Користувацький вхід

Вибіркові характеристики: розмах вибірки, мода, медіана, середнє значення. Графічне подання інформації про вибірку

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Анотація до уроку
Урок, що пропоную, присвячений статистиці.
Для перевірки виконання домашнього завдання пропонується колективна та групова форми навчання. Засвоєння теоретичних знань перевіряється за допомогою інтерактивного метода «Сніжний ком». Суть метода полягає в тому, що перший учень називає будь- який термін або правило, пов’язане з комбінаторикою: наступний - термін першого та додає свій, третій – термін першого, другого та свій і т. д. Вчитель вважає, що цей метод стимулює пам’ять, увагу, виховує в учнів культуру математичної мови. Основою успішного навчання є мотивація. Для проведення цього етапу уроку обрані приклад з обиранням навчального закладу та спеціальності для вступу після закінчення 11 класу, а також працевлаштування після завершення школи. На етапі актуалізації опорних знань учні читають діаграми, аналізують їх, а розглядаючи демографічні діаграми висловлюють свої думки з приводу статево – вікових пірамід, та зменшення кількості учнів нашої школи. У ході обговорення вони вчяться критично мислити, аналізувати ситуацію і відповідну інформацію. Для вивчення нового матеріалу використана презентація, більшість інформації до якої взято з підручника 11 клас Є. П. Неліна і О. Є. Долганової « Алгебра і початки аналізу». Створена презентація стала для учнів наочним посібником і джерелом інформації, вона поєднала в собі цікаві факти з демографії та історії, статистики та математики, а також деякі статистичні данні, що стосуються нашого села. На етапі осмислення, закріплення і узагальнення нового матеріалу пропонується виконання усних тестових вправ, що є первинним закріпленням матеріалу. Для подальшого розв’язання: два завдання з тестів ЗНО попередніх років, та завдання, яке показує на практиці, чим займається статистика. Домашнє завдання незвичайне. Учням пропонується провести статистичне дослідження стосовно куріння та його причин серед однолітків. Дослідницькі прийоми і методи у навчанні створюють інтерес учнів до пізнавальної та творчої діяльності, формують в них відповідні знання, уміння, навички дослідницької роботи. Це викликає в учнів інтерес, бажання пізнати сутність спостережуваних явищ. В підсумку уроку виконується інтерактивна вправа «Незакінчене речення». Учні висловлюють свої враження від уроку і заповнюють листок самооцінки. Самооцінка учня в навчальному процесі розвиває критичне ставлення до своїх здібностей і можливостей.

Автор: 

Орлова Тетяна Олексіївна
вчитель математики
Лісненського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

Джерело: 

Книги:
1. Нелін Є. П. Алгебра і початки аналізу 11 клас: підручник / Є.П. Нелін,
О.Є. Долганова.-Харків: Світ дитинства, 2007.-416 с.
2. Бродський Я. С. Статистика, ймовірність, комбінаторика в старшій школі : посібник / Я. С. Бродський, О. Л. Павлов.-Харків: Основа, 2008.-207с.
3. Шарко В. Д. Сучасний урок. /посібник. – К. -2006. – 220 с.
Журнали:
1. Бевз Г. П. Статистика чи аналіз даних? / Математика в школах України.-2008.- №30 –с.2-3.
2. Бродський Я. С, Павлов О. Л. Навчання математичної статистики в старшій школі. / Математика в школах України.-2008.- №34 –с. 2-5.
3. Комар М. П. Оптимальні мікроструктури уроків засвоєння нових знань. / Математика в школах України. – 2014. – с. 2-7.
Інтернет ресурс:
1. oleksiivka-gp-zosh.edukit.kherson.ua/Files/.../статистика.do...
2. https://www.slideshare.net/NataKvasha/3-43912191
3. http://posibnyk.com/powerpoint/2-1-0-61
4. http://testportal.gov.ua/ofzvit/

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі