Користувацький вхід

Розробка логоказок (свистячі звуки)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

(свистячі звуки)

Практичний посібник містить тексти логоказок для корекційної роботи з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку на етапі автоматизації поставлених звуків та їх диференціації.

Вступ
З глибини віків прийшла до нас казка. Коротка за обсягом, цікава за змістом, вона захоплює діток, збуджує емоції, розкриває широкий світ пізнання, навчає любові, добра і порядності, спонукає до хороших дій і вчинків.
Логопедичні ж казки, крім усього цього, мають своє спеціальне призначення – корекцію мовлення дітей на етапі
автоматизації поставлених звуків та їх диференціації. Логоказка створюється так, щоб у ній була використана максимальна кількість окресленого звука. Зацікавлена змістом казки, дитина часто її розповідає (мамі, друзям, логопедові) і таким чином легко, без особливих зусиль іде по шляху закріплення та автоматизації виховуваного звука, а потім вільно користується ним у своєму повсякденному мовленні.
Невеликий обсяг та цікавий зміст кожної логоказки служать хорошим матеріалом для інсценізації, пальчикового та настільного театру.
Ще більшої ефективності в корекційній роботі досягається використанням різноманітних видів завдань, які подаються після кожної логоказки.
Таким чином, логоказка – не тільки літературний твір, який зацікавлює читача, виховує і спонукає його до хороших вчинків, а й є цінним навчальним матеріалом при корекції мовленнєвих порушень дітей. Використання логоказок дало хороші результати і завжди викликало зацікавленість та позитивні емоції у дітей.
Цей посібник стане у пригоді вчителям-логопедам та батькам діток, які мають порушення мовлення.

С
ДЕ Ж ЧИЯ МАМА?

Якось на узліссі гралися Слоненя, Лисеня, Лосеня і Собаченя. Раптом до них прибіг Ослик і схвильовано сказав: «Ви тут скачете, скачете, а вас шукають мами!».
Ослик не знав, у кого з них яка мама, і все переплутав. Слоненяті він сказав: «Тебе шукає мама-Лисиця». «А Лисенятко, – продовжував Ослик, – шукає мама-Собака. А Лосеня чекає мама-Слониха. А Собаченя, – далі плутався Ослик, – шукає мама-Лосиха».
Мудра Сова давно спостерігала за плутаниною Ослика і сказала: «Соромно не знати своїх сусідів та їх родичів, з якими все життя спілкуєшся» . Ослик сумно опустив вуха і пішов додому. Він довго думав над словами Сови і розпитував маму, а наступного дня весело називав мам слоненят, лисенят, собаченят та всіх інших мешканців лісу. Мудра Сова похвалила старанного Ослика.

Завдання до казки

1. Хто грався на узліссі?
2.Чи правильно Ослик назвав маму кожному звірятку? Допоможіть йому розібратися, де чия мама.
3. Щоб Ослику було легше знайти кожному звірятку маму, поєднай назви мам з їх описом.

4. Яким звуком поєднуються назви звірят з казки? Яких ще тварин ти можеш пригадати, що в своїх назвах мають звук [С]?
5. Намалюй одного з персонажів казки.
6. Пофантазуй, як склалася б казка, якби звірята послухали ослика і побігли до тих мам, які він їм назвав.
7. Як звуться тата у слоненяти і лисеняти? Зроби порівняльний опис цих тварин за планом і схемою відповіді:
- розмір; ____ – _____ , а ____ – _____
- колір;
- де живе;
- чим живиться.

З
В ЗООПАРКУ

В міський зоопарк завітала зима. І згадали звірі про своє життя на волі. «Як зараз гарно в лісі, - зітхнув Зайчик. – «Так, дуже гарно, – сказав Зубр, – скрізь біло-біло, і лише зелені ялини і сосни виглядають з-під снігу». «Давайте залишимо зоопарк, втечемо до лісу і будемо знову на волі, – рішуче сказали Козуля і Бізон. Усі з нею згодилися і відразу зібралися втікати. За якийсь час зоопарк був уже позаду, а звірі бігли до лісу.
Та незабаром вони зупинилися: їхні ноги загрузали в заметах, завірюха засипала очі. Сили їх зовсім залишили, а до лісу було ще дуже далеко. Зайчик сумно промовив: «А наші зараз снідають і будуть весело стрибати по підметених доріжках». «А наші зараз ласують золотистим зерном, яке насипає дядько Зінько, – зітхнула Козуля – Негарно ми вчинили: зараз зимові канікули, дітки прийдуть в зоопарк, а звірів немає. Та й перед працівниками зоопарку незручно, вони завжди турбувалися і старанно нас доглядали. І взагалі, друзі, признаймося, що нам у зоопарку було зовсім непогано: тепло і затишно, доволі їжі і скрізь безпечно. Давайте повернемося до нашого рідного дому.»
Усі звірі дуже зраділи такій пропозиції і побігли назад до зоопарку, який їх зустрів тишею і спокоєм. А по чисто підметених доріжках уже йшли дітки і зацікавлено розглядали Зайчика, Бізона, Зубра, Козулю, Зебру і раділи, що в їхньому місті є такий чудовий та цікавий куточок.

Завдання до казки

1. Якої пори року відбувалася дія казки?
2. Назви звірів, які втекли із зоопарку?
3. Чому звірі вирішили повернутися?
4. Поміркуй, а що було б, якби звірі не повернулися?
5. Яких ще тварин можна зустріти в зоопарку? Назви лише тих, в назвах яких є звук [З].

Автор: 

Тараненко Вікторія Миколаївна, логопед ДНЗ №5 "Золота рибка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі