Користувацький вхід

Рекомендації вихователям дошкільного закладу щодо підготовки дітей до шкільного навчання

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Рекомендації вихователям дошкільного закладу
щодо підготовки дітей до шкільного навчання

Основними компонентами готовності дитини до
шкільного навчання є психофізіологічна, особистісна
та інтелектуальна готовність.

**********
Психофізіологічна готовність формується через розвиток здоров'язбережувальної компетенції на основі виховання ціннісного ставлення до власного життя та здоров’я.

Рекомендації щодо психофізіологічної готовності:
- Не порушуйте режим дня дитини за жодних умов. ЇЇ здоров'я у пріоритеті. Не скорочуйте час прогулянки, занять фізкультурою на користь підготовки до свят чи інших видів діяльності. Це неприпустимо!
- Створюйте умови для розвитку крупної та дрібної моторики дітей. Спонукайте їх самостійно застібати ґудзики, зав'язувати шнурки. Удосконалюйте дрібну моторику та готуйте руку дитини до письма, організовуючи роботу з ножицями, малювання олівцями, ігри з дрібними предметами.
- Формуйте вміння орієнтуватись у просторі, координувати рухи під час рухливих ігор протягом дня.
- Формуйте у дитини прагнення до здорового способу життя, розуміння важливості здорової їжі.

**********
Особистісна готовність передбачає прийняття дитиною нового соціального статусу школяра. Вона формується через розвиток таких компетенцій: особистісно-оцінну, родинно-побутову, соціально-комунікативну, ігрову, предметно-практичну.

Рекомендації щодо особистісної готовності:
- Викликайте у дитини інтерес, приваблюйте шкільним навчанням. Допоможіть усвідомити, що школа – це не покарання, а новий етап у житті, подорож у світ знань. Не обмежуйтесь розмовою про школу або екскурсією до її будівлі. Розповідайте цікаві історії про школу, вчителів, нових шкільних друзів, яких дитина зустріне.
- У жодному разі не застосовуйте вислови на кшталт «Підеш до школи. Там тебе навчать добре поводитись», «У школі не панькатимуться» тощо.
- Формулюйте чітко мету чи завдання, щоб дитина завжди їх усвідомлювала. Мотивуйте, спонукайте бажання досягати поставленої мети.
- Не виконуйте все за дитину, не допомагайте без нагальної потреби. Адже самостійність – це запорука у шкільному навчанні.
- Навчайте дитину проявляти повагу до людей у словах і поведінці відповідно до норм моралі. Це забезпечить їй щасливе перебування в оточенні дорослих та однолітків.
- Обов’язково включайте дитину в групові форми роботи, створюйте умови для взаємодії з однолітками.

**********
Інтелектуальна готовність формується через розвиток таких компетенцій: художньо-практична, сенсорно-пізнавальна, математична, мовленнєва, природничо-екологічна.
Характеристиками інтелектуальної готовності до школи є певний рівень розвитку пізнавальних процесів: уваги, пам’яті, мислення, уяви, відчуття та сприймання.

Рекомендації щодо інтелектуальної готовності:
- Створюйте умови для ігрової та продуктивних видів діяльності дітей. Під час гри змінюється позиція дитини у ставленні до оточення. Вона навчається узгоджувати свою особисту точку зору з іншими. Приймаючи та реалізуючи ігрову роль, дитина вчиться виокремлювати правила і дотримуватись їх, а, отже, свідомо й довільно керувати своєю поведінкою.
- Пропонуйте дітям продуктивні види діяльності: малювання, ліплення, конструювання тощо. У них розвиваються вищі форми регуляції діяльності – планування. Корекція. Контроль.
- Розвивайте творчу уяву дітей.
- Стимулюйте дитячу ініціативність, заохочуйте самостійність, плекайте самобутність.
- Не використовуйте шаблонні альбоми із зображувальної діяльності. Дайте дитині змогу під час самостійної художньої діяльності працювати за власним задумом.
- Широко застосовуйте розвивальні ігри. Вони сприяють всебічному розвитку дітей.
- Читайте дітям якомога частіше казки, оповідання та обов’язково обговорюйте прочитане. Формуйте пізнавальний інтерес до друкованого слова. Навчайте дітей усвідомлено сприймати і переказувати літературний текст. При цьому повно, точно, розгорнено й логічно викладати свою думку. Спонукайте дітей відтворювати текст графічно: у малюнку, схемі, моделі.
- Спілкуйтеся з дітьми українською мовою й заохочуйте їх спілкуватися українською з однолітками.

Автор: 

-

Джерело: 

Журнал Вихователь методист дитячого садка №9, 2018

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі