Користувацький вхід

Психолого-педагогічний семінар-тренінг "Пошуки обдарованості"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Уінстон Черчілль говорив: «Я завжди радий вчитися, але мені не завжди до душі, коли мене вчать».
Одним з напрямків роботи психолога у закладі освіти є психологічна просвіта педагогічних працівників. Плануючи цей вид діяльності психолог часто стикається з проблемою у виборі ефективних та ресурсних форм роботи. Іноді молоді фахівці зустрічаються з непорозумінням та неприйняттям з боку більш досвідчених педагогів.
Отже, як навчати людей, що самі навчають? Найбільш результативно це можна здійснити під час проведення психолого-педагогічних семінарів - тренінгів. Особливість даної форми роботи - у поєднанні семінарського заняття та тренінгу. Під час семінару педагоги отримують теоретичні знання, а тренінг дає змогу їх застосувати у дії. В залежності від тривалості, складності обговорюваної проблеми співвідношення теоретичної та практичної частини може змінюватися.
Організовується семінар-тренінг заступником директора з науково-методичної роботи та психологом; фахівці, що залучаються – соціальний педагог, педагог-організатор та інші.
Вибір тем здійснюється відповідно до аналізу проблем попереднього навчального року. Тематика може змінюватися за запитами адміністрації чи педагогічного колективу.
Особливості проведення психолого-педагогічного семінару-тренінгу:
- так як це все ж таки семінар, то він має містити теоретичну частину. Її зазвичай готує заступник з науково-методичної роботи. За потреби психолог додає до неї результати психодіагностики з даної проблеми. Після цього ведеться дискусія та обговорення питання між учителями;
- оптимальна тривалість семінару не більше 2 годин;
- практична частина у формі тренінгу готується психологом відповідно основних вимог до його проведення. З метою економії часу деякі «атрибути» тренінгу можна проводити тільки на першому занятті, а потім за потреби змінювати (наприклад вправи на знайомство та прийняття правил);
- на завершення вчителі отримують рекомендації семінару-тренінгу у вигляді буклетів, пам’яток, флаєрів чи інших публікацій.

Автор: 

Калініченко Яна Олександрівна, практичний психолог Хорольської гімназії

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі