Користувацький вхід

Заняття з безпеки для дітей старшої групи

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Мета. Дати елементарні поняття про електроенергію, її виробництво та сферу використання в побуті. Шляхом ознайомлення та вивчення правил електробезпеки попередити нещасні випадки та травматизм серед дітей. Закріпити знання дітей про побутові електроприлади, продовжувати вчити правила безпечної поведінки при користуванні ними. Виховувати у дітей бережливість, ощадливість, відповідальне ставлення до себе та оточуючих.
Діти, сьогодні у нас незвичайний урок. Ми вирушаємо у цікаву і пізнавальну мандрівку, під час якої ви дізнаєтесь багато цікавого і корисного про важливий і вкрай необхідний елемент нашого життя. Нумо, відгадаймо що це:
По дроту ходить,
Темряву розгонить. (електрика)
- Так, це дійсно, електрика!
- Жодна людина не може існувати без електрики. Але потрібно уміти правильно користуватися нею, щоб уникнути небезпеки. Саме про це ми і поговоримо сьогодні. А допоможе мені Світлячок, молодший брат електрики. Він кмітливий, уважний і розсудливий.
- Сьогодні Світлячок приготував для вас багато корисної інформації та кілька випробувань. І якщо ви успішно подолаєте його завдання. То стане справжніми друзями Світлячка і отримаєте від нього подарунки Згодні?
- Тоді почнемо!
1. Звідки приходить електрика.
- Діти, чи знаєте ви, що таке електрика? (припущення дітей)
Протягом тисячоліть люди спостерігали за сліпучими спалахами в небі під час грози.
Вони водночас приваблювали їх, а ще й дуже лякали. Бо ці зигзагоподібні спалахи були небезпечні тим, що після них гуркотів грім, іноді вони вбивали людей, палили все навколо. І лише понад 100 років тому люди зрозуміли, що це таке і приборкали електрику.
- Людина відкрила дію електрики вже давно. Те ж саме трапляється, коли ви зачісуєте волосся пластмасовим гребінцем.
- Бажаєте перевірити? Візьміть ручку, потріть себе по волоссю. А тепер доторкніться до шматочків паперу, що лежать у вас на столі.

- Що ж таке електрика?
- У природі існують заряджені частинки – електрони.
Кожен електрон несе невеликий заряд енергії. Але коли електронів збирається багато, заряд робиться більшим і виникає електрична напруга.
Віна може змусити світитися лампочку, працювати величезні верстати, машини, освітлювати вулиці та стати нашим найпершим помічником у побуті.
- Діти, поміркуйте: а де народжується електрика? (припущення дітей)
Загадка.
Дає електрику країні
Ця чарівниця – станція.
І здогадатись ви повинні
Що це - ……. (електростанція)

- Електростанції бувають різні: теплові, гідроелектростанції, атомні.
На тепловій електростанції для народження електрики використовують газ, вугілля, нафту, торф.
На гідроелектростанціях працює вода, яка крутить турбіни і так виробляє електроенергію.
На атомних електростанціях виробляють електроенергію з радіоактивного палива. Його потрібно небагато, але воно є надзвичайно шкідливим.
- Для народження електрики спалюють багато корисних копалин, використовують прісну воду річок, а це – дорогоцінне багатство країни. Тому ми повинні економити електроенергію.
- А як же електричний струм потрапляє у міста і села, до кожної оселі?
Про це ви дізнаєтеся, коли відгадаєте ще одну загадку.
Стоїть рогач у полі,
Високий, як тополя.
Він з’єднаний нитками
З такими ж рогачами.
Як нитка обірветься,
То світло не ввімкнеться. (Лінії електропередач)

- Чому опори роблять такими високими?
- Тому що по проводах електрика біжить під дуже високою напругою, яка досягає сотні тисяч вольт. Щоб ніхто, навіть випадково, не зміг доторкнутися до проводів, їх підвішують високо. А щоб в них не вцілила блискавка, встановлюють громовідвід.
Подивіться уважно на екран. Чи правильне місце для розваг обрали діти?
Гратися поблизу ліній електропередач – небезпечно для життя.
2. Коли і чому електроенергія стає небезпечною.
- Чи можна побачити електроенергію?
- Ні. Вона не має ні запаху, ні кольору, її не видно. Людина відчуває його тільки тоді, коли потрапляє під його дію.
- Без електрики важко уявити наше життя.
ПАМ’ЯТАЙТЕ: якщо ви опинилися на близькій відстані від місця дотику до землі обірваного дроту (чи провислого), то не можна бігти чи йти кроком. Необхідно виходити з небезпечного місця так: ступні ніг потрібно переміщувати, не відриваючи їх одну від одної. (діти встають і вчаться переміщуватися)
Коли електрика по проводах приходить в місто, вона потрапляє на електропідстанцію. Там стоїть особлива машина-трансформатор. Він знижує тиск і далі електроенергія передається по кабелях, що закопані глибоко під землею.
По кабелях електрика приходить в трансформаторну будку. Маленький трансформатор, який знаходиться в ній, ще більше знижує напругу і вже тепер електрика може використовуватись в різних приладах, що знаходяться у вашому домі. Але це не означає, що її дія перестає бути небезпечною для людини.
- Наш друг – Світлячок хоче вас застерегти. На цих трансформаторних будках є знак. Він означає небезпеку. Гратися тут неможна!
3. Правила використання електроенергії у побуті.
- Ось нарешті електрика потрапила до вашої оселі. Як вона нам допомагає вдома?

Наш друг Світлячок вирішив перевірити чи знаєте ви електроприлади. Для цього нам потрібно відгадати загадки:
Диво-скринька, в ній - вікно.
У вікні – щодня кіно. (телевізор)
Стоїть у куточку, їсть пилюку хобіточком.
Радо пил він вдихає, не хворіє і не чхає. (пилосос)
Вітя вірші прочитав,
Я з Сергійком заспівав.
Слово в слово, тон у тон
Повторив ….. (магнітофон)

Я завжди на мотузку
На столі чи у кутку,
До розетки як припнусь,
Мовби човен рушу в путь,
Згладжу хвилі всі, будь ласка.
Як я звусь? (електропраска)
- А без мене як у домі? –
Обізвався всі відомий
Шкафчик-помічник.
- Кожен з вас до мене звик!
Вам продукти зберігаю,
Вчасно холод свій вмикаю. (холодильник)
- А що потрібно зробити, щоб ці електроприлади змогли працювати? (ввімкнути у розетку)
- Так. Електричні проводи, що знаходяться у ваших домах заховані в стіні, щоб до них не було вільного доступу. Ці проводи підведені до «розетки», в яку вставляється «вилка» будь-якого приладу. У «розетці» в проводах проходить електричний струм напругою 220 V. Тому ні в якому разі не можна вставляти різні металеві предмети в «розетку», щоб не сталося замикання проводів і струм не завдав би шкоди людині.
- Якщо в домі є маленькі діти, потрібно встановити на «розетці» заглушку.
Пам’ятайте, якщо «розетка» або шнур з вилкою пошкоджені – користуватися ними - не можна.

- Яким побутовим електроприладом ви, діти, любите найбільше користуватися? (телевізором)
- В користуванні з телевізором потрібно бути дуже обережними, адже в ньому є небезпечна для життя висока напруга. Дітям потрібно пам’ятати, що не можна вмикати телевізор, якщо в нього попала рідина або він був в умовах високої вологості. Особлива обережність має бути з кінескопом: його потрібно оберігати від удару і подряпин. Старайтесь не залишати увімкненим телевізор без нагляду. Якщо ви вийшли з кімнати, то вимкніть з розетки телевізор. Якщо ви дивитесь телевізор, а екран згас або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Він може зайнятися або навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути.
- Трапляється й таке, що стається вибух телевізора і починається пожежа. Якими будуть ваші дії?
Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші можна вмикати в електромережу справними.
- Не залишайте електроприлади ввімкненими протягом тривалого часу, вони можуть перегрітися.
- Не вмикайте багато електроприладів у розетку. Може виникнути замикання, що призведе до пожежі.
- І пам’ятайте, якщо зайнявся електроприлад, перш за все потрібно припинити подачу струму. Електропобутовий прилад після вимкнення струму можна накрити вологою тканиною, щоб загасити полум’я.
Але ніколи не лийте воду на електроприлад до тих пір, поки не переконаєтесь, що він не знаходиться під напругою, а то ви ризикуєте отримати удар струмом. В побуті трапляється й таке, що, часом поспішаючи, ми можемо шарпнути за електричний шнур руками. А цього робити не слід, так як шнур може обірватися і вразити електричним струмом. З цієї ж причини старайтесь не вмикати електроприлади мокрими руками.
- А що ж треба робити?
- Потрібно взяти товсту гумову рукавицю і витягти вилку з розетки.
Можна обмотати сухою простою тканиною руку і витягнути вилку з розетки. Обов’язково треба покликати на допомогу дорослих і викликати службу порятунку. А за яким номером це можна зробити? (101)
- Але ніколи не можна ховатися під ліжко, в туалет, у комору, в шафу. Треба бігти до людей, рятуватися самому і рятувати свій дім.
Підсумок.
- Електрика – незамінний помічник для тих, хто вміє з нею поводитися. Тому треба вчити правила поведінки, щоб для кожного з вас вона стала добрим другом.

Автор: 

Мілосна Інна, вихователь ДНЗ №8, м. Хмельницький

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі