Користувацький вхід

План місцевості

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Дата.
Тема. План, його основні ознаки. Визначення напрямків на плані. Читання плану.
Мета: розширити та удосконалити знання про план місцевості, отримані в курсі природознавства, сформувати знання про масштаби планів, умовні топографічні знаки, показати значення планів у повсякденному житті і професійній діяльності людини, сформувати вміння й навички визначати напрямки на плані, складати прості топографічні плани, ознайомити з наукою топографією і картографією; розвивати просторову уяву, творче мислення, точність і уміння визначати послідовність дій, удосконалювати уміння проводити порівняльний аналіз плану з іншими зображеннями земної поверхні; виховувати повагу до людських знань, розуміння необхідності оволодіння знаннями задля власних практичних потреб, акуратність у роботі з картографічними джерелами знань.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: підручники, атласи, плани різних ділянок місцевості, таблиці умовних топографічних знаків, креслярське приладдя, кольорові олівці, транспортир, компас.
Основні поняття: рисунок, план місцевості, умовні знаки, масштаб, сторони горизонту, азимут, окомірне знімання, зображення, фото¬графія, аерофотознімок, місцевість, креслення.
Очікувані результати: учні читають умовні знаки плану місцевості, визначають напрямок руху, розраховують за масштабом відстані, критично ставляться до завдань та вимог, привчаються виконувати завдання в групі.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
ІІ. Оцінка й корекція знань учнів
Аналіз виконання – Практичної роботи № 1.
ІІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь
Прийом «Географічний практикум»
Розв’язування практичних завдань на карточках
Завдання 1.
Учні від школи до міського парку на екскурсію вирушили за азимутом 2250. За яким азимутом і напрямом повертатимуться школярі?
Завдання 2.
Загін скаутів прямував від табору до водоспаду за азимутом 1350. У якому напрямі і за яким азимутом їм потрібно повертатися в табір?
Завдання 3. Переведіть і запишіть числові масштаби у вигляді іменованих.
Числовий масштаб Іменований масштаб
1 : 10 000 в 1 см 100 м
1 : 200 000 в 1 см 2 км
1 : 22 000 000 в 1 см 220 км
1 : 5 000 в 1 см 50 м
Завдання 4. Переведіть і запишіть іменовані масштаби у вигляді числових.
Числовий масштаб Іменований масштаб
1 : 10 000 В 1 см 100 м
1 : 200 000 В 1 см 2 км
1 : 22 000 000 В 1 см 220 км
1 : 5 000 В 1 см 50 м
Завдання 5. Визначте масштаб карти, якщо відстань на місцевості між Києвом і Тернополем становить 480 км, а на карті вона дорівнює 48 см.
Завдання 6. Визначте масштаб карти, якщо відомо, що 10 см на карті відповідають 1000 км на місцевості.
Завдання 7. На карті якого масштабу парк займає площу 1 см2, якщо на карті масштабу 1:10000 він має площу 25 см2?
ІV. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності
Прийом «Відстрочена відгадка»
Уявіть собі ситуацію: сім'я вашого товариша (або подруги) переїхала на проживання до іншого району міста. Товариш запрошує вас на свій день наро¬дження і починає пояснювати вам, як до нього дістатися. Якому способу надан¬ню пояснень ви віддали б перевагу?
Цілком імовірно, що для когось із вас найбільш зрозумілим способом ста¬ло б невелике креслення, інакше кажучи, схема або план вашого пересуван¬ня в потрібному напрямку, яке супроводжує пояснення та певні орієнтири. Од¬нак для того, щоб користуватися таким планом, потрібно вміти «читати» його, тобто розшифрувати інформацію, що міститься в ньому. А для цього потрібно розгадати дві загадки картографів. Тож загадка перша: в який спосіб па плані позначають різноманітні об'єкти та чому тим, хто користується планом, зрозу¬міло, що це за об'єкти та де вони розташовані?
Повідомлення теми уроку – «План, його основні ознаки. Визначення напрямків на плані. Читання плану»
V. Вивчення нового матеріалу
Прийом «Географічна лабораторія»
1. Формування поняття «план місцевості»
План місцевості — це зображення невеликої ділянки земної поверхні, у великому масштабі (понад 1:25000) на площині згори та за допомогою умовних знаків.
Робота з підручником, атласом - §12, 13.
Ознаки плану:
• план складають для невеликої ділянки земної поверхні, тому кривизну зем¬ної поверхні не ураховують;
• на плані можна добре роздивитися різні об'єкти, визначити їхні розміри та взаєморозміщення;
• на плані стрілкою вказується напрямок на північ. Якщо стрілка на плані відсутня, то вважається, що верхній край плану — північна, нижній — пів¬денна, правий — східна, а лівий — західна сторони;
• при складанні планів використовують загальноприйняті умовні знаки: кон¬турні, значкові, лінійні та пояснювальні.
2. Формування поняття «умовні знаки»
Умовні знаки — система загальноприйнятих позначень, які використову-ють під час складання плану. Це прості, лаконічні, подібні до відтворюваного образу графічні знаки об’єктів місцевості. Їх називають топографічними. У більшості країн використовують уніфіковані (однакові) знаки.
Завдання. Знайдіть ознаку, за якою об’єднані ці умовні знаки:
Річка
Польова дорога
Автомобільна дорога
Лінія електропередач

Суцільні чагарники
Озера
Хвойні ліси
Яри

Мости
Поодинокі дерева
Пам’ятники
Колодязі, криниці
Лінійні, Контурні, Значкові
Завдання. За допомогою підручника і атласу складаємо схему «Види умовних знаків»
Для створення планів місцевості необхідно знати загальноприй¬няті умовні знаки, тобто «азбуку» планів місцевості. З їх допо¬могою наносять різноманітні об'єкти. Умовні знаки на плані на¬гадують самі предмети. Водні об'єкти зображають блакитним кольором, рослини, ліси — зеленим, нерівності місцевості — ко¬ричневим.
Контурні знаки використовуються для зображення об'єктів, які на місце-вості займають значні площі, наприклад лісу або сільськогосподарських угідь.
Значковими знаками зображують об'єкти, які неможливо показати в масш-табі, наприклад джерело або колодязь.
Лінійні знаки відображують об'єкти лінійної протяжності (лінії зв'язку, дороги тощо).
Пояснювальні знаки необхідні для додаткової характеристики географіч-них об'єктів (наприклад, швидкість течії річки, породи дерев в лісі).
Робота з схемою та планом місцевості. Учні знайомляться з планом місцевості та заповнюють пропуски у схемі, що зображена на дошці.

3. Складання планів
Плани створюють у результаті наземної топографічної зйомки місцевості за допомогою приладів або шляхом обробки аерофотознімків. Частіше поєднують обидва способи. На місцевості вимірюють кути і відстані від точки знімання до об’єктів або їхніх точок (окомірне знімання місцевості: підручник і атлас). На аркуші паперу наносять відповідні напрямки, а потім за ними відмічають відстань до точки, виражену в масштабі плану. Об’єкти позначають прийнятими умовними знаками.
4. Значення та використання планів
Плани — незмінні помічники людини в її господарській і науко¬вій діяльності. Вони потрібні для оборони країни, туризму, для пі¬знання місцевості. У сільському господарстві план потрібний, щоб визначити розміри ланів, лук, розрахувати кількість насіння для сівби. Плани підказують людям, де будувати електростанції, заво¬ди, фабрики, населені пункти. Вони допомагають визначити місце¬вість на якій планується споруджувати мости, прокладати залізни¬ці, автошляхи. Планами користуються аварійні служби — проти¬пожежна, ремонту водопроводу, електромережі.
VІ. Закріплення вивченого матеріалу
Прийом «Топографічне лото»
Завдання 1. Розшифруйте прізвище видатного мореплавця, що складається з перших букв назв топографічних умовних знаків.
Завдання 2. Знайдіть на плані місцевості ліс, чагарники, ґрунтову дорогу, електростан¬цію, річку, озеро та інші знаки, охарактеризуйте спосіб зображення кожного із цих об'єктів. Зобразіть по 2 умовних знаки. (Робота в парах)
Завдання 3. Заміни окремі слова умовними знаками:
«Дорогий друже! Влітку я їздив до бабусі в село. Спочатку їхав залізницею, потім автобусом по шосе. Бабусине село дуже гарне. Там є багато фруктових садків. Через село протікає річка, на якій збудовано дерев'яний міст. Там я ловив рибу, а на луках збирав лі¬карські рослини. Часто ходив до мішаного лісу по ягоди та гриби. Я добре відпочив за літо».
VІІ. Підсумок уроку
Прийом «Мікрофон»
Я вивчив…
Я дізнався…
Я зрозумів…
Мені було цікаво, бо я …
VІІ. Домашнє завдання
1. Прочитати § 12-13, вивчити визначення.
2. Виконати завдання 4 на ст.56.
3. Творча робота – створити власний план місцевості.

Автор: 

Береза Марія Василівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі