Користувацький вхід

Іван Франко "Украдене щастя" урок-подорож

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


2

УРОК-ПОДОРОЖ

Тема уроку: Драматургія ІВАНА ФРАНКА .Соціально-психологічна драма"УКРАДЕНЕ ЩАСТЯ".Фольклорна основа твору ( «Пісня про шандаря»). Соціально-психологічний конфлікт у творі, зображення долі героїв.

Мета уроку: ознайомити учнів із змістом драми "УКРАДЕНЕ ЩАСТЯ", її сценічною історією та фольклорною основою твору, навчити характеризувати образи, удосконалювати вміння працювати з текстом, формувати вміння дискутувати,аргументувати власну думку, формувати почуття відповідальності за власні дії та вчинки, за долю близької людини.

Обладнання: мультимедійний екран, запис "Пісні про шандаря" з фільма 1984 року Юрія Ткаченка , "ключики від щастя", шкала Алвермана , малюнки з різнокольоровими капелюшками .
Хід уроку

"Мої п'єси — то мій смуток"
І.Франко
1.Вступне слово вчителя, у якому він оголошує тему уроку й говорить про мету. А ще пропонує перед дорогою ( оскільки це незвичайний урок,
а урок-подорож) прослухати пісню.

Звучить "Пісня про шандаря"
(Демонстрація уривка фільма режисера Юрія Ткаченка 1984 р.)

Ой пити би горівочку, ой пити би, пити,
Ой прийшлося шандареві з Делятина іти.
Ой положу на віконце горохову гранку,
Прийшов шандар з Делятина, бо має коханку.
Ой піп іде до церковці та на службу Божу,
А шандар ся відзиває: — Та я вам поможу!
Ой піп службу відправляє та людей жегнає,
А шандар си став на хори, Апостол читає.
Ой люди ся проступили та стали у кутки,
А він любку за ручечку, повів через сутки:
— Ой ходімо, моя мила, та на торговицю
Та будемо попивати мед та й сливовицю.
Ой як прийшов Николайко до своєї хати,
Ані ключів, ані жінки нема коло хати.
А він пішов до сусідів, зачав ся питати:
— Чи нема тут мої жінки? Нема коло хати.
— Вони його притримують: — Просимо сідати.
Він зняв шапку, поклонився: — Йду далі шукати!
Ой іди ж ти, Николайку, та на торговицю,
Ой там жінка із шандарем п'є мед, сливовицю!
Ой дивиться Николайко крізь оболоночки,
Жінка лежит розібрана, гола, без сорочки.
Взяв сокиру в шинкарочки, розрубав дверії,
Забрав речі жандармськії до фільватерії.
Ой почали за Николов у погоню бічи,
Завернули Николая: — Неси назад річи!
У покою піп Николу на смерть сповідає,
А у другім його жінка рученьки ламає:
— Любі мої єгомостю, щось маю казати,
— Чи мож' мене із шандарем вкупі поховати?
— Чи мож' мене із шандарем вкупі головами,
— Щоби була розмовочка й на тім світі з нами?
— Ой молода молодице, не мож' то зробити:
— Уже шандар тиждень гниє, ти ще будеш жити!

Учитель. Ви прослухали старовинну "Пісню про шандаря". Віє смутком і самотністю від неї, а ще вчувається крик розбитого серця. Про що ж ця пісня?

(Варіанти відповідей учнів)

Хтось із вас сказав, що ця пісня — про шандаря, хтось — що вона про Миколу, який його вбив, а ще хтось — що вона про зраду шлюбного чоловіка. Ця пісня — про велику трагедію людських сердець. Її записала сестра Ольги Рошкевич, першого поетового кохання. На її основі Іван Франко створив п'єсу "Украдене щастя".А що ж таке щастя? Чому воно таке дорогоцінне, що його хочуть відікрасти? Сьогодні й ми вирушимо в незвичайну подорож до країни Щастя, по дорозі збираючи ключі від нього. Ви вже знаєте з чого починається подорож. Так, зі збирання речей. Не знаю, як ви, а я постійно забуваю взяти капелюшок. Сьогодні пропоную вам вибрати той, який припав до душі. Дозвольте мені першій обрати капелюшок.

1.КОЛЬОРОВИЙ - (Що таке щастя?)

(ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРО ЩАСТЯ)
Учитель. Що таке щастя? Можливо, воно таке, як мильна кулька чи метелик, яскраве й легке? А Може воно має конкретну адресу й до нього можна поїхати в гості? А, може, це бальзам, що продається в аптеці , чи купа грошей у руках і сите життя, чи коли ти просто простягаєш руку й дістаєш зірку з неба?

А яка ваша думка про щастя? Давайте послухаємо ваші роздуми.
(Читання домашніх творів-роздумів про щастя ,отримують «ключі від щастя»)

Учитель. Кожному з нас хочеться, щоб подорож була приємною ,а доля щасливою. Отож вибір другого капелюшка за вами…

2.ЗЕЛЕНИЙ – (сценічна доля драми).

(Повідомлення одним учнем сценічної долі драми)

Драматургічна спадщина І.Франка складає всього 9 творів. . За свідченням Осипа Маковея, Франкова драма мала спочатку назву "Жандарм". Те, що темою драми "Украдене щастя" послужив один із варіантів прослуханої нами "Пісні про шандаря", підтверджує сам І. Франко (див. журнал "Житє і слово", 1895, кн. IV, стор. 95)'. П'єса писалася на конкурс, оголошений Львівським крайовим виділом 18 березня 1891 року. Рецензентом був О. Огоновський. Його перелякала в п'єсі "тенденція радикальна". Комісія вимагала переробки твору, зокрема усунення образу жандарма. "Сю драму я кілька разів переробляв", — напише пізніше Іван Франко . Журі відзначило п'єсу Франка лише другою премією . Але, як зазначає Ольга Слоньовська, "найкращим журі виявився час: драма "Украдене щастя" і досі йде на сценах багатьох театрів" .
П'єсу Франка, хоч і покалічену, тодішній глядач зустрів із захопленням. Про це свідчать матеріали преси, зокрема "Кур'єр львовський" писав, що постановка твору "зробила могутнє враження" .

Першими постановниками "Украденого щастя" були актори театру "Руська бесіда" (Львів, 1893 р.). У 1903 році п'єсу було поставлено у Києві трупою П. Саксаганського та І. Карпенка-Карого. Іван Пільгук у своїй книжці "Іван Карпенко-Карий (Тобілевич)" пише: "Підготувала трупа до вистави й драму Івана Франка "Украдене щастя". Але, щоб показати її на сцені, треба одержати з Галичини мундир австрійського жандарма для ролі Михайла Гурмана. Нарешті все було готове, і 4 лютого глядачі вітали Карпенка-Карого в ролі пригнобленого, приниженого й зацькованого селянина- галичанина Миколи Задорожного. Найскладніший трагічний образ драми вимагав мистецької гри. Іван Карпович під час всієї вистави тримав своїм виконанням психологічну напругу, задаючи тон грі Ліницької в ролі Анни та Садовського в ролі Михайла Гурмана" .

СЛАЙДИ (14-20) У 1940 році режисер Гнат Юра поставив "Украдене щастя" на сцені Київського театру ім. Івана Франка. Роль Миколи виконував А. Бучма, Михайла —
В. Добровольський, Анни — Н. Ужвій.

СЛАЙДИ (21-25) У 70-их роках головні ролі у виставах виконували провідні артисти Львівського драмтеатру ім. Марії Заньковецької та Київського театру ім. Івана Франка: Б. Ступка, Б. Козак, Ф. Стригун, В. Розстальний, С. Олексенко, Т. Литвиненко, Л. Хоролець.

СЛАЙДИ (26-27) Оригінально підійшли до постановки п'єси актори сучасного Львівського театру "У кошику" (режисер Ірина Волицька). Роль Анни чудово виконує Лідія Данильчук.

Ця драма популярна й сьогодні, драма Франка переростає у трагедію високої напруги, трагічну притчу про те, що на чужому нещасті свого щастя не збудуєш, так само як не можна зло подолати злом. Дія відбувається наприкінці позаминулого століття у прикарпатському селі... Любили одне одного, клялися у вічній вірності Михайло Гурман і Анна. Але забрали Михайла до цісарської армії, і брати Анни, щоб не ділитися із сестрою посагом, сказали, що загинув Михайло, силою віддали дівчину за наймита Миколу, вкравши у неї не тільки спадщину, а й щастя. Проходять роки. Змирившись з долею, живе Анна, і односельцям сім'я їхня здається щасливою. Але несподівано з'являється "воскреслий" Михайло Гурман, жандарм, - колишня любов Анни вибухає з новою силою. Тепер вже Михайло краде щастя у Миколи. Але і йому, Михайлові, не судилося бути щасливим...
СЛАЙДИ (28-29) Популярність «Украденого щастя» в наші дні представлена серіалом з 4 серій, музику до якого написав керівник гурту «Океан Ельзи» Станіслав Вакарчук.

(За відповідь учень отримує «ключі від щастя»)

Учитель. Щоб не заблукати під час подорожі, необхідно точно знати шлях, яким ідеш, тому пропоную взяти ще один капелюшок у дорогу.

3.ЧОРНИЙ - (робота над жанровими особливостями твору)

Учитель. Чому драма називається соціально-психологічною?
(на дошці записано поняття: драматичний твір, ознаки драматичного твору, соціально-психологічний твір).

Драматичний твір
(твір,в основу якого покладено гострий життєвий конфлікт, який розкриває життєві й людські явища через діалоги, монологи, ремарки, призначений для гри на сцені)

Ознаки драматичного твору 1.Дійові особи
2.Ремарки
3.Твір поділений на дії, яви, картини
4.Призначений для гри на сцені
5.Характери героїв розкриваються через монологи й діалоги.

Соціально-психологічний твір

1.Конфлікт зумовлений соціальними обставинами(соціальний статус жінки, тяжке життя селян в Австрійській імперії в другій половині ХІХ ст. ,повноваження війта й жандарма на селі, служба у війську).

2.Герої перебувають у різних психологічних станах (страх Анни перед Михайлом перетворюється на відданість і покору; чоловіка спочатку поважає, потім зневажає;совість, сумніви, сором’язливість змінюються на нехтування народною мораллю.
Микола слабкий і тихий наважується відстоювати свою сім’ю.
Михайло жорстокий і владний в кінці постає людиною, яку мучить совість.

(Відповіді учнів, «ключі від щастя»)

Учитель. Під час подорожі ніяк не обійтися без записника, тому я вам зараз пропоную обрати капелюшок, щоб попрацювати в зошитах.

4.ЧЕРВОНИЙ – ( асоціативна "павутинка")

Учитель. Украдене щастя... Два слова. Про що вони говорять вам, які асоціації викликають? Спробуйте скласти асоціативну "павутинку".

(Учні працюють 2 хвилини, потім зачитують написане, відповідно отримуючи "ключі від щастя".)

Учитель. У п'єсі, звичайно, були епізоди, які вразили вас найбільше. Отже, давайте сядемо перепочинемо й поведемо бесіду про «Украдене щастя».А щоб сонце не припікало, пропоную одягти капелюшок.

5.БІЛИЙ – ( Бесіда за змістом твору).

(Учні відповідають на запитання, підтверджуючи свої судження відповідними місцями з тексту, після бесіди отримують "ключі від щастя")

1. Яка трагедія сталася в житті Анни до одруження з Миколою?

2. Як ви оцінюєте вчинок її братів?

3.Які стосунки були між Анною й Миколою до появи Гурмана?

4.Чи знав Микола, що Михайло живий?

5.Назвіть провідні риси характеру Миколи, Михайла.

6. Чи мав право Михайло повертати собі украдене щастя? Чи можна вважати Михайла благородною людиною? Назвіть його риси характеру.

(Робота з таблицею Елвермана)

ТАК НІ
1 1
2 2
3 Чи мав право Михайло повертати собі украдене щастя? 3
4 4
5 5
6 6

7. Чи вважаєте ви вчинок Анни зрадою чоловікові?

8. Чи суперечить це заповідям Божим?

10. Прочитайте в ролях фінальну сцену драми, прокоментуйте її.

11. Чий образ у п'єсі найтрагічніший? Чому?

Учитель. Безперечно, тоді, коли люди гідні щастя, коли душі в них чисті, коли почуття їхні не спричинюють страждань іншим. Та Франковим героям таке щастя не судилося... Анна — Микола — Михайло. Три зламані людські долі... Три розбиті людські серця... Спробуйте відобразити це графічно.
Анна
Микола Михайло

(Кожна група на одному аркуші графічно відображає долі героїв, потім демонструє класові свій варіант вирішення завдання.)

Учитель. На дошці написано ключові слова того питання, яке ми розглядаємо на уроці, — "щастя", "любов", "зрада", "гріх", "біль", "страждання". Спробуйте з будь-яким з них скласти синквейн.
Синквейн – п’ятирядкова строфа неримованого вірша
Правила написання:
1.Іменник,що розкриває головну думку.
2.Два прикметника, що характеризують головну думку.
3.Три дієслова, що пов’язані з головною думкою.
4.Вислів, що розкриває авторське ставлення до теми.
5.Особисте ставлення читача.
Зразок учнівського синквейна
Щастя.
Чисте. Безгрішне.
Світиться. Усміхається. Манить.
Хіба можна відікрасти щастя?
Щастя не побудувати на нещасті близьких.

Учитель. Наш урок і подорож одначасно добігають кінця. Чи був він для вас корисним? Які з міркувань, висловлених на уроці, вам заімпонували? Чи пригодяться вони вам у житті? Життя воістину непросте. Воно часто кидає нас у вир випробувань, пробує на міцність нашу душу, наше серце, нашу силу волі.

Життя - така велика ковзаниця.
Кому вдалось , не падавши, пройти?
(Л.Костенко)
Тоді найважливішою є здатність вистояти, залишитися людиною. І в любові також. Щоб кохання було високим, священним почуттям, його не можна осквернити ані зрадою, ані вбивством, ані трагедією іншої людини. Буває так, на жаль, не завжди. Часто, як це маємо у Франковій драмі, долі людські ламаються, пісня залишається недоспіваною... Про це я пропоную вам написати вдома в невеличкому творі "Біль недоспіваної пісні..."
Нам залишилося порахувати отримані вами "ключі від щастя" , бо кожен з них відкриває нам світ знань й визначає, хто ж на сьогоднішньому уроці був найактивнішим.

Щастя
Прокинутися вранці і сказати
Деревам, звірям, людям: «Добрий день».
І знати, що тебе чекає мати
Поміж перестигаючих вишень.

Віддатися до крихточки роботі.
Щоб на чолі гарячий піт схолов.
І не відкласти на колись, на потім
Ні доброту, ні чесність, ні любов.

Збагнути серцем — кожна мить єдина,
Неповторимі тиша й круговерть.
І зрозуміти: вдячна пам'ять сина —
Найкраще, найможливіше з безсмерть.

І хоч буває непроглядне гірко,
Не опустись до вовчого виття.
О щастя — ти не піднебесна зірка.
Ти — кожна мить прожитого життя. (Ніна Гнатюк)

Література:
1. video.yandex.ru›users/photokollazh/tag/фільм/

2.Корницька Г.Г. Українська література.10 клас: Плани-конспекти уроків.-Х: «Ранок»,2001.-304с.

3.Косогова О.О.,Муковоз Л.Г.Усі уроки української літератури в 10 класі. І семестр. – українська філологія – Х.:Вид.група «Основа», 2011.-431с.

4. Нові твори та імена в прогамі з української літератури.7-11класи:Посібник для вчителя/ Упор .Оришин Р.Ф.- Тернопіль: Навчальна книга – Богдан,2005.-104с.

5.Практикум з української літератури.7клас/В.В.Уліщенко.-Х.: Гімназія,2009.-152с.

6.clipsonline.org.ua›clip/521711.html

8.Титаренко Ю.О.,Полулях Н.С. Українська література.10 клас : Розробки уроків.-Х.: Видавництво «Ранок», 2012.-592с.- (Профільна школа).

9. Українська мова за новою програмою: 10 клас/упоряд.Н Коржова.-К.:Шк..світ,2010.-128с.

10. uk.jazz.openfun.org›wiki/Украдене_щастя

11.http://files.ukraine.ck.ua/Художні%20фільми/Украдене%20Щастя%202005/

12.Шуляр В.І.Сучасний урок української літератури

Автор: 

Грицай Любов Володимирівна,
учитель української мови й літератури
Великописарівської спеціалізованої
школи І-ІІІ
ступенів Сумської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі