Користувацький вхід

Конспект уроку: Богдан Лепкий. Коротко про письменника. «Мишка (Казка для дітей: для малих і великих)». Актуальні морально-етичні питання у творі, проблема збереження загальнолюдських цінностей.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Богдан Лепкий. Коротко про письменника. «Мишка (Казка для дітей: для малих і великих)». Актуальні морально-етичні питання у творі, проблема збереження загальнолюдських цінностей.
Мета: ознайомити учнів із життям та творчістю Богдана Лепкого; допомогти учням усвідомити ідейно-художнє значення твору «Мишка (казка для дітей: для малих і великих)», аналізувати твір; висловлювати власні думки; виховувати стійкі життєві позиції, що відповідають загальнолюдським морально-етичним нормам.
Обладнання: мультимедійна презентація, виставка книжок автора, інформаційні карти.
Теорія літератури: головна думка твору, притча.
Перебіг уроку
І. Повідомлення теми та мети. (Слайд 1-2)
ІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів.
Тільки перелік творів Богдана Лепкого займає 700 друкованих сторінок. А крім того Богдан Сильвестрович був громадським і політичним діячем, викладачем, науковцем. Протягом уроку вам треба буде заповнити інформаційні карти (Слайд 3, 13) і пояснити громадянську позицію письменника.
ІІІ Опрацювання нового навчального матеріалу.
Пояснення вчителя.
Богдан Лепкий народився в селі Кривеньке, дитинство минуло в селі Крегулець. Протягом восьми років мешкав у Бережанах у свого діда — священика, декана УГКЦ і віце-маршалка Бережанського повіту о. Михайла Глібовицького, батька матері.
Батько Богдана був людиною освіченою і прогресивною. Він закінчив Львівський університет (класична філологія і теологія), виступав з літературними творами під псевдонімом Марко Мурава, брав участь у виданні часопису “Правда”, підготовці підручників для школи. Пізніше Б. Лепкий назве батька своїм найсуворішим критиком. Перші знання майбутній письменник одержав у батьківському домі. Швидко — за одну зиму — навчився читати, писати й рахувати. Батько розповідав йому і про пригоди Робінзона Крузо, і про письменників, художників, портрети яких висіли на стінах, старенька нянька, родом з Наддніпрянської України, співала чумацьких пісень, а від діда по матері Михаила Глібовицького, який замолоду був знайомий з Маркіяном Шашкевичем, допитливий хлопчина дізнався про давні часи, історичні події на Україні. Домашній учитель Богдана Дмитро Бахталовський знайомив його не тільки з основами шкільної науки, а й з творами літератури, завдяки чому його учень уже в дитинстві знав напам'ять багато віршів Тараса Шевченка, читав “Марусю” Г. Квітки-Основ'яненка.
З 1878 р. навчався (відразу з другого класу) в «нормальній школі» у Бережанах. Після закінчення школи вступив до Бережанської класичної гімназії. Співав у гімназійному українському хорі під керівництвом Дениса Січинського. Почав писати дуже рано. Ще в другому класі гімназії під впливом бабусиних оповідей написав поему про русалок, але сховав її під стріху, де вона й пропала. Згодом писав принагідно, на клаптиках паперу на полях книжок та зошитів, серйозно ж готувався стати художником, з цією метою брав уроки в художника Юліана Панкевича...
Після закінчення гімназії вчиться аж у трьох університетах: Віденському, Краківському, Львівському. (Слайд 4) Працював учителем української, польської та німецької мов і літератур, історії та географії. Згодом стає професором Ягеллонського університету. Водночас інтенсивно займався громадською діяльністю. А разом з тим був учасником хору «Боян» і драматичного гуртка. Займається видавничою діяльністю. Брав участь у підготовці і видавництві часописів, літератури для дітей, підручників та читанок. Пише наукові і художні твори. Серед знайомих Лепкого - І. Франко, В. Стефаник і багато інших. (Слайд 5).
Жовтневий переворот 1917 року Б.Лепкий не підтримав. Писав: «Ні хозари, ні половці, ні татари – ніхто й ніколи не заподіяв нашому народові стільки лиха… як це зробили большевики». Більшовицька влада відплатила письменнику замовчуванням його творчості. Про те, як ставились до Богдана Лепкого звичайні люди говорять факти. Громада села Черче, зібравши добровільні пожертвування, збудувала для письменника будинок і назвали його «Богданівкою». А у 1938 р. його обрали сенатором польського сейму; де він представляв інтереси українців Галичини.
У роки Другої світової війни старий, хворий письменник не лише втратив роботу в університеті, а й зазнав переслідувань.
(Слайд 6) Богдан Лепкий - автор досліджень про Василя Стефаника, Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, І. Котляревського, Марка Вовчка, П. Куліша, Ф. Достоєвського, М. Гоголя, Л. Толстого, статей та спогадів про І. Франка, О. Турянського, М. Коцюбинського, В. Липинського, нарисів і статей польською мовою про творчість Ю. Федьковича, М. Драгоманова, М. Старицького, Л. Глібова, М. Рильського, П. Тичини, Є. Плужника, М. Драй-Хмари та інших. Автор збірок поезій, оповідань, паовістей. Багато зробив як редактор і видавець. Переклав польською мовою твори українських письменників і українською твори польських, російських , німецьких письменників.
Як художник залишив автопортрети, портрети дружини, дітей, сестри,
За кількістю написаного Б. Лепкий поступається в українській літературі тільки І. Франкові. Загалом його творча спадщина становить понад 80 власних книг
Письменник помер 21 липня 1941 р. у Кракові, похований там само на Раковецькому цвинтарі (Слайд 7)
Українці шанують пам’ять видатного письменника. (Слайди 8-10)
Окремі твори письменника екранізовані, інсценізовані, На слова Б. Лепкого написали музику.
1991 р. редакція журналу «Тернопіль» заснувала Всеукраїнську літературно-мистецьку премію та громадсько-політичну премію ім. братів Богдана і Левка Лепких.(Слайд 11)
За рішенням міської ради, Б. Лепкий — Почесний громадянин м. Бережани
Ім'ям письменника названа чотирнадцята школа м. Тернополя.(Слайд 12)
У Тернополі діє обласне літературно-просвітницьке товариство ім. Б. Лепкого (з 1994).
Богдан Сильвестрович жив за кордоном, але не переставав бути українцем. Всі проблеми, які були в Україні, торкалися і його. Тяжко переживав Лепкий страхіття війни.
Твір, який ми будемо аналізувати на уроці актуальний і сьогодні. В нашій країні іде війна. І для більшості – це біда, а для когось – час для наживи.
Результатом нашого обговорення повинна бути заповнена інформаційна карта.(Слайд 13)
Еврестична бесіда
- Про який час ідеться у творі Б. Лепкого?
— Що міські миші розповідали про своїх господарів і що Мишка про своїх?
— Як ставилися до війни господарі Мишки, чому?
— Чому Мишці зробилося соромно за свою господиню? Чому мишка не залишилася більше у будинку?
— Яка «велика ідея» зародилася в маленькій мишачій голові?
— Чому твір «Мишка» має підзаголовок: «Казка для дітей: для малих і великих»?
— Яка головна думка твору?
Історія написання твору Б. Лепкий ще з дитинства полюбив казки. Була в нього няня Яницька, яка казок знала силу-силенну, а її вихованець захопленно приймав їх у свою душу. Ставши письменником, він написав багато казок для дітей молодого віку. Навіть свою біографію він назвав «Казка мойого життя». Події у творі розгортаються під час Першої світової війни. Всюди холод, голод, смерть.
Жанр «Мишка» Б. Лепкий обрав форму казки. У них завжди зрозуміло, що добре, а що погане, торжествує правда і справедливість, а негідники зазнають справедливого покарання. Саме у казковому творі людина може побачити себе ніби збоку, чужими очима. Люди повинні вчитися жити по-людськи, розділяти справжні і несправжні цінності.
— Яка тема та головна думка твору?
Тема: відтворення спостережень мишки за життям людей різного соціального становища (багатих і бідних) під час війни.

Ідея: возвеличення доброти, порядності, співчуття до горя інших, взаєморозуміння, щирість, милосердя; засудження жадності, брехні, пихатості, жорстокості; війни, яка знищує людські чесноти; байдужості до всього, окрім прибутку, грошей.

Основна думка: «Одні з голоду гинуть, а другі папір у ящик ховають. Хіба ж папір важніший за життя».

Проблематика • Війна і мир; • життєві потреби і захланність; • гріх і покарання за нього; • цінності істинні і фальшиві; • родина і виховання дітей.

Композиція Експозиція: опис умов, в яких жила людина. Зав’язка: мишка дізнається від своїх сестер про голодне життя у місті. Розвиток дії: збагачення господаря у воєнний час.
Кульмінація: шкода-помста, яку завдала мишка своєму господарю, потрощивши всі його гроші. Розв’язка: злість господаря, мишка покидає його хату.
ІV. Закріплення знань, умінь та навичок.
- Чи можна сказати, що мишка вчинила патріотично, покаравши господаря та господиню?
- Чому вчить нас історія, яку розповів Богдан Лепкий у казці «Мишка»? (Не треба бути скупим, не можна збудувати свого щастя на воєнному лихолітті, на чужому горі та зубожінні, треба виховувати в собі почуття патріотизму, які не дозволять вчиняти підло і злочинно по відношенню до інших людей, своєї держави).
V. Домашнє завдання. Прочитати ст..164-166. Доповнити інформаційні карти.

Автор: 

Кабанова Оксана Володимирівна вчитель української мови та літератури Житомир ЗОШ № 19

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі