Користувацький вхід

ТЕМА ДОСВІДУ РОБОТИ «РОЗВИТОК КРЕАТИВНОЇ ОСОБИСТОСТІ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ на уроках музичного мистецтва»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Вступ

У кожній людині – сонце. Тільки дайте йому сяяти.
Сократ
Ми живемо у динамічному світі, що дуже швидко змінюється. Ці зміни стосуються усіх сфер нашого буття: техніки, що нас оточує, політики, яку проводять світові держави, цінностей, на які орієнтуються люди. Безперечно, що ці зміни торкнулися і галузі культури та освіти. Україна невпинно рухається у Європу, вдосконалюючи свою систему освіти. Наше життя стало безперервним процесом адаптації, і саме від адаптаційного потенціалу особистості у значній мірі залежать її успіх та можливості самореалізації.
І важливе місце у навчально-виховному процесі займає естетичне виховання підростаючого покоління.
Сьогодні людині потрібні не тільки знання, але і достатній рівень життєвої компетентності, сформованість таких особистісних якостей, які допоможуть знайти своє місце у житті, визначитися з колом своїх інтересів та уподобань, стати активним членом суспільства і щасливою, упевненою у власних силах людиною. Таким чином, зміни у суспільному житті і свідомості вимагають від нас, педагогів, визначити нову мету навчання та виховання – розвиток інноваційної особистості, здатної до життєтворчості та самореалізації у нових соціальних умовах незалежної України.
У Законі України «Про освіту» , « Національній доктрині розвитку освіти України у XXI столітті», в освітніх галузях "Мистецтво" та "Естетична культура", у Державному стандарті початкової та загальної середньої освіти зазначається, що головна мета шкільної освіти полягає у створенні можливостей постійного духовного самовдосконалення особистості та у формуванні інтелектуального та культурного потенціалу нації, визначаючи таким чином пріоритетність естетичного виховання сучасної молоді.
Великого значення набуває розвиток інноваційного потенціалу кожного учня як умови його особистісного зростання та самореалізації. Сучасне підростаюче покоління втрачає інтерес до високого мистецтва, надаючи перевагу «модним» сучасним тенденціям, що уводять в безодню бездуховності. Тому метою сучасної освіти вважаю розкриття і розвиток потенційних можливостей і здібностей учнів, сприяння творчій активності та формуванню духовного світу кожного школяра. У досягненні цієї мети важливу роль відіграють предмети гуманітарного циклу, у тому числі й уроки музики. Відкриття нового, цікавого, пошук гармонії, добра і правди – ось пріоритет уроків музики в школі. Саме на цих уроках, завдяки її особливо чуттєвій атмосфері стає можливою праця душі дитини адже музично-естетичне виховання спонукає до виявлення та розвитку спеціальних креативних здібностей. Могутня виховна сила музичного мистецтва була відома завжди й тому використовувалась на всіх етапах розвитку людства. Прогресивні діячі освіти вбачали в мистецтві засіб облагородження особистості, утвердження в ній кращих духовних засад. Видатний педагог В.О. Сухомлинський писав: “Мистецтво - це час і простір, в якому живе краса людського духу. Як гімнастика виправляє тіло, так мистецтво виправляє душу.”
Майбутнє України залежить від багатьох чинників, але найважливішими з них є творчий потенціал молоді, її бажання засвоїти нові знання, творчо мислити і виробляти нові конструктивні рішення. Тому креативна, обдарована, інтелектуальна та небайдужа до долі своєї Батьківщини людина перебуває зараз у епіцентрі суспільної свідомості й оточена особливою увагою. Життя доводить, що в складних умовах, що постійно змінюються, найкраще орієнтується, приймає рішення та працює людина творча, гнучка, здатна до генерування і використання нових ідей, задумів, нових підходів, нових рішень.
Тому метою моєї роботи є пошук інноваційних методів навчання, які б сприяли розвитку особистості, стійкому інтересу до музичного мистецтва, та створення оптимальних умов для розвитку творчих здібностей дитини на уроках музичного мистецтва.
Головним завданням досвіду є розгляд , систематизація та забезпечення умов для впровадження інноваційних технологій на різних етапах уроку як засобів розвитку креативної особистості.
Об'єктом досвіду є діяльність учнів на уроках музики в початковій школі і розвиток їх креативності.

Автор: 

Філіпченко Маргарита Іванівна.Вчитель музичного мистецтва та біології.Юльївський НВК.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі