Користувацький вхід

Різноманітність плазунів. Роль плазунів у екосистемах, їх значення для людини. Охорона плазунів.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Рекомендовано для використання під час підготовки до уроків по біології в 7 класі.

Автор: 

Різноманітність плазунів. Роль плазунів у екосистемах, їх значення для людини. Охорона плазунів.

Мета.
– освітня: ознайомити учнів з розмаїтістю сучасних плазунів, їхньою роллю в природі й житті людини
-розвивальна: розвивати вміння знаходити взаємозв’язки між об’єктами вивчення та вміння аналітично мислити; розвивати самостійно пошукову діяльність, у ході якої формуються здібності, активність, ерудиція, творче мислення;
– виховна: виховувати розуміння важливості існування для нашої планети всіх живих організмів, які на ній існують; сприяти екологічному вихованню.
Тип уроку. Комбінований
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, випереджальні завдання учнів, робота з підручником, додатковими джерелами інформації.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація відео, презентація
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з додатковими джерелами інформації.
2.Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Візуальний: складання схем, таблиць.
Міжпредметні зв ́язки: екологія, географія, історія, медицина.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, презентації, відеоматеріал.

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Вступне слово вчителя.
Доброго дня! Вітаю всіх на уроці біології. Нехай ці хвилини, які ми проведемо разом дадуть нові знання і позитивні емоції.
ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Розповідь вчителя
Світ живої природи дивний тим, що він завжди ставить запитання, на які хочеться знайти відповідь. Цікаве і незвичайне завжди поряд. Щоб розгледіти унікальність природи треба трохи призупинитись і придивитись.
Сьогодні на уроці ми продовжимо вивчати клас Плазуни і більш детально ознайомимося з його різноманітністю, значенням у екосистемах і житті людини, та охороною (Слайд1). Для цього ми будемо працювати з текстом підручника, малюнками, схемами, додатковою інформацією на слайдах та відео. Деякі з учнів отримали випереджувальні завдання і самостійно опрацювали матеріал і тепер мають можливість поділитися ним з іншими.
Епіграфом нашого уроку будуть слова Ореста Скарлатто- відомого вченого гідробіолога.
“Будь яка тварина - це багатовіковий витвір
еволюції, і кожна з них має однакове з нами
право жити й виконувати певну роль у
взаємопов’язаному світі.”
Орест Скарлатто- вчений гідробіолог
Плазуни або рептилії надзвичайні тварини. В одних вони викликають страх, огиду, а в інших – захоплення. Одні вважають їх мудрими, могутніми, цілителями, поклоняються їм, будують їм храми, а інші – злими і підступними. Людина оповила їх туманом найфантастичніших вигадок і забобонів, приписуючи цим створінням неймовірну демонічну силу. А причиною є безперечно загадкові особливості плазунів, їх різноманіття, про які ми сьогодні дізнаємось на уроці здійснюючи цікаву подорож у світ рептилій.
Для цього нам потрібно підготуватися і взяти з собою знання про загальну характеристику плазунів.
ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ УЧНІВ
Питання до класу:
-Систематичне положення Плазунів (слайд2)
-Особливості пристосування рептилій до наземного середовища існування (слайд3)
- Прийом «Світлофор»(слайд4)
Вчитель озвучує твердження, а учні в разі згоди з ним піднімають зелені картки; якщо вважають, що твердження неправильне – червоні.
1) Кінцівки плазунів розташовані з боків тулуба
2) Тіло рептилій має голову, тулуб, хвіст, шия відсутня.
3) Переважна більшість розмножується відкладанням яєць, які мають великий запас поживних речовин.
4) Розмноження відбувається у воді.
5) Покриви тіла рептилій завжди зволожені, бо шкіра має слизові залози.
6) Покриви тіла представлені роговими лусками, щитками, пластинками.
7) Рептилії час від часу скидають верхній покрив тіла (линяють).
8) Рептилії не здатні підтримувати постійну температуру тіла.
9) Рептилії мають непрямий розвиток.
10) Активні протягом всього року.
11) Для всіх рептилій характерне легеневе дихання.
12) Органом дотику плазунів слугує роздвоєний на кінці язик
13) Усі без винятку плазуни мають грудну клітину
IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ:.
Молодці! Ви всі готові до цікавої подорожі у світ рептилій.
Прийом «Дивуй»
А чи знаєте ви, що... Сучасні рептилії (плазуни) за всієї їхньої різноманітності є невеликими залишками колись процвітаючої групи тварин.
Подорож у далеке минуле.
Так назвала свою презентацію ---- (розповідь за презентацією учня- випереджальне завдання)
Виняткового розквіту вони досягли 300 млн. років тому. У мезозойську еру плазуни панували на суходолі, в повітрі й навіть у безмежних водних просторах. Не випадково цю еру називають століттям ящерів
Вони були представлені як гігантами до 30 метрів завдовжки й масою до 500 центнерів, так і невеликими тваринками. Серед них були найбільші наземні тварини. Більших за них історія Землі не знала.
За характером живлення серед них були як рослиноїдні (найбільший – брахіозавр), так і хижаки (найбільший – тиранозавр-рекс (маса 12 т., рухався на двох кінцівках).
Похолодання клімату 70-90 млн. років тому та збільшення кількості видів теплокровних ссавців призвело до вимирання більшості рептилій.
Вчитель: За матеріалами відео для кращого засвоювання матеріалу: в ході уроку ми з вами будемо заповнювати опорну схему конспект.
Демонстрація відео
Клас плазуни налічує більш ніж 6 тисяч сучасних видів. У цьому класі розрізняють кілька рядів таких як Лускаті, а також крокодили, черепахи. Ми поговоримо про кожну групу окремо. Лускаті це група плазунів в яких на поверхні тіла наявні луски і щитки. Це найчисельніша і процвітаюча група рептилій які живуть майже скрізь: на суходолі, окремі види у прісних водоймах- Анаконда та водні вужі та морях морські змії. До ряду лускаті належать хамелеони, ящірки та змії. Хамелеони це рептилії у яких тулуб сильно стиснутий з боків, коротка шия, пальці мають вигляд клешень та чіпкий хвіст. Язик довгий здатний далеко висуватися для захоплення здобичі. Очі великі з товстими зрослими повіками і маленьким отвором для зіниці Рухи очей незалежні один від одного. Забарвлення тіла може швидко мінятися. Живуть хамелеони головним чином в Африці і на Мадагаскарі де пристосувалися до життя на деревах.
Більшість ящірок мають ноги, які вони використовують для повзання, бігу і навіть стрибків. Завдяки роговим лускам і кігтикам на пальцях ці плазуни можуть переміщуватися не лише по землі а і по деревах і камінні. Серед ящірок бувають як невеличкі види так і справжні велетні. Так от довжина тіла геккона становить менше 4 см, а довжина гігантського варана понад 3 метра. Ящірки живуть на всіх континентах окрім Антактиди. В нашій країні мешкає їх кілька видів-прудка ящірка, зелена ящірка і живородна ящірка. Невеликі але витончені і стрункі тварини.
Змії живуть скрізь, навіть за полярним колом, але в теплих країнах їх більше. Вони пристосувалися до повзання, тому не мають кінцівок, а їх повіки прирослі і прозорі. Є ребра. Верхня і нижня щелепа з’єднані рухомо тому змії можуть заковтувати здобич що товстіша за них. Живляться вони тваринною їжею можуть бути отруйними. В отруйних змій в зубах є канали по яких стікає отрута. Язик змії називають жалом але він не жалить. Це орган дотику і смаку. Змії освоїли різноманітні середовища існування. Найбільшою змією в світі є анаконда, яка живе в південній Америці і досягає а довжину 11,5 м. друге місце за розміром займає пітон сітчастийз довжиною тіло до 10 м. серед отруйних змій найбільша Королівська кобра до 5,5 метрів яка живе в південно східній Азії. Небезпеку для людини становлять американські гримучі змії мешканці азіатських пустель – гюрза і ефа. В Україні живуть два види отруйних змій: гадюка степова, гадюка звичайна.
Учні складають опорну схему (робота в зошитах )
Наступна група плазунів – це ряд Черепахи. черепахи це група рептилій з кістковим панцирем у якому міститься тіло. Налічують 250 видів черепах які живуть на суходолі у прісних водоймах та морях. Зубів у черепах немає їхню функцію виконують рогові чохли щелеп. Переважна більшість черепах є рослиноїдними але зустрічаються і хижаки які живляться медузами, рибою, земноводними. Органи зору розвинені добре а ось органи слуху слабко. Ростуть черепахи упродовж всього життя. Найвідомішими черепахами є : черепаха європейська болотяна, черепаха слонова, черепаха зелена, черепаха шкіряста. черепаха європейська болотяна це єдиний представник черепах в Україні. Зараз черепахи є популярним об’єктом для розведення у тераріумах
Учні складають опорну схему (робота в зошитах )
Ряд крокодили. Крокодили це- плазуни в яких видовжене тіло укрите роговими щитками. Це найбільш організована група сучасних рептилій у яких є пристосування до напівводного способу життя. Плавальні перетинки між пальцями задніх ніг, довгий хвіст стиснутий з боків, виступаючі поверх голови очі та ніздрі, клапани в ніздрях і слухових отворах.на відміну від інших плазунів крокодили мають 4 камерне серце, зуби з коренями. Поширені крокодили в тропічних і субтропічних регіонах. До цієї групи належать – гавіал ганський з дуже довгими щелепами, алігатор місісіпський, алігатор китайський ,каймани та найбільший крокодил нільський до 8 м. і крокодил гребінчастий до 6 м.
Учні складають опорну схему (робота в зошитах (слайд 5)
Роль рептилій в екосистемах, їхнє значення у житті людини
За матеріалом підручника – Параграф 21 ст. 87 і відеофрагменту випишіть
Позитивне і негативне значення. На роботу 4хв.
Позитивне
Регулюють чисельність дрібних безхребетних (ящірки)і гризунів(змії) риб(крокодили).
Уживають в їжу черепах, змій. Крокодилів, ящірок.
Є джерелом сировини для галантерейної промисловості. крокодили яких вирощують на спеціальних фермах.
Є джерелом сировини для медичної промисловості(отруйні змії)
Утримуються в тераріумах як домашніх улюбленців
Негативне
Великі плазуни нападають на людину крокодили.
Укуси можуть привести до смерті людини ядовиті змії і ящірки ядозуби.
Прийом «Дивуй»
А чи знаєте ви що….презентація Цікаві факти з життя плазунів
Охорона рептилій: розповідь вчителя з елементами бесіди.
Одна з найскладніших завдань сучасності - проблема знищення живої природи. Щорічно зменшується кількість плазунів на планеті. Причинами пригніченого стану цих тварин є:
• руйнування природних ландшафтів та місць існування плазунів;
• хибне ставлення до змій;
• винищення тварин людиною.
Рептилії - невід'ємна частина тваринного населення Землі. Допустити їх зникнення - значить зізнатися, що ми готові розлучитися зі всієї живою природою.
Червона книга України і Дніпропетровської області(випереджальне завдання)
полоз жовточеревий, гекон кримський, мідянка, ескулапова змія (полоз лісовий), жовтопуз полоз леопардовий, гадюка степова східна, полоз чотирисмуговий.
V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
Учитель разом з учнями.
Клас Плазуни (або Рептилії) – різноманітна група тварин, що включає в себе три основні ряди: Лускаті, Черепахи, Крокодили. Усі вони мають ряд відмінних особливостей будови, живлення, розмноження. Рептилії – важлива ланка ланцюгів живлення, а крім того –об’єкти промисловості. Значну кількість видів занесено до Червоної книги.
1. Прийом «Знайди зайве»
Серед тварин, зазначених у рядках, визначте зайву (відповідь поясніть):
Вуж, варан, кобра, удав. (варан-ящірка, інші-змії)
Хамелеон, крокодил, тритон, черепаха. (тритон-земноводні, інші-плазуни)
Варан, гекон, хамелеон, бісса. (бісса - черепахи, інші - лускаті)
Гримучник, вуж, хамелеон, мамба. (хамелеон-хамелеони, інші - змії)
Нільський крокодил, леопардовий полоз, кайман, алігатор, гавіал. (леопардовий полоз - змія, інші - крокодили)
2. Прийом «Впізнай тварину»

1. Дрібна тварина ряду Лускаті. Веде нічний або присмерковий спосіб життя, живиться безхребетними тваринами. Завдяки добре розвиненим кінцівкам, здатні лазити по скелях, стінах. Поширені в Криму. ( Гекон).
Найбільші серед ящірок. Хижаки, які живляться дрібними хребетними. (Варани).

2. Безногі лускаті плазуни. Живляться різними хребетними. Кістки лівої та правої частини щелеп сполучені рухомо. Грудна клітка відсутня. Одна з двох легень редукована. ( Змії).

3. Група плазунів, що характеризується наявністю кісткового панцира, в якому міститься тіло тварини. Панцир складається з верхньої та нижньої половин, покритий роговими щитками. ( Черепахи).

4. Плазуни, пристосовані до напівводного способу життя. Тіло видовжене, довгий хвіст, стиснутий з боків, служить для плавання та глушення здобичі. Між пальцями задніх ніг є плавальні перетинки. Тіло покрите роговими щитками. (Крокодили).

VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
Прийом «Мікрофон»
Отже, підсумовуючи вивчене, можна впевнено сказати, що:
- Ми навчилися… ( розпізнавати цих тварин за ознаками )
- Ми дізналися про… ( будову, їхній спосіб життя, поведінку, поширення на планеті, адаптації до умов життя )
- Ми зрозуміли… ( їх неповторне значення у природі )
- Нам необхідно… ( охороняти цих тварин )
- Ми виховали в собі… ( бережливе ставлення до тварин )

VII. Заключне слово вчителя.
Завдяки нашій потужній та злагодженій роботі ми потрапили до володіння «Рептилія». Його мешканці відкрили нам багато своїх секретів, які ми зможемо використати у нашому житті. І давайте у відношенні до цих своєрідних та загадкових мешканців біосфери користуватись принципом Гіппократа: «Не нашкодь».
Дякую всім за плідну роботу на уроці.
VІІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Опрацювати відповідний параграф підручника.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі