Користувацький вхід

Останні публікації

Виховний захід «Толерантним Всесвіт побудуй!»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Толерантним Всесвіт побудуй!
Мета заняття: розкрити учням зміст поняття «толерантність», показати значення толерантності в системі загальнолюдських цінностей; формувати уміння та навики толерантності; виховувати уважність, чуйність, повагу до інших людей, здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе;
Методи проведення: розповідь з використанням елементів бесіди; робота з документом, дидактич¬ним матеріалом; робота в групах.
Обладнання: «Куточок толерантності» - книжкова виставка, «Дерево пізнання», ма¬теріали для роботи в групах, тлумачний словник, роздатковий матеріал.
Хід заняття
Учитель. Діти! Тема нашого заняття - «Толерантним Всесвіт побудуй». Сьогодні ми будемо говорити про толерантність. Що таке «толерантність», які є види толерантності, як розуміють толерантність люди інших культур, що повинні робити ми, щоб бути толерантними людьми.
Період з 2000 по 2010 рік ООН проголосила Міжнародним десятиріччям культури миру та ненасильства. Саме в цей період особливого значення набуває Міжнародний день толерантності. 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції одностайно прийняли «Декларацію принципів толерантності» і з 1996 року за пропозицією ООН, цей день визначається як Міжнародний день толерантності.
Яке ж визначення толерантності подано у «Декларації принципів терпимості».
(Ознайомитись зі змістом Декларації)
Вважаю за потрібне звернутись і до тлумачного словника. Тут є тлумачення даного слова. Толерантність – здатність переносити несприятливий вплив яких-небудь факторів. Поблажливість, терпимість до чиїхось думок, поглядів, вірувань тощо.
(Перегляд слайду)
Ми живемо в складний і неспокій¬ний час. Події, що відбуваються у світі останнім часом, потребують мобілізації зусиль для боротьби з тероризмом, расизмом та нетерпимістю. Агресивність, відчуженість мають поступитись місцем толерантному ставленню людей одне до одного, взаєморозумінню і довірі.
Останнім часом слово «толерантність» набуло значної популярності, але ідеї толерантності стали актуальними не сього¬дні. Вперше поняття толерантності зустрічається у ХVІІ столітті. Відомий французький письменник і філософ Вольтер у «Трактаті про віротерпимість» писав: «Безумством є переконання, що всі люди мають однаково думати про певні предмети».
(Перегляд слайду)
- Як розуміють толерантність народи різних країн?
Розуміння толерантності неоднакове у різних культурах, тому що залежить від історичного досвіду народів.
В англійців толерантність розуміють як готовність і здатність без протесту сприймати особистість.
(Перегляд слайду)
У французів – це певна свобода іншого, його думок, поведінки, політичних та релігійних поглядів.
(Перегляд слайду)
У іспанців толерантність – це здатність визнавати відмінність від власних ідей чи помислів.
(Перегляд слайду)
У китайців – бути толерантним означає бути великодушним по відношенню до інших.
(Перегляд слайду)
В арабському світі толерантність – це прощення, терпимість, співчуття іншому.
(Перегляд слайду)
У персидському – готовність до примирення.
Із розвитком суспільства люди почали розуміти, що Земля не така вже й велика, що всі люди – сусіди, а Земля – наш спільний дім, який треба берегти. Для того, щоб поєднати зусилля треба знаходити спільну мову. Тому толерантність – це яскравий показник міри демократичності кожної окремої держави і одна з умов її розвитку.
(Перегляд слайду)
Притча «Усе в твоїх руках»
Давно-предавно в старовинному місті в оточенні учнів жив Майстер. Най здібніший учень якось задумався: «А чи існують запитання, на які наш Майстер не зумів би дати відповіді?».
Він пішов на квітучу луку, піймав найгарнішого метелика й сховав його між долонями. Метелик чіплявся лапками за його руки, і учневі було лоскітно. Посміхаючись, він підійшов до Майстра й запитав:
- Скажіть, а метелик в моїх руках живий чи мертвий?
Він міцно тримав метелика в зімкнути долонях і був готовий будь-якої миті стиснути їх заради своєї істини. Не дивлячись на руки учня, Майстер відповів:
- Усе в твоїх руках.
(Обговорення притчі)
*як ви зрозуміли цю притчу?
*як могла вплинути інша відповідь Мудреця на кінець розмови?
Висновок: людина приходить у цей світ із певною кількістю особистої сили. Як вона цією силою розпорядиться – залежить виключно від неї.
Нині толерантність ми розуміємо як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насильства, визнання прав інших на свої думки та погляди. Мета толерантності – приймати інших такими, якими вони є і взаємодіяти з ними на основі згоди.
(Перегляд слайду)
Пропоную Вам переглянути складений Календар толерантності.
(Перегляд слайду)
Зверніть увагу на класифікацію толерантності за Сунгуровим. Толерантність буває:
- політична;
- міжнаціональна;
- расова;
- релігійна;
- гендерна;
- вікова;
- фізіологічна;
- географічна;
- міжкласова;
- сексуально-орієнтаційна;
- маргінальна
(Перегляд слайду)
Структура толерантності:
- самосвідомість;
- самооцінка;
- саморегуляція;
- самовизначення
(Перегляд слайду)
У нашому «Просторі толерантності» (так ми назвали куточок толерантності) є література, яка може стати порадником у толерантному вихованні.
(Огляд літератури)
Людей, які не є толерантними, називають інотолерантними. Поділ людей на толерантних та інотолерантних є досить умовним. Кожна людина у своєму житті здійснює як толерантні, так й інотолерантні вчинки. Але здатність поводити себе толерантно може стати особистісною рисою, а відтак – забезпечити успіх у спілкуванні.
Толерантна людина. Яка вона? Толерантна людина
- не ділить світ на два кольори – чорний та білий;
- не акцентує на розбіжностях між «своїми» та «чужими»;
- готова вислухати та зрозуміти інші точки зору;
- має почуття гумору;
- здатна посміятись над своїми слабкими сторонами;
- не має потреби домінувати та зверхньо ставитись до інших;
- добре знає себе і правильно оцінює себе;
- добре ставлення до себе співіснує з позитивним і доброзичливим ставленням до інших.
(Перегляд слайду)
Пропоную вам виконати творче завдання. Поділіться на групи. Перед вами – квітка «Толерантність». Але погляньте пелюстки її чисті. Заповніть ці пелюстки рисами-синонімами толерантності.
(Перегляд слайду)
Ви, мабуть, помітили це деревце. Це – «Дерево пізнання», на якому висять дозрілі золоті листочки. Зірвавши листочок, можна пізнати його мудрість.
(Обговорення афоризмів про толерантність)
(Перегляд слайдів)
На якому рівні така риса як толерантність розвинена у вас допоможе тест «Наскільки Ви толерантні?», гра «Зроби крок вперед», завдання у парах, групах.
(Ознайомлення з правилами та ходом гри. Підбиття підсумків гри)
Підсумок заняття
Сьогодні ми з вами замислилися: «Що таке толерантність?» Як нам поліпшити наше життя? І ми зрозуміли, що свобода кожного з нас ґрунтується на солідарності всіх. У наш складний і неспокійний час ми мусимо поглянути одне одному у вічі й побачити Людину, знайти нові форми спілкування, створити нове суспільство, побудоване на взаєморозумінні.
Ми живемо серед людей і повинні доброзичливіше ставитися одне до одного. Треба уміти зрозуміти людину й вибачити їй; бути дружелюбними; не робити іншим того, чого б ти не хотів для себе. А для цього необхідно викорінити зі своїх сердець зверхність, байдужість, упередженість. І тоді вас — щирих, добрих, сердечних — усі любитимуть і поважатимуть. І світ стане кращим!!!
Цей урок я хочу закінчити словами німецького поета Гете: «Перед великим розумом я схиляю голову, перед великим серцем я стаю на коліна».
Я дякую вам за активну, змістовну, ефективну співпрацю на сьогоднішньому занятті. Хочу побажати всім нам бути толерантними людьми і взяти активну участь у побудові Толерантного Всесвіту. А для цього намагаймось дотримуватись рекомендацій та побажань із «Мішечка порад».
- будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні;
- навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що нам не подобається;
- цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;
- зберігайте «своє обличчя», знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою.
Толерантність врятує світ
Толерантне ставлення людини
Збереже планету від негод.
Розрубає мотлох павутини,
Переріже нитку перешкод.
Толерантне ставлення до всього
Збереже, врятує і спасе,
Допоможе вгледіть перемогу,
Допоможе витримати все.
Будь завжди нестримним вільнодумцем,
Свої мрії пензлем намалюй.
Освіти життя яскравим сонцем,
Толерантним Всесвіт побудуй!

Автор: 

Лопухович Любов Іванівна, шкільний бібліотекар навчально-виховного комплексу смт. Любешів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі