Користувацький вхід

Стандартний вигляд числа та його застосування у фізиці

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Вивчення шкільного курсу фізики починається з вивчення у 7-му класі основних фізичних явищ, величин та їх одиниць вимірювання. Учні знайомляться із структурованими рівнями фізичного світу (мікро-, макро- мегасвітами), будовою речовин. Уже починаючи з перших уроків, учні повинні вміти визначати ціну поділки шкали вимірювального приладу, площу поверхні та об’єм тіл правильної і неправильної форми, записувати значення фізичних величин, використовуючи приставки СІ для утворення кратних і частинних величин.
Все це вимагає від учнів відповідних знать з математики і забезпечує відповідні результати вивчення курсу фізики в майбутньому. Тому дуже важливим є використання відповідного математичного апарату саме на початковому етапі вивчення фізики. Нажаль, існує невідповідність навчальних програм з фізики і математики, що, звичайно ж, негативно впливає на рівень практичних умінь і навичок учнів з фізики. Тому, після вивчення у 7 класі теми з математики “Властивості степеня з натуральним показником” і, використавши уміння учнів працювати по аналогії , можна ввести поняття степеня з від’ємним показником, сформулювати властивості степеня з цілим показником, а потім розглянути стандартний вигляд числа. Ці теми слід розглянути або на додаткових заняттях , або на заняттях гуртка чи факультативу. Якщо дозволяє навчальний час, можна провести один або два бінарних уроки (фізика і математика), що сприятиме більш якісному засвоєнню учнями необхідних умінь і навичок.

Автор: 

Кладченко Аліна Валентинівна, вчитель фізики Полтавської гімназії № 17,
Цигипа Людмила Василівна, вчитель математики Полтавської гімназії № 17

Джерело: 

1. Генденштейн Л.Е. Фізика, 7 клас: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів / Генденштейн Л.Е. – Х.: Гімназія, 2007. –208 с.
2. Дубас З. Збірник рівневих завдань з фізики. 7 клас / Дубас З. – Тернопіль: «Підручники і посібники», 2005. – 88 с.
3. Кирик Л.А. Уроки фізики. 7 клас / Кирик Л.А. – Харків: «Ранок-НТ», 2004. – 272 с.
4. Лукашик В. І. Збірник запитань і задач з фізики. Навчальний посібник для учнів 7-8 класів / Лукашик В.І. – Харків: «Олант», 2004. – 172 с.
5. Мерзляк А.Г. Алгебра, 8 клас: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів / Мерзляк А.Г., Полонський В.Б., Якір М.С. - Х.: Гімназія, 2008. –253 с.
6. Мовчан А.О. Уроки фізики в питаннях і завданнях / Мовчан А.О. - Х.: «Основа», 2008.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі