Користувацький вхід

Григорій Сковорода. Життя і творчість філософа, просвітителя, поета. Біблійна основа творчості та його вчення про самопізнання і «сродний труд»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Григорій Сковорода. Життя і творчість філософа, просвітителя, поета. Біблійна основа творчості та його вчення про самопізнання і «сродний труд»
Мета: розкрити багатогранність видатної постаті Г. Сковороди – філософа, просвітителя, поета; розвивати вміння сприймати, осмислювати, аналізувати й відображати інформацію, отриману з різних джерел; виховувати співчуття, співпереживання, здатність до емпатії, мотивувати до самостійного вибору життєвого шляху, спираючись на досвід предків та власні здібності
Обладнання: портрет Г. Сковороди, комп’ютер, проектор, екран, підручники, зошити, інформаційні матеріали
Тип уроку: урок-роздум
Хід уроку
І. Мотиваційний етап
Забезпечення емоційної готовності до уроку
Хочу запропонувати вам переглянути невеличкий фільм-роздум, а переглядаючи його, подумати: хто така Людина? Для чого вона прийшла у цей світ?
На проектор виводиться фільм-роздум «Люди, як кораблі», створений учителем за мотивами пісні Андрія Кузьменка (Скрябіна) «Люди, як кораблі»
Актуалізація суб’єктивного досвіду та опорних знань
А тепер давайте дамо відповіді на запропоновані мною питання. (у формі асоціативного куща)
Людина – це щастя, добро, любов, турбота, розумна істота, мрія, діти, робота, стрес, зло, батьківщина, дружба, радість, життя, взаємопідтримка, краса, війна, підлість, заздрість, неповторність, велич, мораль, аморальність, зрада… (позитивні якості надруковані на жовтому папері, а негативні – на синьому, поняття «Людина» - на зеленому). Питання: якщо змішати синю й жовту фарби, який колір вийде?. Отак і в людині: намішано багато, а пізнати пробують розумні люди, та не завжди вдається.
А від чого залежить баланс? (від уміння людини аналізувати свої вчинки і вчинки оточуючих, засвоювати досвід предків, дотримуватися моральних норм…)
А звідки люди знають моральні норми? (із поведінки рідних і близьких, із шкільного навчання й виховання, із робіт філософів, які задумувалися над влаштуванням суспільства…)
ІІ Цілевизначення та планування
Не випадково наше заняття я розпочала із ключових визначень філософії: що є людина? що є щастя? Багато мудрих людей, представників різних народів, в усі часи намагалися осмислити свій прихід у цей світ, хто вони є і пізнати щастя.
Сьогодні наш гість – саме така людина, геній філософської науки світового рівня, літератор і музикант від Бога Григорій Савич Сковорода.
Разом з учнями формуємо мету: дослідити, як жив Г. Сковорода, як він розумів поняття «Людина» і «Щастя», пороздумувати над сенсом людського життя, намагатися осмилити своє місце в житті.
ІІІ Опрацювання навчального матеріалу
Перегляд фільму «Григорій Сковорода. Народжені в Україні»
У цьому фільмі тезисно розкриваються основні висновки мандрівного філософа, вченого, педагога. Який смисл цих постулатів?
Давайте поговоримо про його життя, яке варте нашої з вами уваги.
Учні отримали випереджаюче завдання: опрацювати біографію філософа (за планом), користуючись підручником і додатковою літературою.
Слухаючи виступи учнів, самостійно заповнюємо таблицю (на екран виводиться таблиця, паперовий варіант віддрукований і розданий учням)
Григорій Сковорода як особистість
Походження Сфера діяльності. Улюблені заняття, природні обдарування Освіта Улюблені митці Визначальні риси характеру

План
1. Дитинство філософа
2. Освіта
3. Обдарування
4. Педагогічна діяльність.
а) Переяславський колегіум.
б) Домашній учитель.
в) .Харківський колегіум
5. Життєві переконання
6. «Сродна праця»
7. Смерть і безсмертя

ІV Рефлексивно-оцінювальний етап
Створення фан-фіка «Коли б зустрітись із Сковородою» (3- 4 речення)
Перегляд фільма «Обличчя української історії. Григорій Сковорода»
Словесне самооцінювання роботи на уроці. Визначення найактивніших учнів.

Домашнє завдання.
Обов’язкове. 1. Опрацювати статтю в підручнику, доповнити записи в таблиці “Григорій Сковорода як особистість”. 2. Прочитати байки Г.Сковороди “Бджола та Шершень”, “Собака і Вовк”.
За бажанням. 1. Який фрагмент життя Сковороди заслуговує бути екранізованим? Чому?

Додаток 1

Додаток 2
щастя
добро
любов
турбота
розум
мрія
діти
робота
мораль
патріотизм
радість
життя
велич
краса
дружба
благодійність
самопожертва
співчуття
працелюбність
свобода

підлість
заздрість
аморальність
зрада
стрес
зло
бездуховність
сварки
егоїзм
злочини
зажерливість
корупція
продажність
війна

Додаток 3
Григорій Сковорода як особистість

Походження Сфера діяльності. Улюблені заняття, природні обдарування Освіта Улюблені митці Визначальні риси характеру

Автор: 

Баранова Інна Сергіївна, учитель української мови та літератури комунального закладу "Нікопольська середня загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів №22"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі