Користувацький вхід

Останні публікації

Круглий стіл з питань розвитку співробітництва у сфері підвищення кваліфікації «Розвиток системи додаткової професійної педагогічної освіти» від Ірини Рожнятовської

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.



Ірина Рожнятовська, головний редактор газети «Завуч» та журналу «Методист», брала участь у круглому столі з питань розвитку співробітництва у сфері підвищення кваліфікації «Розвиток системи додаткової професійної педагогічної освіти» у рамках проведення Днів науки та освіти Російської Федерації в Україні.
Круглий стіл з питань розвитку співробітництва у сфері підвищення кваліфікації «Розвиток системи додаткової професійної педагогічної освіти»
14 вересня 2012 року у рамках проведення Днів науки та освіти Російської Федерації в Україні в залі колегії МОНмолодьспорту було проведено круглий стіл з питань розвитку співробітництва у сфері підвищення кваліфікації «Розвиток системи додаткової професійної педагогічної освіти».
Керівником секції від України виступила Пушкарьова Тамара Олексіївна, заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, від Росії — Тетеріна Світлана Леонідівна, в.о. ректора Федерального автономного закладу Академії підвищення кваліфікації і професійної перепідготовки працівників освіти, модератором — Ващенко Людмила Миколаївна, директор Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти Університету менеджменту Національної академії педагогічних наук України.
Участь у роботі круглого столу взяли представники провідних закладів післядипломної педагогічної освіти, Академії підвищення кваліфікації і професійної підготовки працівників освіти (м. Москва), Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України.
Пушкарьова Тамара Олексіївна підкреслила важливість заходу і наголосила: «Підвищення кваліфікації вчителів і розвиток післядипломної освіти є однією з основних складових розвитку сучасної освіти». Під час виступу вона проаналізувала позитивні результати співпраці у сфері освіти і науки між обома країнами, наголошуючи на важливості її поглиблення. Надзвичайно важливим є аспект партнерства і співпраці між науковими та освітніми установами України і Російської Федерації: «Упродовж багатьох років реалізуються проекти, якими ми пишаємося. Яскравий приклад — проект Академії РАН “Школа — 2000”. Активно ведеться робота за проектами “Щоденник.ua” і “Дневник.ru”, між якими з метою створення найбільш надійних моделей роботи з системами освіти постійно відбувається обмін досвідом щодо розвитку проектів, методик роботи з навчальними закладами, педагогами, учнями, батьками.
15—16 вересня 2011 р. в рамках Днів освіти і науки України в Росії було підписано важливі договори та угоди про співпрацю. Цього року також заплановано підписання низки угод для продовження двосторонньої співпраці.
Тетеріна Світлана Леонідівна розповіла про державні стандарти та цільові програми у сфері підвищення кваліфікації педагогічних працівників Росії: «Основним пріоритетом для успішної реалізації державної політики у сфері освіти став розвиток системи додаткової професійної освіти. Він забезпечується Концепцією довготривалого соціально-економічного розвитку РФ до 2020 року, Національною освітньою ініціативою “Наша нова школа”, Федеральною цільовою програмою розвитку освіти. Наша основна місія — неперервне професійне вдосконалення спеціалістів галузі освіти, набуття ними нових компетенцій».
Під час круглого столу обговорювалися найбільш актуальні питання розвитку післядипломної педагогічної освіти, серед яких: сучасні моделі розвитку галузі, у тому числі з використанням ІКТ, її стандартизація, розвиток навчально-методичного
забезпечення, кадрового потенціалу. Сторонами було досягнено домовленостей щодо проведення спільних заходів з метою обміну досвідом: заплановано низку конгресів, онлайн-семінарів, вебінарів, конференцій та форумів, конкурсів та олімпіад, інноваційних проектів. Також обговорювалися питання двомовності, спільного навчання та обміну досвідом за допомогою Інтернету і цифрових технологій у післядипломній освіті.

14 вересня 2012 року в рамках проведення Днів науки і освіти Російської Федерації в Україні і Днів Москви в Києві Міністерство освіти і науки Росії, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України і «Промінвестбанк» підписали Меморандум про взаєморозуміння, результатом якого має стати створення у Києві зразково-показової українсько-російської гімназії. Освітні міністерства обох країн зі своєї сторони беруть на себе зобов’язання взяти участь у відборі кращих викладачів, у підборі навчальних посібників і розробці механізму отримання учнями цієї гімназії атестатів про середню освіту України і Росії, а нелегкі матеріальні турботи бере на себе «Промінвестбанк».

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі