Користувацький вхід

В.Вітмен — американський поет-новатор. Життєвий і творчий шлях письменника. Зв’язок його поезії з романтичними традиціями та трансценден¬талізмом

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: В.Вітмен — американський поет-новатор. Життєвий і творчий шлях письменника. Зв’язок його поезії з романтичними традиціями та трансценден¬талізмом.

Мета: ознайомити учнів із життям та творчістю американського поета В. Вітме-на; розкрити поняття «трансценденталізм»; розвивати вміння працювати з додатковими джерелами інформації, вміння обґрунтовувати власні думки, навички порівняння та узагальнення матеріалу, зв’язного мовлення; сприяти розумінню учнями поетичного слова; виховувати естетичні смаки.

Урок засвоєння нового матеріалу

Обладнання: засоби ІКТ, підручник, портрети В. Вітмена, фото Брукліна ХІХ ст. і сучасного, к/ф «Віднесені вітром».

Хід уроку

Я втілюю в собі всіх страдників і всіх знедолених…
Волт Вітмен

Я приймаю реальність без усяких засте¬режень і сумнівів,
матеріалізмом напо¬внений я увесь.
Волт Вітмен
I.Оголошення теми, мети та епіграфів уроку.

II. Засвоєння учнями нових знань, формування вмінь та навичок

1. Вступне слово вчителя.
Сьогодні ми вступаємо з вами у світ незвичайної поезії Волта Вітмена — американського поета, публіциста, прозаїка, критика, однієї з найяскравіших постатей в історії світової культури.
Він був оригінальним мислителем. Вітмена не сприймали реакціонери, оскіль-
ки він вважав, що людство збережеться у віках, а не помре безславно. Митець не
сприймав жадібність і все те, що вбиває людську душу, вірив у перемогу добрих почуттів та об’єднання всіх рас і націй. І все це тому, що він бачив світ невимов¬но прекрасним і неосяжним та говорив про нього словами простими й нев’януче свіжими.
Я навмисне не демонструю вам зразу портрет поета. Бо хочу, щоб ви, послухавши про нього, уявили його зовнішність.

2. Життя та творчість та погляди В. Вітмена (інформаційне повідомлення вчителя).

Сім’я Вітмена
Предки поета були вихідцями з Голландії. Вони прибули до Нового Світу
ще в XVII столітті й оселилися на острові Лонг-Айленд. Батькові майбутнього поета Волтові Вітмену старшому дісталася у спадок невелика ферма, на якій він роз¬водив коней. Мати, Луїза, виросла в тому ж Лонг-Айленді, але в більш заможній родині. В сім’ї Вітменів було дев’ятеро дітей.
Волт Вітмен молодший народився 31 травня 1819 року. Він був первістком у ро¬дині, й тому його нарекли батьковим іменем. У майбутньому син мав перейняти й батьківську справу. Але ще ніхто не знав, що Волт-молодший порушить родинні плани, стане поетом і на тридцять шостому році життя видасть книгу «Листя тра¬ви», що зробить ім’я Вітменів безсмертним.

Навчання, місця роботи, політичні погляди Вітмена
Батько Волта був працелюбним, прагнув розбагатіти, але «вибитися в люди» йому так і не судилося. Згодом сім’я переїхала до Брукліна. Деякий час Волт-молодший відвідував школу, але у дванадцять років змушений був іти працювати, щоб допомогти родині. Його найняли в контору до юриста. Власник цієї установи виявився порядною людиною і допомагав юнаку навчатися грамотно писати, бра¬ти книги в бібліотеці. Увесь вільний час юнак віддавав читанню Нового Заповіту, творів Шекспіра, Мільтона, європейських та американських романтиків.
Упродовж життя Вітмен змінив чимало професій: був учнем друкаря, розсиль¬ним, шкільним учителем, теслярем, журналістом, редактором провінційних газет.
Вітмен мав радикальні політичні погляди, виступав проти рабства, захоплю¬вався ідеями свободи, демократії, з надією дивився на Сполучені Штати Америки як на державу, де може народитися нова, вільна людина.
Наприкінці 30-х років у журналах почали з’являтися різноманітні за темати¬кою статті Вітмена, в яких він, зокрема, виступав проти поклоніння долару, під¬креслював, що гонитва за грошима призводить до духовного спустошення. Іноді він вдавався до різких політичних висловлювань, що стали причиною звільнення його з посади редактора періодичного видання «Дейлі Ігл». Вітмен змушений був жити випадковими заробітками. Та все ж продовжував публікувати власні вірші, статті в різних періодичних виданнях.

Захоплення
У середині 40-х років В. Вітмен захопився музикою і театром. Відомо, що одну зі своїх рецензій, присвячену потребі розвитку оригінального американського театру, він надіслав до журналу «Бродвей Джорнал», що його видавав Е. По. Ві¬домий новеліст не тільки опублікував рецензію, а й підтримав Вітмена під час особистої зустрічі.
За свідченням біографів, у цей час Вітмен вивчає філософію, естетику, астро¬номію, навіть єгипетську старовину, а також бере участь у політичному житті країни. Він любив подорожувати і в 1848 році пройшов пішки через сімнадцять штатів. Любов Вітмена до усамітнення дивувала тих, хто його знав. На думку май¬бутнього поета, такі мандри були необхідними для того, щоб краще пізнати себе і життя.

Кохання, сім’я
Взагалі, нахил Вітмена до усамітнення неодноразово коментувався біографами поета. Всі вони намагалися зрозуміти, чому серед природи поет почувався краще, ніж у людському товаристві, вбачали в цьому здатність митця до містичних пере¬живань. Дослідники згадують також про палке кохання 29-річного поета в Ново¬му Орлеані й жінку, яка майнула в його житті і зникла, принісши одне з най¬більших зворушень, будь-коли пережитих ним. Взагалі, Волт Вітмен ніколи не був одружений. Хоча біографи називають ім’я однієї жінки, котра пристрасно ко¬хала поета й була готова вийти за нього заміж. Це Анна Гілкрайст, удова англій¬ського літературознавця, талановита особистість, яка при першому ж знайомстві з віршами американського митця високо поцінувала їх. Вона навіть переїхала до Америки, але Вітмен (уже тяжко хворий, розуміючи свій стан) завжди наголошу¬вав, що вони можуть бути лише друзями. Анна Гілкрайст померла раніше за ньо¬го. Про смерть Анни Вітмен дізнався з листа її старшого сина, і ця сумна звістка дуже схвилювала його.

Літературна діяльність
У літературне життя Америки Вітмен увійшов пізно. Його поезія вражала сво¬єю незвичністю й оригінальністю. 1850 року було надруковано декілька віршів поета, зокрема «Європа». В цьому творі автор висловив власне розуміння історії, революції 1848 року, оспівав свободу. Своє нове поетичне світобачення Вітмен вті¬лив у збірці поезій «Листя трави». Вона вперше побачила світ 1855 року, але за¬лишилася непоміченою. Вітменові повертали його першу книгу майже всі, кому він дарував її. І лише американський письменник Р. Емерсон захоплено привітав поета.
Біографи митця зазначають, що він був великим гуманістом. Із листів до рід¬них він постає ніжним сином і братом, який турбується про всіх членів родини. Саме в роки виходу першого видання збірки «Листя трави» тяжко захворів бать¬ко, і опікуватися сім’єю тепер мав Вітмен-молодший. Хоча любов поета до людей не замикалася в межах сім’ї. В нього були друзі, він умів спілкуватися з людьми, любив веселитися, співати й слухати пісні, читати. Серед літературних кумирів Вітмена — М. Сервантес, Р. Бернс, Дж. Байрон, Й. В. Ґете, Ч. Діккенс, Ж. Санд, Ф. Купер.

Волонтерська діяльність
У 1861 році почалася Громадянська війна, що тривала до 1865-го. Впродовж усього воєнного періоду поет, працюючи в державній військовій скарбниці, у віль¬ний час допомагав санітарам доглядати поранених і хворих. Він неначебто розчи¬нився в трагедії країни, намагаючись зменшити людський біль: носив пораненим їжу, під диктовку писав листи додому. Відгуком на події Громадянської війни став цикл віршів «Барабанний бій».
Тяжким ударом для Вітмена було вбивство президента Лінкольна. Його пам’яті присвячено цикл поезій, серед яких слід назвати вірш «О капітане!», в котрому відтворено потрясіння американського народу.

Останні роки життя
У п’ятдесят чотири роки Вітмен тяжко захворів: його розбив параліч. Значно погіршилося й матеріальне становище поета. Та, прикутий до ліжка, письменник продовжує працювати, а в його творах не втрачається оптимізм і впевненість. 1871 року вийшло п’яте видання збірки «Листя трави», що
принесло поетові дов¬гоочікуване визнання американської публіки та критики.
26 березня 1892 року поет відійшов у вічність.
Волт Вітмен залишив помітний відбиток у світовій літературі, а його поезія справила значний вплив на творчість багатьох митців. Серед них слід назвати бельгійського поета-символіста Е. Верхарна, російських майстрів слова В. Мая-ковського та В. Хлєбнікова, українських митців П. Тичину, М. Семенка,
Б. І. Антонича.

Переклади творів В. Вітмена українською мовою
Проблема перекладу творів В. Вітмена полягає в тому, що іншими мовами важ¬ко передати ритмічну окресленість його поезії. Існують певні проблеми й у пере¬кладах українською мовою: окрім ритмічної окресленості, труднощі виникають у тому, що українські слова довші за англійські. Тому дослідники часто перекла¬ди з Вітмена вважають новотворами.
Доробок американського митця в Україні популяризували В. Мисик, І. Драч, В. Коротич. До перекладу віршів американського поета зверталися М. Семенко, Лесь Курбас, П. Тичина (особливо у 20-ті роки), І. Кулик, який вмістив твори
В. Вітмена до «Антології американської поезії» (1929). 1969 року українською мовою вийшла книга «Листя трави», що стало резуль¬татом праці колективу перекладачів, серед яких були В. Мисик, І. Кулик, В. Ко¬ротич, М.Тупайло та ін. У 1984 році читачі познайомилися з книгою українського дослідника і перекладача Л. Герасимчука «Уолт Уїтмен. Поезії».

Особливості світогляду поета
Важко зрозуміти творчість В. Вітмена, не усвідомивши його оригінальної фі¬лософії. У ставленні до життя поет був гуманістом. Відомо, що з дитинства май¬бутній письменник захоплювався читанням Біблії. Можливо, саме із цієї Книги Книг і беруть початок такі ідеї митця, як віра у братерство народів, невичерпність людського генія, думки про рівноправність усіх людей.
Відомо, що великий вплив на формування світогляду поета мала філософія трансценденталізму, що набула великого поширення в США.

3. Самостійне опрацювання теоретичного матеріалу (роздрукований на аркушах).

Трансценденталізм (від лат. transcendens — те, що виходить за межі чогось, позасвідоме) — самобутня релігійно-філософська й етична система, в основу якої було покладено вчення І. Канта про апріорне знання, котре нібито відвічно при¬таманне свідомості та є умовою будь-якого досвіду. Терміном «трансцендентний» позначається потойбічне, те, що знаходиться за межами людського пізнання.
Трансценденталісти не сприймали капіталістичного накопичення, протистав¬ляли йому вищі духовні цінності. Вони поставили в центр всесвіту людську осо¬бистість, наділену божественною душею, яка не визнає над собою жодної влади, крім закону «я». На світогляд Вітмена вплинули такі ідеї представників цього напряму, як «довір’я до себе», духовна незалежність, божественність людського «я», рівність людей, пантеїстичне сприйняття життя (ототожнення Бога з приро¬дою), віра в існування «наддуші», частинки якої містяться в кожній людині.
Окрім того, в роки формування Вітмена як поета значного поширення в су¬спільному житті Америки набули ідеї аболіціонізму (руху за скасування рабства негрів), що відіграв велику роль у Громадянській війні 1861-1865 років. Аболіці¬оністські погляди Вітмена також відчутні в збірці «Листя трави».

4. Усне малювання. Описати зовнішність В.Вітмена зі своєї уяви.

5.Демонстрація на екрані портретів поета різних років життя та фото Брукліна ХІХ століття і сучасного.

6.Міні-повідомлення учнів (на 1-2 хв.). «Цікаві факти з життя В.Вітмена», «Історична ситуація в Америці в ХІХ столітті», «Історія написання збірки В. Вітмена «Листя трави»».

7. Зв’язок з іншими творами мистецтва.

--У якому всесвітньо відомому к/ф є тема Громадянської війни в Америці?
Демонстрація уривка фільму режисера Віктора Флемінга «Віднесені вітром» 1939 року.

ІІІ. Перевірка засвоєння знань. Тестування.

1.В.Вітмен—це національний поет:
а) Америки; б)Англії; в)Данії; г)Бельгії.
2.Батько В.Вітмена був:
а)робітником; б)фермером; в)журналістом; г)священником.
3.У сім’ї Вітменів було:
а)9 дітей; б)7 дітей; в)4 дітей; г)2 дітей.
4.Перше місце роботи В.Вітмена:
а)ферма; б)завод; в)видавництво; г)юридична контора.
5.Погляди письменника:
а)захищав рабовласництво; б)був нігілістом;
в)був радикалом, виступав проти рабства;
г)вбачав у релігії спасіння людства.
6.Збірка «Листя трави» була видана, коли В.Вітмену виповнилося:
а)20 років; б)25 років; в)36 років; г)40 років.
7.Збірка «Листя трави» була зразу ж:
а)визнана читацькою публікою; б)її не зрозуміли;
в)розкритикована; г)її зовсім не читали.
8.Ця збірка була перекладена на українську мову письменником:
а)В.Коротичем; б)колективом перекладачів;
в)В.Мисиком; г)І.Драчем.
9.Окрім літератури В.Вітмен захоплювався:
а)танцями; б)живописом; в)скульптурою; г)музикою і театром.
10.Письменник переніс хворобу:
а)парліч; б)цукровий діабет; в)туберкульоз; г)запалення легенів.
11.В.Вітмен провів життя:
а)весело, в колі друзів; б)в основному усамітнено;
в)у колі сім’ї і дітей; г)у вигнанні.
12.Цикл поезій поет присвятив політичному діячу:
а)Дж.Кеннеді; б)О. фон Бісмарку; в)Наполеону; г)А.Лінкольну.

ІV. Узагальнення.

Усні завдання на вибір:

1.Яке питання ви б задали В.Вітмену?
2.Пояснити епіграфи до уроку.

V.Домашнє завдання.

Скласти сенкан по біографії і творчості В.Вітмена. Прочитати вірші поета, до одного з них підібрати класичну музику.

Використані засоби інформації

1. Чередник Л.А. Світова література. 10 клас. Рівень стандарту: Авторські уроки.— Х.: Вид-во «Ранок», 2011.— 208 с.— (Майстер-клас).
2.Вікіпедія.
3.Фільм режисера Віктора Флемінга «Віднесені вітром» 1939 року.
4.Фото письменника.

Автор: 

Дудко Ірина Анатоліївна, вчитель російської мови та зарубіжної літератури
Макошинський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради

Джерело: 

1. Чередник Л.А. Світова література. 10 клас. Рівень стандарту: Авторські уроки.— Х.: Вид-во «Ранок», 2011.— 208 с.— (Майстер-клас).
2.Вікіпедія.
3.Фільм режисера Віктора Флемінга «Віднесені вітром» 1939 року.
4.Фото письменника.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі