Користувацький вхід

Заняття з економіки для дітей середніх груп. Тема: Навіть малята економіку повинні знати.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Заняття з економіки для дітей середніх груп.
Тема: Навіть малята економіку повинні знати.
Мета: продовжувати ознайомлювати дітей з елементарними економічними поняттями: реклама, товар, гроші, банкір, ціна. Формувати уявлення про об’єкти торгівлі: ринок, крамниця, супермаркет. Учити називати грошовий знак України – гривню. Формувати вміння співвідносити товар з певною кількістю грошей. Закріпити назви професій, вчити раціонально використовувати електроенергію, тепло, воду. Розвивати пам’ять, мислення, уяву, мовлення. Виховувати повагу до праці людей різних професій, бережливість, економність, заощадливість.
Обладнання: предметні картинки, скриньки, емблеми, кульки, м’яч, товари, грошові купюри.
ХІД ЗАНЯТТЯ
Доброго ранку, рідний наш дім!
Доброго ранку, гостям усім!
Доброго ранку , мої малята !
Дуже рада я вас вітати. Давайте наберемо в долоні сміху
Кинемо гостям на втіху, нехай посміхаються – здоров’я набираються.
А я розповім вам, яка пригода зі мною сталась сьогодні вранці. Я сьогодні йшла в дитячий садок, а назустріч мені летить Сорока. Сороки завжди приносять якусь цікаву звістку. От і мені Сорока скрекоче: Скре – ке –ке! Скре – ке-ке! Я сорока , я скрізь літаю – всі новини знаю. Знаю, що Грайликам в дит. садок прийшов звуковий лист. Цікаво! Давайте послухаємо, мені теж дуже цікаво.
« Дорогі діти! Я запрошую вас у подорож до Країни Економіки. Там вас чекатимуть різні пригоди і завдання, а ви покажете свої знання, вміння і здібності. Бажаю вам успіху ! Фея Економіки.»
То що , діти, відправимось у подорож? А подорожувати ми будемо двома командами : команда синіх кульок і команда жовтих кульок. Ви будете виконувати завдання, відповідати на запитання, а я даватиму вам за це фішки. Переможцем буде та команда, яка набере більше фішок. А в кінці…А що буде в кінці, я вам зараз не скажу. А зараз подивіться на свої емблеми і займіть свої місця. Команда повинна працювати дружно, не заважати іншим, адже від цього залежить ваш успіх. Ви готові? Тоді давайте всі разом скажемо наш девіз:
« Пізнавай, читай, учись - ось такий у нас девіз»
Скажіть , малята: Що таке гроші?
Що можна купити за гроші?
Як це все можна назвати? ( товар)
Де ми вибираємо товар?
А що не купиш за гроші?
Де люди зберігають гроші?
Хто такий банкір? Як називаються українські гроші?
А ви знаєте , як виникли гроші? Раніше, це було дуже давно, чоловіки ходили на полювання і мали м’ясо, хутро. Інші були землеробами і мали зерно. Вони обмінювались цим товаром. Але це було не зручно , не все можна було обміняти .
І от поступово люди винайшли гроші, які дуже цінували. І тоді вже можна було за гроші купувати все потрібне. Перші гроші виникли в Китаї.
У нас зараз всі хто працює отримує за свою працю заробітну плату; бабуся з дідусем отримують пенсію; брат чи сестричка, які вже виросли і десь вчаться отримують стипендію. Все це складає сімейний бюджет або дохід сім’ї. А на що дорослі тратять ці гроші? А ще потрібно платити за світло, воду, тепло в нашій оселі. Це вже дохід чи витрати? А що важливіше, купити сапожки, щоб було тепло у ніжки, чи цукерки?
От послухайте, склалась така проблемна ситуація. Мама дала дітям гроші і послала в магазин купити щось на вечерю. Оксанка з Ванею зайшли в магазин. Там було так багато товару, що вони розгубились. Ваня хотів купити хліб, молоко і картоплю, а Оксанка банани і печиво. Хто з них розумніше використав би гроші? Що б порадили їм ви? А зараз подивіться, у вас на столах є предметні картинки. Це товар, який потрібно розвести по магазинах. Скільки різних магазинів, скільки товару в них! Хто ж виготовив весь цей товар? Хто виростив для нас яблуко? Хто зробив столи? Машини де роблять? Одяг де шиють? Булочку хто зробив?
Бачите, як багато потрібно працювати, щоб зробити щось чи виростити. Тож давайте берегти все, що нас оточує . А хліб – це наше головне багатство, наша сила. « Без хліба нема обіду» Ви як виростете , теж будете працювати , приносити користь іншим. Ви вже придумали, хто ким хоче бути? Діти розповідають хто ким хоче бути. ( Мілана хоче бути лікарем, а я пекарем. Я буду пекти для людей хліб)
« Як виросту велика, я буду працювати І гроші економно я буду витрачати» А зараз по колу крокуємо за столи.
« Ми малята – дошкільнята , і кмітливі , і завзяті Ми по колу ідемо, економіку вчимо.»
Відгадайте загадку: Як те зветься, що за гроші продається?
Меблі, хліб і олівець продає нам …( продавець)
На товарі в магазині ми завжди напишем …( ціни)
Щоб товари нам придбати треба що в кишені мати?
У вас на столах є гроші але там різні гроші: і американські долари, і рублі Росії, і гроші Білорусії. Але ми живемо на Україні і нам , щоб піти в магазин потрібні наші українські гривні. Відберіть українські гривні. У нас є супермаркет, але щось ніхто не йде до магазину.
« Хто підкаже, що робити , як знайти потрібну річ? Допоможе нам реклама, що не спить і день, і ніч.» Де ви бачили рекламу?
Над створенням реклами працюють художники, дизайнери, інженери. Реклама від латинського слова « кричати». Давайте прорекламуємо наш товар.
« В кожнім домі, в кожній хаті у містах і на селі, Хто навчився вже читати майте книжку на столі.»
« Чистоту тримає в роті, справу знає чітко. Користуйтесь завжди, люди. Це – зубная щітка.»

Автор: 

Евтушенко Наталія Василівна
вихователь ЗДО №24

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі