Користувацький вхід

«Він більше працював, ніж жив» (до 150-річчя з Дня народження Б. Грінченка)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Анотація
Пропонований матеріал є уроком з української літератури для учнів 10 кл. на тему: «Він більше працював, ніж жив…» (до 150-річчя з Дня народження Бориса Грінченка), відповідає чинній програмі для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання (2010 р.), програмі патріотичного виховання учнівської та студентської молоді в навчальних закладах України (2013 р.).
Урок розрахований на 2 год. (2 х 45 хв., 1 год. - за рахунок літератури рідного краю).
Проектна діяльність – одна з найперспективніших складових освітнього процесу, тому що створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції, які на Раді Європи були визначені як основні в ХХІ столітті: полікультурні, мовленнєві, інформаційні, політичні та соціальні. Самостійне здобування знань, систематизація їх, можливість орієнтуватися в інформаційному просторі, бачити проблему і приймати рішення відбувається саме через метод проекту.
Урок побудований на засадах особистісно зорієнтованого навчання, спрямований на формування проектної культури гімназистів, їх самоосвітню діяльність, на розвиток творчих здібностей, бо саме 2013 р. Президент України Віктор Янукович оголосив роком дитячої творчості [8].
Наше духовне і культуроутворююче завтра — це підростаюче покоління, яке потребує героїчних прикладів, історичної правди, романтичних ідеалів.
Важливе значення відіграє впровадження регіонального компоненту на уроці української літератури, тому що факт впливу на дітей навколишнього культурного середовища не підлягає ніякому сумніву. Вивчення сторінок історії конкретного регіону (Луганщини), врахування місцевих особливостей сприяє збагаченню учнів знаннями про літературу й мистецтво рідного краю, традиції та звичаї свого народу, розширює світогляд гімназистів.
Дана методична розробка уроку може бути використана у рамках проведення в школі Грінченківських читань, тижнів, присвячених Б. Грінченку, на уроках літератури рідного краю, під час проведення засідання «круглий стіл», методичній підготовці молодого вчителя-словесника тощо.
Урок направлений на популяризацію творчості видатних письменників Луганщини та України.

Автор: 

Мовмига Юлія Миколаївна, учитель української мови та літератури Сєвєродонецької гімназії

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі