Користувацький вхід

"Контемпорарі"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Контемпорарі (англ. Contemporary dance) - сучасний сценічний танець, що включає в себе самі різні напрямки і техніки.
Історія виникнення Contemporary dance сформувався на основі танцю модерн. Термін «contemporary dance» з'явився в Європі в 1970-і роки .Його основу становить техніка імпровізації, руху, запозичені з джаз-танцю, йоги, східних єдиноборств та інших танцювальних технік.
Контемпорарі покликаний не тільки відвернути людину від повсякденних проблем, але і навчити його розуміти своє тіло, володіти ним і регулювати за допомогою пластики свої почуття і емоції, адже не випадково Дункан говорила: «Якщо ви навчите людини цілком володіти своїм тілом, якщо ви при цьому будете вправляти його в вираженні високих почуттів, зробите так, що рухи його очей, голови, рук, тулуба, ніг будуть висловлювати спокій, глибоку думку, любов, ласку, дружбу або гордий жест великого відмови від чогось мерзенного, ворожого і т. д ., це від азітся воспітивающе на його свідомості, на його душі ».

Словом «контемпорарі-денс» багато хто називає сучасний балет в цілому. Це не зовсім вірно. Так, контемп - це досить широке поняття: він об'єднує в собі елементи джаз-модерну, балету, навіть східних єдиноборств і йоги, а в останні роки - і хіп-хопу. І хоча в контемпорарі використовуються техніки різних танцювальних напрямків, у нього є свої характерні особливості, своя філософія: тут багато імпровізації, а основний акцент робиться на роботу з емоціями і усвідомлення танцюристом самого себе, своєї індивідуальності. Природність, дихання і пластика дуже важливі.
Грубо кажучи, контемп - це гра з напругою і розслабленням м'язів, при цьому все відбувається плавно, витончено. Але є і елемент перформансу, театральності. Саме тому багато хореографи використовують контемпорарі, щоб розповісти історію людини і його переживань за допомогою танцю.

Тобто контемпорарі - це все-таки не класичний балет?

Ні. Одне з основних відмінностей - це, як ми вже згадували, усвідомлення свого власного тіла, його ваги, і використання цього відчуття в танці. У балеті, як ви і самі знаєте, акцент ставиться на невагомість. Крім того, в контемпі немає значення комплекція танцюриста, його зріст і вага.

Які основні віхи історії контемпорарі варто знати?

Засновницею стилю вважають Айседору Дункан: ще на початку XX століття ця американська танцівниця висловила думку, що танець повинен виражати внутрішнє життя людини. У Європі та США контемпорарі стали танцювати іід середини минулого століття, а в Росію він прийшов пізніше, до вісімдесятих років.
Філософію цього стилю сповідували знамениті танцівниці Лої Фуллер і Марта Грем, хореограф Мерс Каннінгем - його вважають першим, хто випробував контемп в своїх постановках. Величезну роль в становленні контемпорарі як самостійного стилю зіграв американський театр танцю Джадсона. Його танцюристи і хореографи ратували за те, щоб границя між танцем і життям стала якомога більш розмитою: вони включали в постановки звичні руху з повсякденного життя і зачіпали широке коло проблем, зрозумілих обивателям, з'єднували танець з відео і експериментальною музикою.

Ще один нюанс: контемпорарі - це свобода не тільки самовираження, а й інтерпретації. Приходячи на виступ контемпорарі-трупи, ви повинні розуміти, навіщо ви тут - не для того, щоб вам розповіли якусь історію з сюжетом, взяли за руку і провели з точки в А в точку Б, все розжували і поклали в рот. Зав'язка, кульмінація, розв'язка - забудьте про це. Контемп - це діалог танцюриста з глядачем, і ми самі робимо висновки про те, що ми побачили і які почуття в нас це викликало. Тут важливо не стільки те, про що розповідають, але як і хто це робить.
Хто може танцювати контемпорарі?

Щоб стати гідним представником цього стилю, потрібно володіти багатьма техніками і практиками, причому не тільки танцювальними, а й дихальними, і духовними, що дозволяють контролювати не тільки тіло, але і свідомість (ми вже говорили, що йога - важливий компонент контемпу). Тут потрібно мати треновані м'язи і відточену техніку, наприклад, вміти вставати на півпальці. Втім, базові елементи викладають у багатьох танцювальних школах навіть новачкам в світі танців.

Розігрів перед заняттям зазвичай проходить біля балетного станка, потім клас виконує різні вправи, працює з партером (тобто на підлозі), практикує техніки release (розслаблення і звільнення м'язів) і стретчинг. Підсумком заняття стає вивчена танцювальна комбінація.

Автор: 

Керівник Андрушок М.В.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі