Користувацький вхід

Розробка масового заходу з військово-патріотичного напряму

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Близько 1760 року на землях поселення Веселих Тернів оселився відставний військовий старшина Григорій Шрам. Привіз власну родину, запросив родичів з-під Києва, добрих друзів. Завів тут зимівник, влаштував землянки та мазанки. Саме тут козаки відпочивали після того, як Богдан Хмельницький розбив польську шляхту під Жовтими Водами. То де, як не на цій місцині, що є однією з дендрологічних перлин України, провести патріотичну гру для козачат – «Козацький квест», яка відповідатиме перспективним інтересам українського народу, а також принципам культурно-національного самозбереження.
Та чи є на сьогодні гуру квестів, які задають ритм всім іншим? Чи є прогрес в цьому напрямі, адже більшість людей навіть не знають, що це таке!
Як поєднати квест з освітнім процесом? Як захопити дітей, мотивувавши їх на здобуття знань під час рухливих ігор, при цьому розвиваючи їх кмітливість, уміння міжособистісного спілкування, роботи в колективі та взаємоповаги?
Відповіді на ці питання наш педагогічний колектив вирішив знайти, запровадивши серед школярів молодшого віку (7-10 років) патріотичну гру в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва «Сокіл» («Джура»), ідеєю якої є виховання шляхетності, мудрості та відваги. Одна з вимог освітнього процесу полягає в тому, що предмет навчання має бути для дитини цікавим. На допомогу прийшли види роботи, які використовують у музейній та театральній педагогіці, гуртковій роботі, психологічних тренінгах. Серед них ми і знайшли популярний квест.
Назва - «Козацький квест» виникла логічно, оскільки більшість завдань були направлені на опанування елементів пошуку використовуючи знання з різних навчальних предметів. Власне патріотична гра включала в себе не тільки інтелектуальні змагання зі знання історії козаччини, українського війська, сучасних збройних сил України, а й фізичну вправність, кмітливість, вміння орієнтуватися на місцевості. До переліку фізичних етапів гри туристичного спрямування ми включили виконання таких завдань, які під силу школярам молодшого віку.
Гра стартувала у вересні місяці установчою нарадою для педагогів-координаторів, а 14 жовтня на День Покрови Пресвятої Богородиці, яка вважається покровителькою і заступницею Українського козацтва, юні козачата на шкільних лінійках отримали план заходів на увесь навчальний рік.
Виховання патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей та зміцнення здоров’я – не просто слова. Для педагогічного колективу нашого закладу патріотичний напрямок роботи був і залишається пріоритетним та вказує на вектор виховних зусиль педагогів у формуванні громадянина - патріота України, підготовленого до життя, з високою національною свідомістю.
В патріотичному вихованні учнів не останню роль відіграють екскурсії по Україні та походи учнівської молоді «Місцями козацької слави». Ще з вересня місяця учнівським колективам загальноосвітніх шкіл була запропонована Програма вивчення історичного минулого краю, пов'язана з козацькими часами «Використання навчально-виховного та рекреаційного потенціалу місць козацької слави». Створення такої Програми допомогла педагогам організувати тематичні години, конкурси творчих і дослідницьких робіт, малюнків, фотознімків, вікторин, інформаційних зустрічей представників сучасного козацтва з учнівською молоддю. Реалізація цієї програми та власних заходів козацьких об’єднань висвітлюється в рукописних газетах та у творчих звітах під гаслом «Добре діло».
Протягом року школярі брали участь в таких операціях як «Зелена хвиля», «Чисте подвір’я, вулиця, село, місто – чиста українська земля», до дня Збройних Сил України «Дорогою Героїв» та в заходах за програмою «Школа безпеки». На основі народних звичаїв та усвідомлення славного, героїчного минулого наших предків педагоги орієнтують дітей на загальнолюдські цінності, спільність історичної спадщини та майбутнього .
Сьогодні для стійкого суспільного розвитку і забезпечення безпеки українського народу, держави та особистості в політичній, економічній, соціальній, духовній та інших областях необхідно удосконалювати систему військово-патріотичного виховання. В програмі заходу нами було заплановано і здійснено практичне спілкування із старшиною відокремленого полку козацтва Запорізького імені Григорія Шрама та учасниками і героями АТО, які демонстрували дітям зразки маскувального та військового одягу та бронежилетів, розповідали про принципи їх застосування.
Патріотична гра «Козацький квест» - підсумок роботи учнівських колективів протягом року по відродженню козацтва, яка включила в себе:
- вікторину з історії України, зокрема з історії Збройних Сил України та історії козацтва (на основі гри «Відун»);
- конкурс на кращу рукописну газету про гру "Джура" (на основі конкурсу звітів про виконання завдань під гаслом «Добре діло»);
- змагання на туристській смузі перешкод та орієнтування;
- демонстрацію фізичної підготовки;
- перевірку медичної підготовки (на основі змагань «Рятівник» - надання долікарської допомоги).
Учасники змагались в конкурсах, відповідно до Положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»), показали спритність, силу, фізичну підготовку, вміння поводитись в нестандартних ситуаціях та інтелектуальні здібності.
Проведений захід сповнений патріотизмом і духом незламності, які так необхідні нам сьогодні. Маємо надію, що пройшовши козацький вишкіл, отримавши гарт у військовій справі, наші учні у майбутньому стануть носіями передових технічних, гуманітарних та економічно-господарських знань і, найголовніше, – свідомим духовним носієм та захисником української традиції.

Автор: 

Циба Ірина Анатоліївна, методист
тел. 0988116419

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі