Користувацький вхід

Природознавство 5 клас Урок: Планети та планетні системи. Сонячна система. Відмінності між планетами

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок: Планети та планетні системи. Сонячна система. Відмінності між планетами. Дану тему можна використати на уроці з природознавства у 5 класі.

Тема: Планети та планетні системи. Сонячна система. Відмінності між планетами.
Мета уроку
- навчальна: сформувати поняття «планета», ознайомити з планетами Сонячної системи, формувати знання про відмінності між планетами, розміри планет, природу їхнього обертання, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл, відстані між ними, взаємне розміщення тіл, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ;
- розвивальна: розвивати в учнів уявлення про навколишній світ, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл, бажання самостійно опановувати невідоме, популяризувати астрономічні знання, формувати науковий світогляд;
- виховна: виховувати цікавість до навколишнього світу, відповідальне ставлення до своєї планети.
Очікувані результати: учні матимуть чітке уявлення, що Сонце є центром Сонячної системи, зрозуміють різницю в тривалості року на різних планетах: учні порівнюють планети різних типів, розрізняють небесні тіла, типи планет.

Базові поняття та терміни: небесні тіла, планети, планети-гіганти.

Обладнання: підручник, атлас, таблиця «Будова Сонячної системи».

Тип уроку: Комбінований

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Прийом «Загадка» У синьому мішечку
Золотих ґудзиків багато (Небо і зорі)

Розісланий килим,
Синього кольору
Розкиданий жовтий горох.
Ні килим не підняти.
Ні гороху не зібрати. ( Небо і зорі)
Білі квіти, в день в’януть,
А ввечері розквітають. ( Зорі)
Аж до раночку вночі
Дід-пастух овець лічив.
Вийшло сонечко з-за гаю...
Де вони тепер — не знає. (Місяць, зорі)

Учитель. Багато прислів’їв, приказок та загадок склав народ про зорі, Сонце та Місяць. Чому ж їх немає про планети, що так само, як наша Земля, кружляють навколо Сонця?

III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Прийом «Інтелектуальна розминка»
- Що таке «небо»?
- Що ми розуміємо під «небесною сферою»?
- Які ви знаєте небесні тіла?
- Якої формо бувають небесні тіла?
- Чим відрізняються між собою планети і малі небесні тіла?
- Чим відрізняються планети від зорі?
- Чому ми бачимо небесні тіла на небі?

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Учитель. А на цьому уроці ми з вами дізнаємося про планети більш детально. З давніх часів люди знали про існування планет. Люди дали їм назви, що збереглись до сьогодні і пов'язали їх з іменами богів. Зараз ми ознайомимося з походженням цих назв.
Відкрийте підручник на с.83 § 20 «Планети» - прочитайте перший абзац і виясніть з якими богами пов’язані їх назви?
Випереджальне завдання учнів
- Венера — римська богиня кохання та краси.
- Марс — римський бог війни.
- Меркурій — римський бог торгівлі.
- Юпітер — бог-громовержець, верховний римський бог.
- Нептун — римський бог морів та судноплавства, брат Юпітера.
- Плутон — грецький бог підземного царства мертвих, брат Посейдона (римського -
Нептуна) та Зевса (римського Юпітера).
- Сатурн — римський бог землі і родючості, врожаю — батько Юпітера.
- Уран — грецький бог неба (у римлян теж), батько Кроноса (римського Сатурна), дід
Зевса (римського Юпітера).

Відкрийте с.80. прочитайте розділ «Відомості про планети Сонячної системи» і давайте складемо розповідь « Що таке планети»
Розповідь учителя з елементами бесіди
Планети — це кулеподібні тверді тіла великих розмірів. На відміну від зір, вони не випромінюють світло і тепло. Планети, що розташовані поруч з Землею, обертаються на різних відстанях навколо Сонця за власними траєкторіями, які називають орбітою. Ми будемо говорити саме про ці планети. Світяться вони на небі відбитим від Сонця світлом. Відрізняються за розмірами і розташовані на різній відстані від Сонця. Залежно від цього вони отримують різну кількість сонячного тепла, тому чим далі від Сонця, тим холодніше на планетах. Усі планети Сонячної системи поділяють на дві групи.
Прийом «Проблемне питання»
Подивіться на зображення Сонячної системи.( див . атлас с.6 або мал..68 с.81 підручника)
На які групи ви поділили планети? За якою ознакою? ( За розмірами.).
- Планети земної групи
- Розповідь учителя з елементами бесіди
Меркурій, Венера, Земля і Марс — планети земної групи. Мають порівняно невеликі розміри, значну густину та складаються здебільшого з твердих речовин.
Планети-гіганти
Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун — планети-гіганти. Мають великі розміри, малу густину та складаються переважно з газів. Маса планет-гігантів становить 98 % від сумарної маси планет Сонячної системи.
Розповідь учителя. Усі планети рухаються навколо сонця власними орбітами і здійснюють повний оберт за різний час. Як називають цей час астрономи?
Використаємо інформацію с.81 підручника.
Отже цей час називають – земним роком. Повний оберт навколо Сонця наша Земля робить за 365,25 доби. Ти вже знаєш, що календар, яки ми користуємося, налічує 365 діб. А кожні чотири роки настає високосний рік з 29 лютого, тривалість року збільшується на одну добу і становить 366 діб. Поява високосного пояснюється тим, що земний рік – число не ціле.

Робота з контурною картою атласа с.10 ( карта –вставка)
Підпишіть назви планет?

Що ж собою являють кожна з планет?
Аналізуючи інформацію підручника с.84 – 88, та атласа с.6 – 7 складемо характеристику планет яку занесемо в таблицю «Характеристика планет»

Назва планети Тривалість руху навколо Сонця, років Обертання навколо своєї осі, днів Бог, на честь якого назвали Розмір порівняно з Землею Маса Відстань від Сонця Наявність атмосфери, її особливості

Випережальне завдання учнів. Досліджували планети юні астрономи.
1 – астроном.
Меркурій
Найближчою планетою до Сонця є Меркурій. Його відносять до групи планет земного типу. Це дивовижна планета. Вона носить ім’я давньоримського бога. Діаметр Меркурія 4878 км. Навколо Сонця Меркурій обертається досить швидко за 88 земних діб зі швидкістю 47 км/с, а навколо своєї осі він обертається досить повільно аж за 58 земних діб, середня температура від -17 до +350 С, відстань до Сонця 58 млн. км. Поки на одній стороні планети нестерпна спека, тривалий день, на іншій - холодна темна ніч. Чому темна? Тому, що Меркурій немає супутників. Отож, вночі крім далеких зір ніщо не посилає світла до його поверхні. Побачити Меркурій із Землі можна дуже рідко перед заходом або перед сходом Сонця.
2-й астроном.
Венера.
Другою планетою від Сонця є Венера, яка відноситься до планет земної групи. Її помітили люди ще в давнину і захоплюючись її красою, дали ім’я давньогрецької богині краси. Але красива Венера лише з Землі. Якщо ознайомитися з нею ближче, можна переконатися, що поверхня Венери – розпечена кам’яниста пустеля з температурою близько 500 С. Діаметр планети 12140 км, навколо Сонця робить оберт за 224 земних діб зі швидкістю 35 км/с, а навколо осі рухається у зворотньому напрямку зі сходу на захід, а не з заходу на схід як Земля і більшість інших планет. Період обертання – 243 земні доби. Відстань до Сонця 108 млн. км. Супутників немає.
3-й астроном.
Земля.
Земля – це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Більшість планети покрита водою, це так званий світовий океан. До суходолу відносять материки: Євразія, Африка, Пн. Америка, Пд. Америка, Австралія, Антарктида. За формою наша планета є трохи сплющеною біля полюсів кулею. Сплющення невелике, тому на моделях земної кулі (глобусах) її зображають кулястою. Вона обертається навколо своєї земної осі за 24 години (одну добу) із заходу на схід. В цей період на одній стороні планети день, на другій ніч. Земна вісь з’єднує дві протилежні точки, які називаються полюсами, Їх два – північний і південний. Вона нахилена під кутом 66,5º. Завдяки цьому півкулі освітлюються нерівномірно. З цим пов’язана зміна пір року. Посередині між полюсами знаходиться екватор, який розділяє планету на дві півкулі – Північну та Південну. Середня відстань від Землі до Сонця становить 150 млн. км. Це число називають астрономічною одиницею. Навколо Сонця рухається зі швидкістю 30 км/с. Повний оберт робить за 365 днів 6 год. Підрахувати роки з такою кількістю неповних діб незручно, тому календарним роком вважають рік, який має 365 діб, а з годин, що залишились через 4 роки додають до лютого місяця ще одну добу. Такий рік називають високосним, у ньому 366 діб
4-й астроном.
Супутник Землі - Місяць.
Місяць - це природний супутник Землі. За своєю будовою Місяць схожий на невелику (в чотири рази меншу за Землю) планету - він камя'ний. Середня відстань від Землі до Місяця - 384 тис. км. Навколо нашої планети Місяць здійснює оберт за 28 діб, або за один місяць. Місяць єдине небесне тіло, крім Землі, на якому побували люди. Залежно від положення Землі, Місяця і Сонця наш супутник набуває різного вигляду, тобто перебуває в різних фазах, яких у нього є чотири: повний місяць, молодий місяць, перша чверть, остання чверть. Якщо Місяць має форму літери "С" то він старіє, або нагадує літеру "Р" , якщо в уяві домалювати зліва рисочку, то він росте. На Місяці є високі гори, великі рівнини. Повітря і води там немає. Крім яскравого Сонця вдень, вночі Місяць освітлює Земля, яка відбиває сонячне світло.
Сонячні затемнення відбуваються тоді, коли збігаються в просторі на одній лінії Земля, Місяць і Сонце. Тоді Місяць хоч і значно менший від Сонця, але набагато ближчий закриває його від нас.
Місячні затемнення відбуваються тоді коли тінь землі повністю закриває Місяць від Сонця
5-й астроном
Марс.
За Землею здійсню свій рух навколо Сонця червоний Марс. Марс має колір, що нагадує вогонь. Можливо саме за цей колір стародавні римляни дали планеті ім'я бога війни. З нашої планети він має вигляд червоної зорі. Це планета земного типу. На ньому є вулкани, долини та пустелі подібні до земних. Він менший за Землю приблизно вдвічі за діаметром, і в дев'ять разів за масою. Діаметр його 6800 км, навколо Сонця робить оберт за 687 земних діб зі швидкістю 24 км/с, період обертання Марса навколо своєї осі є ближчим до Землі і складає 24 год 37 хв. Середня температура від -120 до +25º С. На Марсі є гори, найвища з них має назву Олімп. Планета має 2 супутники Фобос що означає (страх), Демос ( жах).
6-й астроном.
Юпітер.
Наступна планета - Юпітер. Його назвали ім'ям давньоримського царя богів. Вона п'ята і найбільша планета Сонячної системи, більш ніж у два рази важча, ніж всі інші планети разом узяті і майже в 318 разів важча за Землю. Велетенські розміри Юпітера дають йому можливість утримувати навколо себе 10 супутників. Юпітер відносять до зовнішніх газових планет - гігантів яка має тверде ядро.
Уся видима поверхня Юпітера - щільні хмари, розташовані на висоті близько 1000 км над "поверхнею", де газоподібний стан змінюється на рідкий і утворює численні шари жовто-коричневих, червоних і блакитнуватих відтінків. Діаметр Юпітера 142800 км. Рухається навколо Сонця дуже повільно за 12 земних років. зате навколо своєї осі обертається найшвидше серед усіх планет за 9 год 55 хв. Температура до - 150С . Відстань до Сонця 778 млн. км.
7-й астроном.
Сатурн.
Сатурн - шоста від Сонця, та друга за розмірами після Юпітера планета Сонячної системи, можливо, найцікавіша. Навколо нього є яскраві кільця, які складаються з дрібних часточок космічного пилу, що обертаються навколо планети. Названа ім'ям давньоримського бога землеробства і врожаю. Відноситься до газових планет.
Сатурн є величезною кулею, що швидко обертається навколо своєї осі за 10 год 23 хв., складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29 років на середній відстані 1 млрд 427 млн км. Температура -180С. Супутників має 18.
Маса у 95 разів більша за масу Землі, магнітне поле потужніше в тисячу разів.

8-й астроном.
Уран.
Уран — сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньогрецького бога неба, має синьо-зелений колір. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84земних роки. Період власного обертання Урана складає приблизно 17 годин.
Має 27 супутників. Температура -210С, відстань до Сонця 2 млрд 870 млн. км. Уран, так само як і Венера обертається навколо своєї осі у зворотньому напрямку зі сходу на захід.

9-й астроном.
Нептун.
Нептун - восьма за віддаллю від Сонця і четверта за розміром планета Сонячної системи, що належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньоримського бога морів, має насичений синій колір. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях.
Світло від Сонця доходить до Нептуна трохи більше, ніж за 4 години. Тривалість року, тобто час одного повного оберту навколо Сонця — 164,земних років, навколо осі за 18 год. Температура - 210С, відстань 4 млрд 500 млн. км. Нептун також має кільця — два широких і два вузьких. У Нептуна є 8 відомих супутників: 4 маленьких, 3 середніх і 1 великий.
10-й астроном.
Плутон.
Останньою, дев'ятою планетою Сонячної системи є Плутон, носить ім'я бога підземного царства. Відкрили його порівняно недавно, у 1930 році. Плутон - льодова пустеля. Це не дивно, адже він знаходиться у 40 разів далі від Сонця, ніж Земля. З Плутона наше Сонце має вигляд зорі. Його діаметр 2300 км, навколо Сонця рухається за 47 земних років, навколо осі за 6 земних діб, температура
-220С, відстань до Сонця 5 млрд 900 км, кількість супутників 1. Плутон за своїм складом схожий на планети - гіганти , а за розмірами - на планети земної групи. Він не належить ні до внутрішніх планет земної групи, ні до зовнішніх газових планет.
11-й астроном.
Астероїди, комети, метеори, метеорити.
Крім великих планет, навколо Сонця рухається безліч небесних тіл, які мають невеликі розміри. Це астероїди, комети, метеори, метеорити.
Астероїди - тверді небесні тіла, що утворилися внаслідок вибуху планети й рухаються у Сонячній системі між Марсом та Юпітером, у вигляді уявного поясу, який відмежовує планети земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс тобто внутрішні), від планет - гігантів газової групи (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун зовнішні).
Комети - небесні тіла , які складаються з великих нагромаджень льоду та замерзлого пилу. Вони також рухаються навколо Сонця, і з наближенням до нього лід починає танути, внаслідок чого утворюються так звані хвости. Найвідомішою є комета Галлея, названа на честь англійського вченого Едмунда Галлея, який дійшов висновку що вона обертається навколо Сонця за 76 років. Останній раз комету спостерігали у 1986 році. Наступного разу її можна побачити у 2061 році.
Метеори - тверді тіла космічного походження, які потрапляючи в атмосферу, утворюють короткочасні спалахи.
Метеорити - це метеорні тіла, які не спалахують в атмосфері а досягають поверхні Землі. Ці тверді тіла небесного походження, падають на поверхню Землі з космосу. Більшість знайдених метеоритів мають вагу від декількох грамів до декількох кілограмів.
V. Закріплення вивченого матеріалу.

Прийом «Світлофор»
Планети — це великі кулеподібні небесні тіла, що світяться
власним світлом. » Великі планети, що обертаються навколо Сонця, належать до
групи планет-гігантів.
- Навколо всіх планет обертаються супутники.
- Планети поділили на такі групи — гіганти та карлики.
- Усі планети обертаються навколо своєї осі.
- Час обертання навколо своєї осі у планет різний.
Гра «Третій – зайвий»
У запропонованих ланцюжках знайдіть зайве слово і поясніть причину, за якої його необхідно виключити.
Сонце – Юпітер – Сатурн (Сонце)
Меркурій – Фобос – Венера (Фобос – супутник Марса)
Сатурн – Юпітер – Місяць (Місяць)
Демос – Фобос – Місяць – Сонце (Сонце)

Прийом «Планета ерудитів»
Учні повинні розв’язати кросворд

К
О
С
М
О
С

1. Перша планета від Сонця. (Меркурій)
2. Один із супутників Марса. (Фобос)
3. Мала планета. (Астероїд)
4. Хвостата зірка. (Комета)
5. Наука, що вивчає Всесвіт.(Астрономія)
6. Найближча до нас зоря. (Сонце)
Яке слово утворилося по вертикалі? (Космос)

VI. Підсумок уроку.
Бесіда за запитаннями.
Оцінки за урок.
VI. Домашнє завдання.
Прочитати 19-20 і дай усні відповіді на запитання в розділі «Перевір свої знання»

Автор: 

Вчитель географії Білоцерківської загальноосвітньої школи I-III ст.№18 Дідушко Володимир Васильович.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі