Користувацький вхід

Виховна робота "Вчимося толерантності"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Багато країн світу, у тому числі Україна, можуть бути яскравими прикладами зіткнення на­родів, етносів, культур і цивілізацій.Усі люди різняться між собою. Одні мають білий колір шкіри, інші – чорний або жовтий. Одні люди високі, інші –невисокі. Одні стрункі, інші – повні. Люди звертають увагу на відмінності, але це не означає, що хтось є кращим за інших. Хоча в історії були випадки, коли лише через колір шкіри чи соціальне походження принижували інших людей, вважали їх гіршими за себе. Ви не схожі один на одного і, щоб мирно співіснувати, нам треба миритися з цим розмаїттям. Кожному від народження дається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті, - це здоров`я. Але, хоч як не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров`я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя.
Кожна людина не схожа на іншу. Доброта, ввічливість, людяність, як і інші якості, більше чи менше притаманні кожній людині. Відмінності, що існують між людьми, є предметом особистісного збагачення кожного з нас. Якість суспільства залежить від того, як уживаються одне з одним люди, які його складають, від того, наскільки вони сприймають одне одного, навчаються одне в одного і підтримують одне одного заради спільної мети - безперервного покращення матеріального й морального комфорту кожного.Тому кожна людина толерантна по своєму.І тому проблема толерантності є дуже актуальною.
За допомогою даної виховної роботи можна краще розкрити поняття «толерантність», використовуючи історичні факти, афоризми видатних людей, показати певні рівні толерантної поведінки людини; розвивати вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; виховувати спостережливість, уважність до інших
людей, здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість; виховувати почуття взаємодопомоги та дружнього прийняття іншої людини; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок. Учасники заняття за допомогою гри "Товариський суд" самостійно зможуть виявити порушення яке здійснюється в даній ситуації та винесуть "вирок". Вони аргументують чому так не можна робити. Крім того учасники зможуть самі створити портрет толерантної людини та пояснити як вони розуміють слово "толерантність". За допомогою гри "Асоціативний ряд" учні до слова "толерантність" складуть риси характеру, свої асоціації.
Іноді риси характеру друга чи подруги вас нервують, іноді – навпаки,вам допомагають прийняти певне рішення. І, незважаючи на відмінності у характерах, ви є друзями, вам цікаво разом. Тому ж терпимість, толерантність потрібно проявляти до всіх. Щоб досягти успіху в житті, не витрачаючи сил на конфлікти, « побутові війни», доцільно сформувати в собі толерантність як рису характеру. За допомогою такого виховного заняття можна ще більше здружити учнів між собою, сформувати толерантне ставлення до співрозмовника та людей що нас оточують, показати значимість толерантності під час взаємодії з іншими, сприяти розвитку у вихованців самосвідомості, яке допомагає дітям побачити себе та інших такими, які вони є насправді.

Автор: 

Гонтар Таміла Володимирівна
асистент вчителя
Жашківської спеціалізованої школи № 1 з поглибленим вивченням окремих предметів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі