Користувацький вхід

Учись любити і оберігати навколишній світ. Розв’язування задач на відсотки

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок математики в 5 класі.
Учись любити і оберігати навколишній світ. Розв’язування задач на відсотки.
Мета. Узагальнити і систематизувати знання учнів з теми «Відсотки»; ознайомити з екологічними проблемами; виховувати свідоме і бережне ставлення до природних багатств, прагнення зберігати чистоту навколишнього середовища, красу рідної землі.
Хід уроку.
- Кожен із нас не байдужий до того, що з нами відбувається щоденно, і кожен добре розуміє, що Земля – наш спільний дім і іншого не має і бути не може. Назву науки, яка досліджує відношення людей до навколишнього середовища зашифрована в усних вправах.
Виконайте дії :
1) 0,27 + 0,4; 2) 1.2 • 0,4; 3) 1,6 • 3; 4) 12,2 : 4;
5) 2,8 : 0,07; 6) 4,5 – 1,45; 7) 35 : 10; 8) 6 • 0,5

Ключ до шифру.
З О Л О Е К Г Я і
0,31 4,8 3,05 30 0,67 0,48 2,05 3 3,5
- Що таке екологія?
- Екологія – це наука, що досліджує закономірності життєдіяльності організмів в їхньому природному середовищі, із урахуванням змін, які вносить у це середовище діяльність людини.
Усні вправи
1) Якщо атмосфера містить 70 % азоту, 2 % вуглекислого газу, 9 % домішок, то який відсотковий вміст кисню в повітрі ?
2) 20 кг макулатури зберігають від зрубування одне дерево. Скільки дерев збереже 1 тона макулатури?
3) У лісах Буковини ростуть такі породи дерев: Бук – 40%; Ялина – 39,4%; Дуб – 9,9%;
Сосна – 6%. Відсотки подайте у вигляді десяткових дробів.
- Математика створює умови для розвитку вміння давати кількісну оцінку стану природних об’єктів і явищ, позитивних і негативних наслідків діяльності людини в природному і соціальному оточенні. Саме тому ми сьогодні будемо розв’язувати задачі з екологічним змістом.
- Світову спільноту хвилюють такі екологічні проблеми:
• атмосферне забруднення;
• водне забруднення;
• деградація ґрунту;
• загибель і вирубка лісів;
Розв’язування задач екологічного змісту.
- Діяльність людини призводить до того,що що в атмосфері постійно зменшується кількість кисню, який так необхідний людині для дихання. Разом з тим збільшується кількість вуглекислого газу.
Задача. Не зважаючи на зростання виробництва за останні 5 років вдалося знизити викиди в атмосферу з 3470 до 2710 тис. т на рік . На скільки відсотків знизились викиди в атмосферу?
Задача. Ми в кабінеті математики вирощуємо кімнатні рослини. Вони здатні протягом 24 год поглинути до 87% шкідливих речовин з повітря. Яка частина шкідливих речовин залишається в повітрі? Як можна ще зменшити їх кількість?
Задача. Викиди забруднюючих речовин від автотранспорту на території м. Дніпра склали 72 тис. т, у тому числі: оксиду вуглецю – 58 тис. т, вуглеводню – 10 тис. т, оксидів азоту – 4 тис. т. Визначте процентний вміст кожної з цих речовин у загальній кількості викидів.
Задача на повторення. Обчислити, скільки кубічних метрів повітря очистять від автомобільних вихлопних газів 25 каштанів, посаджених уздовж дороги, якщо одне дерево очищає зону довжиною 100 м, шириною 12 м, висотою 10 м?
Задача на повторення. Щороку в атмосферу викидається 53 млн. т оксиду азоту, двоокису сірки на 7 млн. т менше, а оксиду вуглецю на 101 млн. т більше, ніж оксиду азоту i двоокису сірки разом. Скільки всіх речовин викидається в атмосферу за рік?
- Вода є одним з найважливіших природних ресурсів. Насамперед це стосується прісної води.

Задача. Загальні запаси води на планеті 1800 млн. км3. На світовий океан припадає 98%. Прісна вода становить 2%, з них тільки 1% перебуває в рідкому стані. Які запаси прісної води на планеті?
Задача на повторення. У школі пошкоджено водопровідний кран. За 1 с з нього капає дві краплі води, а за 1 год. набігає 1 літр води. Скільки води втрачається за добу? За місяць? Що необхідно зробити, що уникнути цих витрат?.
Задача на повторення. 1 м3 неочищених стічних вод забруднює в середньому 50 м3 чистої води. Скільки води щодоби оберігатиметься від забруднення, якщо протягом цього часу споруди очищатимуть води 1,2 тис. м3.
Понад 6 млн. га земель щороку деградують і перетворюються на пустелю, болота.
Земельні фонди планети
(за Г.О. Білявським, Л.І. Бутченко, В.М. Навроцьким, 2002)
Земельний фонд Площа у млн. км2 Площа у % загальної площі
Ліси і лісопосадки 40,3
Природні луки і пасовища 28,5
Сільськогосподарські угіддя 19,0
Сухі пустелі, скелі, прибережні піски 18,2
Болота (поза тундрами) 4,0
Озера, річки, водосховища 3,2
Землі промислового і міського при- значення 3,0
Використовуючи калькулятор, знайдіть площу у відсотках від загальної площі Землі, якщо площа суходолу понад 149 млн. км² (Відповідь округліть до десятих відсотка)
- Дерева – джерела кисню. Тому нам потрібно свідомо і бережно ставитись до їх збереження.
Задача. Площа лісів становить у світі близько 30% суші. Загальна площа суші – 149 млн. км² . Обчислити площу лісів планети.
Задача. Площа лісів планети наприкінці етапу збиральництва і мисливства становила 62 млн. км2. Загальна площа лісів нині становить менше 40 млн км2. Скільки відсотків площі лісів знищено процесі розвитку цивілізації (відповідь округліть до одиниць відсотків).
Задача. Відомо, що ліси дають нам екологічно чисте повітря. Нині загальна площа лісового фонду України становить близько 10 млн. гектарів, у тому числі вкрито лісом — 8,6 млн. гектарів. Але темпи відтворення лісів сповільнилися. Так, з 1991 р. площа лісових масивів в Україні зросла всього на 1,4 %. Скільки це становить у гектарах?
Задача. На лісовій ділянці приріст деревини за рік становить 10 %. Яка кількість деревини буде на ділянці через 6 років, якщо початкова кількість деревини становить 20 000 м³?
Задача на повторення. Один гектар соснового лісу ( 20 – ти річного віку) поглинає за рік 9,35 тонн вуглекислого газу і виділяє 7,2 тонни кисню, який забезпечує дихання 200 людей. Скільки кілограмів кисню потрібно на рік для дихання учням вашого класу, школи ?
Задача на повторення. З переробленої макулатури виходить папір, маса якого становить 0,6 маси макулатури. Маса одного зошита становить 30 г. Кожному учневі в середньому потрібно 50 зошитів. Скільки макулатури повинен зібрати учень щоб забезпечити себе зошитами на рік?
Задача на повторення. Після уроків у класах школи зібрано 1 кг паперового сміття. Якщо учні школи залишатимуть щодня таку кількість паперу, то скільки його пропаде за 190 навчальних днів у нашій школі? В 50 школах району? Яку площу лісу буде вирубано даремно, якщо для виробництва 1 т паперу потрібно приблизно 900 м² лісу? (Як можна використати паперові відходи, якщо вони вже є?).
Підсумок уроку.
- Екологічна проблема – це найгостріша проблема людства. Тому перед нами стоять важливі завдання зі збереження природного середовища.
- Яких екологічних правил потрібно дотримуватись для збереження навколишнього середовища?
Домашнє завдання.
Розв’яжіть задачі:
1. Суходіл займає 59 %, вода займає 71 %, земної поверхні. У північній півкулі суходіл займає 39 %, вода — 61 % поверхні, а в південній півкулі суходіл займає 19%, вода — 81 % поверхні. Знайти площу, яку займає суходіл і вода на земній кулі та окремо в кожній півкулі, якщо поверхня земної кулі наближено дорівнює 510 млн. кв. м.
2. Один гектар соснового лісу поглинає за рік 9,35 т вуглекислого газу і виділяє 7,2 т кисню, який забезпечує дихання 200 людей Скільки кілограмів кисню потрібно на рік для дихання учням вашого класу?

Література
Л.П.Царик, П.Л. Царик, І.М. Вітенко Екологія 10 видавництво Київ «Ґенеза» 2011
О.І. Казьмірова Збірник математичних задач екологічного змісту. http://5fan.ru/wievjob.php?id=60393
Кот Л.І. ЗБІРКА ЗАДАЧ НА ЕКОЛОГІЧНУ ТЕМАТИКУ. http://kynashivka-school.edukit.cn.ua
Кривенюк О.М. Методична розробка "Математика і екологія" з математики в 5-х – 8-х классах.

Автор: 

Бавровська Емілія Миколаївна
вчитель математики
Чернівецької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №5

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі