (Пожежники)
Так, у ці страшні хвилини на допомогу приходять пожежники. Ці люди в блискучих касках по-справжньому безстрашні. Їхні рухи швидкі, стрімкі і точні, адже мова йде про рятування життя людей та народного достатку. Ліквідація пожежі – це важка і небезпечна праця. Декілька разів за чергування лунає в пожежній частині тривога. У будь-яку пору дня і ночі пожежники готові вступити в боротьбу з вогнем.
(слайд № 15, 16)

Як горить щось треба, діти,
До пожежників дзвонити.
Бачите вогонь і дим –Набирайте...Усі. 101!
(Слайд № 17, 18, 19,)

Корекційно-розвивальна вправа «Додаванки».
Що є вогонь? Про це я знаю,
Та з ним дружити я бажаю.
Я чула – це світле майбуття.
Це певний крок в нове … (життя).
Нам треба всім запам’ятати –
З вогнем не можна … (жартувати).
Щоб всім в здоров’ї жити,
Треба правила … (завчити).
Багаття в лісі не лишай,
Бо ліс згорить, це …(пам’ятай).
Якщо без нагляду плита
То може статися… (біда).
І ще повинен кожен знати,
Із сірником – … (не пустувати).
Тож, знай, шановний,що вогонь,
Завжди усім допомагає.
Не робить лиха лише тим,
Хто його завше … (поважає).
Жар з-під заслінки упав,
В хаті вогонь запалав,
Не дивися, не чекай,
А водою … (заливай).
Як побачиш: малюки
Узялись за сірники,
Як ти маєш їх спиняти?

Сірники у них … (забрати).
Як побачиш – десь горить,
Мусиш ти в ту саму мить
До пожежників дзвонити,
Про пожежу … (сповістити).
Запам’ятай, Громадянин,
Пожежний номер - …(101)!
Вивчіть правила пожежні,
Будьте завше … (обережні)!
Знає хай дитина кожна:
Жартувать з вогнем … (не можна!).

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПРОТИПОЖЕЖНИМИ ЗАСОБАМИ
1. Відгадування загадок
– Хоч ви ще діти, проте можете надати посильну допомогу в гасінні пожежі. Яку? (Води принести; поливати пожежу водою; засипати землею, піском.)
– Які саме засоби протипожежної безпеки вам знадобляться для гасіння пожежі, ви дізнаєтеся, відгадавши загадки.
Хвіст дерев'яний,
Залізний рот.
Скрізь вистачає
Мені турбот. (Сокира)
Грушка й не грушка,
Вушка ще й дужка.
Порожнє бриньчить,
А повне мовчить. (Відро)

Маю довгу шию,
Маю два носи.
Все з вогню дістану –
Тільки попроси! (Багор)
Я вмію все робити –
Копати, прикидати.
Невже ви не впізнали
Звичайної... (лопати).
( Слайди № 20, 21)
Казочка з протипожежної тематики.
Ведучий: Спорудив Дід будинок та зробив там євроремонт. Не будинок, а хороми! Жив наш Дід не один, а з Бабкою своєю. Вона полюбляла прати та розвішувати білизну над плитою. А ще – з сусідкою ляси точити.
І ось одного разу... Повертається Дід додому. І що він бачить?
Бабки вдома немає, а будинок весь палає!
Дід
Ой, рятуйте, поможіть
Бабко, Бабко все горить.
Що ж ти, Бабко, наробила.
Де тепер ми будем жить?
Бабка
Годі, Діду, голосити.
Треба нам вогонь гасити.
Ведучий
Дід відеречко схопив,
Бабка — за лопату.
Гасять–гасять, погасити не виходить.

Бабка
Нам вогонь не подолати,
Треба онучку викликати.
Ведучий
Онучки номер набирає,
Їй про все розповідає.
Бабка
Люба, йди на допомогу,
Вогонь скотився на підлогу.
Онучка бере сокиру і допомагає гасити пожежу.
Ведучий. Дід – відеречком, Бабка – лопатою, Онучка – сокирою. Гасять –гасять, погасити ніяк не вдається!

Онучка
Не виходить щось у нас,
Треба Мурку викликать.
«Киць–киць–киць, мерщій сюди
Тут пожежа хоть куди!»
Ведучий
Мурка хитрою була і багор собі взяла
Дід за відеречко,
Бабка – за лопатку,
Внучка за сокиру, Мурка – за багор.
А вогонь наш не згасає,
а все дужче він палає.
Дід
Нікого нам більше звать,
Як будинок врятувать?
Ведучий
Тихенька і непомітна
до них мишка завітала,
Вогнегасник ухопила
і пожежу загасила.
Тут і казочці кінець.
Хто побачив — молодець!
Ведучий
Мораль цієї казки є такою:
Якщо ти дуже любиш прати –
Не розвішуй білизну
біля плити у хаті.
Хто правила безпеки
виконує постійно,
У тих життя і спокій
збережені надійно.
Показ фільму «Вогонь – друг! Вогонь – ворог!»
Сьогодні ми багато чого повторили і дізналися нового.
( Слайди № 22,23)

Учні: Любіть себе та інших поважайте,
Своє життя й здоров'я бережіть.
І поведінку гарну обирайте,
Якщо бажаєте до старості дожить!
Щоб не страждати, ви не поспішайте
До рук невмілих брати сірники.
І не спішіть петарди ви зривати,
Щоб і життя й здоров'я зберегти.

Бенгальські вогники, свічки, багаття
Це романтично і красиво теж,
Та горе принесуть такі заняття...
Вогонь, як правило, не знає меж!

Тож, зупиніться, поміркуйте, друзі,
Чи варто вам на жертви такі йти?
А чи не краще у шкільному крузі
Вивчати правила, щоб біди обійти?
Підсумок.

Автор: 

Заверуха Лариса Анатоліївна
вчитель основ здоров’я
Прибузької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Вінницького району Вінницької обласної Ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі