Користувацький вхід

Заняття з розвитку мовлення. Тема: Допитливі інопланетяни.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Заняття з розвитку мовлення.
Тема: Допитливі інопланетяни.
Мета: Зв’язне мовлення: учити дітей відповідати на запитання за картиною, придумувати події, що передують тим, які відтворені на картині, чи є продовженням їх змісту; продовжувати навчати будувати скрадні речення. Лексика: активізувати словник дітей назвами видів транспорту. Звукова культура мовлення: вправляти у вимові звуків [ш], [ж], [у]; формувати уміння визначати місце запропонованого звука у слові; називати слова із заданим звуком. Розвивати мовлення, увагу, спостережливість. Виховувати бажання допомагати, дружелюбність.
Обладнання: Ілюстрація, зображення інопланетян, ватман, геометричні фігури.
Хід.
І Основна частина
Привітання дітей.
Добрий день вам друзі всі!
Будьте щасливі усі!
ІІ Основна частина.
- Діти, який день відзначаємо 12 квітня? (День Космонавтики).
- А що це за день? (День коли перший раз людина Юрій Олексійович Гагарин на ракеті полетів в космос).
- Ви знаєте, на цьому підкорення космосу не закінчилися. Повсякчас в космос через супутник відправляються різні повідомлення з надією, що їх почують істоти на інших планетах і відгукнуться. На одній із загадкових планет отримали послання, але розібрати його не можуть. Тому що на цій планеті живуть ось такі цікаві інопланетяни. Кожен із них особливий і тому кожен світ сприймає по особливому.
- Діти, допоможемо інопланетянам зрозуміти послання.
- Ось цей має ім’я Побачко. В ного багато очей і він може тільки бачити.
Що може побачити на цьому послання Побачко? (Побачко може побачити трьох космонавтів) – А чому це космонавти? (Тому що одягнені в скафандри).
- Що роблять космонавти? (Космонавти ідуть по доріжці до ракети. Космонавти махають допобачення)....
-Який настрій у космонавтів? (радісний). Чому? (Тому що вони полетять в космос. Тому що їх чекає захоплива пригода....)
(Побачити зелену траву.) – Як ви вважаєте, яка це пора року? (Пора року – літо)
(Побачити ракету?) – Ракета це що? (Ракета – це повітряний транспорт). Навіщо потрібна ракета? (Ракета потрібна, щоб доставляти космонавтів в космос).
- А ще який транспорт є на картині? (На картині ми можемо побачити машину) – Навіщо потрібна машина? (Машина потрібна, щоб підвозити космонавтів до ракети).
- Якщо транспорт на воді, то який транспорт? (Водний). А під водою? – (підводний).
- На залізниці? (Залізничний). – А швидка допомога, паліцейська машина, пожежна машина - це транспорт? (Спеціального призначення).
- А ще що можна побачити? (Труби). Навіщо потрібні труби? Щоб будувати підпорки для того, щоб тримати ракету на землі), (Для того, щоб будувати ракету).
- Ще що можемо побачити? (Ми можемо побачити на небі білі хмаринки). На що вони схожі? (Хмаринка вища схожа на зайчика, крокодила, шляпу..... Хмаринка нижча схожа на......).
- А ще є інопланетянин Руханчик. Він все відтворює в рухах. Давайте ми разом з ним встанемо на ніжки і покажемо, як рухається травичка, як пливуть хмарки, Як ідуть космонавти, як стоїть ракета, як злітає ракета...
- Так, Побачку ми допомогли, а як ми допоможемо Почуйкові? Що він може почути? (Почуйко може почути –як їде машина)Як саме? (Ж-ж-ж) (Як вітер шелестить травою)Як саме? (Ш-ш-ш). (Можемо почути, як ракета полетить в космос) Як саме? (У-у-у-у).(Можемо почути, як прощаються космонавти) –Що вони кажуть? (До побачення, Скоро зустрінемось, Не хвилюйтеся....)
- Молодці. А ось є іще на цій планеті інопланетянин Доторкайко, який все сприймає на дотик. Що ж він може відчути на дотик? (Прохолоду скафандрів). А яка травичка на дотик? (Травичка на дотик мяка. Лоскоче долоньки).- Яка ракета на дотик? (Гладенька, холодна). – Яка доріжка на дотик (Шороховата). Які хмаринки на дотик? (Їх не можна відчути на дотик. Мокрі, прохолодні, тому що високо в небі, а там холодно)...
- А ось іще є один інопланетянин це Звукарик. Він повсякчас робить гімнастику для ротиків. Давайте разом з ним теж зробимо зарядку для язичка.
Артикуляційна гімнастика.
• Хоботок: Губки склали хоботком і витягнули вперед.
• Поклацаємо язичком.
• Годинничок.
• Гойдалка.
- Також Звукарик сприймає тільки окремі звуки.
- Давайте йому на картині допоможемо знайти слова в яких є звук (к) і визначемо його місце в слові. (Космонавт – на початку слова, ракета – в середині слова) Звук (р): Ракета – початок слова, хмара – середина слова, трава – в середині слова, скафандр – кінець слова, доріжка – середина слова, труба – середина слова).
-А ще на загадковій планеті живе інопланетянин Відставайко .
- Давайте розповімо Відставайкові, що було до цієї події, яка зображена в посланні. (Космонавти одягли скафандри і прибули на ракетне поле – космодром).(Спочатку космонавтів дуже довго тренували. Готували до польоту)...
- Які ви розумнички. А ще у нас є такий інопланетянин Забігайко. Йому все цікаво, що ж було потім? (-Космонавти сядуть в ракету.-Ракета полетить в космос. Космонавти коли полетять в космос, то можуть прилетіти на планету інопланетян і там з ними зможуть подружитися. – Як ракета полетить, машина повернеться до автопарку, а люди, що проводжали космонавтів, повернуться до дому і будуть їх там чекати)...
- То як ви думаєте, про що отримали послання інопланетяни? (Інопланетяни отримали послання про те, що скоро до них прилетять гості з планети Земля. Щоб вони чекали на зустріч гостей з планети Земля).
- А давайте тепер ми зашифруємо це послання зрозумілою мовою для інопланетян. На що схожі інопланетяни? (На геометричні фігури). Давайте за допомогою геометричних фігур відтворимо цю картину і передамо на космічну станцію, щоб вони відправили його по космічній пошті нашим друзям – інопланетянам.
(Діти за допомогою геометричних фігур моделюють зображення)
ІІІ. Підсумок
- Я думаю, що інопланетяни будуть задоволені тому, що зрозуміють послання з Землі.
- Кому ми сьогодні допомогли? І чим саме?
- Інопланетяни вдячні вам за допомогу і по космічній пошті передали вам таке зіркове пригощення.
- А зараз прощаємося з гостями і пішли відпочивати.

Автор: 

Садкова С. В.
вихователь ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі