Користувацький вхід

Усмішка- це промінчик сонця !

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема :Усмішка – це промінчик сонечка.
Мета. Дати уявлення учням про роль усмішки в процесі спілкування;
вчити розрізняти види усмішок; вчити дітей бути привітними і щирими, усміхненими і добрими. Розвивати вміння випромінювати тепло до навколишнього світу через усмішку. Виховувати доброзичливість, привітне ставлення до людей.
Хід уроку
І. Організаційний момент.
( На дошці малюнок сонечка і слова )

1. Привітання вчителя
Усміхнемось всім навколо:
Небу, сонцю, квітам, людям!
і побачимо одразу –
День для нас добрішим буде!
Привітаймось! Добрий день!
Щастя й здоров'я вам кожної днини,
Миру і злагоди вашій родині.

ІІ. Оголошення завдань години спілкування
.- Сьогодні ми з вами дізнаємось, які бувають усмішки, яку роль відіграє вона в процесі спілкування.
- Але спочатку запитаємо у нашого довідкового бюро, що означає слово «усмішка».
Довідкове бюро.

1.Усмішка – міміка обличчя, уст, що виражає задоволення, прихильність, іронію; безголосий сміх. Якщо кажуть: доля усміхається, це значить, що людині щастить, таланить.

2. Усмішка допомагає людині : усуває настороженість, долає всякі перешкоди у спілкуванні з людьми. Відкрите обличчя, прямий погляд, привітна усмішка – це прикмети людини чесної, розумної, привітної, вихованої.

3.Найчастіше посміхаються американці. Вони говорять: «З усміхненою людиною приємніше мати справу, ніж із насупленою, похмурою».
Тож давайте будемо посміхатися, щоб іншим було приємно.
Які бувають посмішки?
• До такої, яка несе позитивний заряд енергії, добра й натхнення, відносяться наступні різновиди люблячої посмішки:
- світла посмішка; любляча, духовна
- щира посмішка;
- сердешна посмішка;
- дружня посмішка;
- добра посмішка;
- привітна посмішка;
- тепла посмішка

Вчитель. Ось і будемо вчитися сьогодні на уроці бути веселими і дарувати настрій іншим. То з яким настроєм ви почнете урок, діти? Покажіть. (діти показують мімікою).

Коли світить сонечко, тоді вам тепло і радісно. А який у вас настрій, коли сонечко виграє у срібній росі, а на небі немає жодної хмаринки? (Відповіді дітей.) Так, гарний настрій, бо сонячне сяйво, бездонна блакить неба дарують нам радість.
А який у тебе настрій, коли безперервно йдуть дощі, небо насуплене, надворі прохолодно? (Відповіді дітей.) Тоді на душі сумно, бо надворі сиро, мокро... Така погода і створює відповідний настрій.
Від чого залежить радісний настрій у природі? (Відповіді учнів.) А що у природі створює сумний настрій? (Відповіді дітей.)
Ось так і людина може створювати гарний настрій, випромінювати тепло і щастя, або, навпаки, створювати поганий настрій серед оточуючих її людей. Спробуємо розібратись у звичайних життєвих ситуаціях: як створювати гарний настрій людям, самому собі і для чого це потрібно. Почнемо з того, для чого людині потрібний гарний настрій. Як ви гадаєте? (Відповіді дітей.) Гарний настрій допомагає людині жити і бути щасливою. Коли тобі радісно, коли ти щасливий, то будь-яку роботу виконуєш легко і просто, тобі все під силу, ти здатний подолати всі труднощі, а найголовніше — це те, що тобі все вдається. І на душі у тебе радісно, хочеться співати, стрибати, бігати, веселитись — ти усміхаєшся, у тебе гарний настрій! Коли у людини піднесений настрій, вона усміхається! І її усмішка, наче сонечко, випромінює тепло і любов. І це так прекрасно, коли людина усміхається. Всім навколо стає гарно і тепло, легко і весело.
1.Вправа « Дзеркальце»
А тепер погляньте, діти, у своє дзеркальце, що лежить перед вами. Зробіть йому гримасу, в якій відображений сум, поганий настрій, злість. Чи подобаєтеся ви собі такі? (Відповіді дітей.) А хочете іншим сподобатися? Такого не буває. Сердите, пихате, зневажливе обличчя нікому не подобається, навіть вам самим такі ви не подобаєтеся. Що вже про інших казати! А тепер гляньте у дзеркальце і зробіть такий вираз обличчя, коли ви гарні, веселі, коли самі собі дуже подобаєтеся, усміхніться. Ви зараз дуже гарні. Чи не так? (Відповіді дітей.) Отже, всім навколо ти дуже подобаєшся усміхнений, бо на тебе приємно дивитися. Таке щире, добре і усміхнене обличчя людям створює гарний настрій.
2.Вправа « Намалюй настрій »
А зараз ми виконаємо цікаве завдання. У кожного на столі лежать два аркуші паперу з кружечками. На одному аркуші в кружечках намалюйте обличчя — сумні, злі, хитрі, пихаті, плаксиві, ображені... А на другому аркуші в кружечках намалюйте обличчя — веселі, лукаві, смішні, привітні, здивовані, щасливі... Якщо не можете відразу це зробити, то користуйтеся дзеркальцем і добре розгляньте свої губи, брови та очі. (Діти малюють.)
3.» Материнська посмішка»
- Діти, коли перший раз у житті ви побачили посмішку? У кого?
- Закрийте очі і пригадайте мамину посмішку. Яка вона?
а) Технологія «Мікрофон» (Діти називають слова, які характеризують мамину посмішку.)
- От бачите, скільки хороших слів ви сказали про мамину усмішку. Вона зігріває кожного з нас, дає сили, підтримує. Ми завжди пам’ятаємо мамину усмішку, з нею легше жити.
б) Робота з малюнками про маму( на дошці малюнки)
в) Гра « Впізнай маму»

4. « Посміщка друга»

-У кожного з вас є друзі. Як ви думаєте, з чого починається дружба? Я вам розкрию таємницю – з посмішки. Зробіть таку посмішку. Посмішку можна дарувати. Я до вас посміхнулася – подарувала посмішку, і вам стало приємно. А зараз проведемо тренінг, станемо в коло, візьмемося за руки і подаруємо один одному усмішку. А щоб кожному стало ще приємніше, треба говорити компліменти. Зробити комплімент – це значить назвати людину приємним словом, похвалити за щось, обов’язково посміхнутися.
- Отже, ви посміхнулися, значить, ми друзі. Не забувайте робити компліменти мамі, татові, своїм рідним, друзям.
Всі веселі? От чудово!
А тепер до праці знову!

в) Гра « Впізнай друга »

5.» Посмішка здоров’я»
Довідкове бюро.

1. Сміх – один із найсильніших захисників нашого організму від негативного стресу, а отже від багатьох тілесних недуг. Під час сміху в головному мозку людини виділяються гормони щастя і ми почуваємося радісно, захищеними від усяких негараздів. Той, хто любить сміятися, хто сприймає життя іронічно, ніколи не захворіє на невроз.

2. Усмішка і сміх – це ворота, через які в людину може потрапити багато хорошого. Вчені довели, що сміх збуджує центри позитивних емоцій, створює хороший настрій, допомагає жити, вчитися і працювати.

3. Щоб засміятись, людині потрібно напружити 17 м’язів, а щоб насупитися – аж 43! Тому веселим і усміхненим бути легше, чи не так?

Вчитель. Тож давайте будемо частіше посміхатись на користь нашому здоров’ю!
1.Гра «Попрацюй з друзями». Робота в групах.

Завдання: скласти з «розсипаних» слів прислів’я, вислів про усмішку.
1 група. Від гніву старієш, від сміху молодієш.
2 група. Даруйте один одному посмішки!
3 група. Усмішка краще лікує за ліки.

2.Гра « Склади деформований вірш»

Усмішка щастя вміщає,
Усмішка радість несе.
Усмішка всіх звеселяє,
Усмішка краща за все.

Усмішка щира і вільна,
Усмішка поруч завжди.
Усмішка просто є сильна,
Усмішка цілі світи.

Усмішка завжди потрібна,
Усмішка сльози всі стре.
Усмішка сонцю подібна,
Усмішка в серці живе!

6. Заключна частина

Вчитель : Тож усміхайтеся, даруйте людям свою щиру, чарівну усмішку! Усмішка вам до лиця! Усміхайтеся завжди: коли вітаєтеся з людьми, коли хочете про щось запитати, комусь відповісти... І просто так, лише тому, що небо синє-синє, сонце таке яскраве, а навколо стільки квітів, така безмежна краса. І ви тут живете, серед цього дива, і ви у цьому світі — Люди!
А щоб ви не забували посміхатися, ми з вами складемо «Пам’ятку доброго настрою»
( на дошці записані слова)
Всміхнися ... …. сонечку вгорі
Всміхнися ... …. увечорі зорі
Всміхнися ... …. квіточці малій
Всміхнися ... …. маленькій пташечці
Всміхнися ... …. мамі дорогій
Всміхнися ... …. вітерцеві в полі.
Всміхнися ... …. вчительці своїй
Всміхнися ... …. дітлахам у школі.
Всміхнися ... …. щиро, від душі.

Учень
Всміхнися сонечку вгорі —
Воно таке красиве!
А ввечері всміхнись зорі —
Там так багато дива!
Учениця
Всміхнися квіточці малій —
Вона красу дарує!
Є стільки радості у ній —
Вона наш зір милує!
Учень
Маленькій пташечці всміхнись,
Що пісеньку співає.
І весело на світ дивись,
Бо все тут місце має!
Учениця
Всміхнися мамі дорогій
І вітерцеві в полі.
Всміхнися вчительці своїй
І дітлахам у школі.
Учениця
Всміхнися щиро, від душі.
Ти — у житті на старті!
І щастя всім нести спіши,
Бо люди того варті!
Учениця
В життя із усмішкою йди,
І стане всім світліше.
Ти сонечко в душі знайди
І йди з ним сміливіше!
Діти співають пісню про усмішку.

Усмішка буває соромлива й нахабна. Улеслива (підлеглого) й поблажлива (начальника). Уїдлива - щасливого суперника, іронічна - критика. А ностальгічна, спрямована кудись у минуле, у незбутнє? А ще підступна, єхидна, кокетлива... І, нарешті, особливо вирізняється святкова усмішка, якимось чудесним чином об'єднуючи і просвітлюючи усіх нас, від малого до великого. Від неї всім добре, вона недвозначна, всім зрозуміла. Її дарують і одержують рівною мірою.
Ми зустрічаємо гостей і самі приходимо в чужий дім, щасливо усміхаючись. Що в ній, в цій усмішці? Захват, радість, щастя? І це, й багато чого іншого. Вона - мов такий собі "чеширський кіт". Вона приходить у кожен будинок... Вона була, є і залишатиметься найкращим подарунком собі й іншому.

Автор: 

Ревак Наталія Ростиславівна , вчитель Центральної загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі