Користувацький вхід

Урок-іменини «Таблиця ділення на 4. Застосування таблиці ділення для знаходження значень виразів та розв’язування задач. Розв’язування рівнянь»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Я знаю: учителями не стають, ними народжуються. Хоча, звичайно, учитель – це не тільки Божий дар, а й дуже відповідальна та наполеглива праця і серце, віддане дітям. Моє покликання – учити дітей по-праведному жити, любити свою землю, плекати в душі добро й людяність. Хіба могла я обрати іншу професію? Щоденне спілкування з дітьми дає мені силу, радість життя, надію на те, що і я буду чимось корисна для України. Часто почуваюся щасливою. Коли в дитини загоряються цікавістю оченята, коли я бачу, що в дитячій голівці народжується ідея, коли дитя з радістю поспішає вранці до школи, - я щаслива. Увесь час пам’ятаю, що повинна бути для учнів зразком у всьому. І тому оволоділа комп’ютером, тому постійно тримаю руку на пульсі сучасності.
Закінчивши Чернівецький національний університет в 2013 році та отримавши кваліфікацію «вчитель початкових класів; викладач педагогіки та методики початкових класів; практичний психолог», почала свою педагогічну діяльність в Селятинській ЗОШ І-ІІІ ступенів на посаді вчителя початкових класів.
Як молодий спеціаліст потребувала методичної допомоги від вчителів початкових класів, отримувала чіткі рекомендації та консультації вчителя-наставника Т. В. Штефури, М.Ю. Костиль.
У 2014-2015 н. р. працювала з учнями 3 класу, які є першопрохідцями нової програми початкової школи. Для того, щоб учням навчання давалось легше та ефективніше, намагалась їх зацікавити та пробудити любов до школи, що стало одне з основних завдань.
В даний час сучасний урок потребує використання ТЗН, для цього використовую на уроках ноутбук, адже є надзвичайно велика база матеріалів, які є цікавими та водночас необхідними при навчально-виховній роботі з молодшими школярами (аудіо-, відеоматеріали, презентації, інтерактивні тренажери, навчальні ігри тощо). Створювала різноманітні презентації до уроків та виховних заходів, які також поповнюють мою дидактичну скарбничку.
Крім того, залишається необхідним дотримання на уроках принципу наочності (розробила дидактичний матеріал певних груп, наочні посібники, роздатковий матеріал), який робить сучасний урок більш ефективним, яскравим та цікавим.
Вважаю, що одним з найперспективніших шляхів виховання активних учнів, озброєння їх необхідними вміннями і навичками, є впровадження активних форм і методів навчання, серед яких провідне місце займають навчальні ігри. Гра є незмінним важелем розумового розвитку дитини. Ігрову форму занять створюю за допомогою ігрових прийомів і ситуацій, які дозволяють активізувати пізнавальну діяльність учнів. Ігри проводжу систематично на кожному уроці, починаючи з елементарних ігрових ситуацій, поступово ускладнюючи й урізноманітнюючи їх у міру нагромадження в учнів знань, вироблення вмінь і навичок, засвоєння правил гри, розвитку пам’яті, виховання кмітливості, самостійності, наполегливості.
Перед проведенням ігор з дітьми доступно викладаю сюжет, розподіляю ролі, ставлю перед дітьми пізнавальне завдання. Щоб гра не набридла, вносю у неї деякі зміни, ускладнюю завдання. Готуючись до заняття, чітко продумую послідовність ігрових дій, організацію учнів, тривалість гри, її контроль, підбиття підсумків та оцінку. Пояснення під час гри – лаконічне і зрозуміле, пробуджує інтерес. Запевняю , що захопившись грою, дитина не помічає, що вчиться, запам’ятовує нове, орієнтується у надзвичайних ситуаціях, що поповнюється запас її понять, уявлень, розвивається фантазія.
На уроках української мови за допомогою гри-вправи «Чарівний мішечок» закріплюю різноманітні вміння й навички. Набір предметів у мішечку не випадковий. Він щоразу змінюється залежно від мети навчання: це можуть бути іграшки, в назвах яких є орфограми, на які треба звернути особливу увагу або дрібні речі, які треба описати.
Ігри на уроках математики використовую для ознайомлення дітей з новим матеріалом та для його закріплення, для повторення раніше набутих уявлень і понять, для повнішого і глибшого їх осмислення, формування обчислювальних, графічних умінь і навичок, розвитку основних прийомів мислення, розширення кругозору. Вважаю, що використання ігрового прийому для пояснення мети уроку, який тісно пов’язаний з пізнавальними інтересами учнів, дуже важливо. На уроці пропоную пограти «в магазин». «Продавець» і «покупець» швидко лічать, а діти стежать за правильністю розрахунків. Так у грі учні тренуються в додаванні й відніманні. В процесі проведення уроків математики з елементами гри реалізуються ідеї співдружності, змагання, самоуправління, виховання відповідальності кожного за результати своєї праці, формується мотивація навчальної діяльності й інтерес до предмету.
Використовуючи інтелектуальні ігри («Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг», «Розумники і розумниці», «LG- Еврика») треную у дітей кмітливість, швидкість реагування, пам’ять, уміння узагальнювати.
На уроках літературного читання під час розчиток застосовую ігри «Піраміда», «Падають шишки». Дуже корисними є спеціальні ігри на розвиток пам’яті, вироблення стійкої уваги: “Засічка – кидок» (при слові «кидок» всі починають читати на максимальній швидкості, «засічка» - читання зупиняється), «Відгадай» (вибіркове читання), «Хвиля» ( починають читати у довільному темпі вголос, поступово збільшують силу голосу, доходять до вершини і починають зменшувати). Є ігри, що використовую для читання в парах: «Луна або Папуги», «Вовчик і Зайчик». Одне речення читає один учень, а друге – інший. Потім читання повторюється знову. Під час читання одним учнем другий уважно стежить за правильністю.

Автор: 

Бойчук Ольга Романівна
вчитель початкових класів
Селятинської загальноосвітньої школи I – III ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі