Користувацький вхід

Останні публікації

Вікторина «Забруднення води»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Кінецьпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Вікторина

«Забруднення води»

Вчитель : Сидорчук В.І.

Вікторина: «Забруднення води.»

Мета вікторини-змагання: закріпити знання учнів з питань безпеки; навчитися швидко оцінювати небезпечні ситуації; приймати оптимальне рішення щодо їх подолання;сприяти розвитку уваги; активізувати пізнавальну та творчу діяльність школярів; сприяти вихованню бережного відношення до свого здоров'я.
Обладнання : картки.
Хід заняття
І Організаційний момент.
ІІ Повідомлення теми та мети вікторини
1.Загадка
Вона буває утрьох станах: рідкому, паро образному, твердому. (Вода)
- Яка вона має бути, щоб її можна було пити?
«Довідкове бюро» інформує :
У своєму нескінченному кругообігу вода то захоплює і переносить безліч розчинених чи зважених речовин, то очищається від них. Багато які з домішок у воді є природними і потрапляють туди разом з дощем чи ґрунтовими водами. Той же шлях проходять і деякі із забруднюючих речовин, пов’язаних з діяльністю людини. Дим, попіл і промислові гази разом з дощем осідають на землю; хімічні сполуки і нечистоти, внесені в ґрунт із добривами, потрапляють у ріки з ґрунтовими водами. Деякі відходи випливають по штучно створених шляхах — дренажних канавах і каналізаційних трубах. Ці речовини звичайно більш отруйні, але їхнє скидання легше контролювати, ніж тих, котрі переносяться в процесі природного кругообігу води.
Загальносвітове водоспоживання на господарські і побутові потреби складає приблизно 9 % від сумарного стоку рік. Тому не пряме водоспоживання гідроресурсів викликає нестачу прісних вод у тих чи інших регіонах земної кулі, а їхнє якісне виснаження.
Тому сьогодні ми проводимо вікторину – змагання: «Забруднення води.»

ІІІ Основна теоретична частина.
Перевіримо як ви засвоїли тему попереднього уроку.

ВПРАВА « МІКРОФОН »

Зараз я задаю вам питання, на які ви даєте відповідь. Відповідаємо по черзі, за правильну повну відповідь- 5 балів. Починаймо.

- Які є види забруднення водного простору?

1) Хімічне — стічними водами промислових підприємств, побутовими стічними водами, продуктами розкладання смітників, мінеральними добривами, пестицидами.
2) Бактеріальне — побутовими стічними водами, стічними водами з тваринницьких ферм, органічними добривами при неправильному їх використанні, смітниками.
3) Теплове — скиданнями води з теплових і атомних електростанцій.
4) Радіоактивне — скиданнями води з атомних електростанцій, похованнями радіоактивних відходів, унаслідок аварій на підприємствах і атомних електростанціях.)
- Що може викликати уживання забрудненої води ? (Інфекційні захворювання, у тому числі і такі небезпечні кишково-шлункові вірусні захворювання, як холера, дизентерія й ін., а також гепатит А і В.)

- Тривале споживання води, забрудненої нітратами, пестицидами і радіонуклідами, до чого може призвести? (До важкого ураження нирок, печінки, викликати набряк легень, серцеву недостатність, привести до виникнення злоякісних новоутворень.)
-Які є заходи запобігання ураженню при вживанні питної води?
Гра «Так чи ні?»
(Діти визначають правильну відповідь хлопком.)
1) Ніколи не пийте воду з відкритих водойм, у тому числі і з колодязів, розташованих поблизу промислових підприємств, тваринницьких ферм, автомобільних доріг, серед сільськогосподарських угідь;
2) не пийте воду з джерел, розташованих у межах міста й у сільській місцевості поблизу тваринницьких ферм і полів, на яких вирощується овочева продукція, якщо вам невідомо, чи проводилися дослідження її хімічного і бактеріологічного складу;
3) перед уживанням води з централізованого чи автономного водопроводу її необхідно відстояти протягом не менш двох годин для видалення з неї шкідливих летких речовин, застосовуваних для очищення і дезінфекції води (зокрема хлору), а потім кип’ятити протягом 10—15 хвилин для знезаражування від хвороботворних мікроорганізмів;
4) варто пам’ятати, що в поверхневих водах, з яких може забезпечуватися автономний водопровід, а також у великих водоймах, з яких забезпечуються централізовані водопроводи великих міст, може міститися значна кількість хімічних сполук, важких металів, радіонуклідів, поверхнево-активних речовин. Ці речовини не видаляються ні при відстоюванні, ні при кип’ятінні, очищення води за допомогою фільтрів також не дає належного ефекту.

Вода - найважливіша з рідин на землі. Вона є в складі кожного організму, і кожен організм використовує її у своїй життєдіяльності. Всі ми залежимо від води, але от біда - з кожним роком водойми стають все брудніше, піддані негативному впливу навколишнього середовища.
-Як же захистити воду, необхідну для життя, від забруднення?

«ТЕСТУВАННЯ »

1. Не використовуйте екологічно шкідливі миючі засоби. Безліч забруднень приходить у водойми саме з побутових стоків. Використовувані нами штучні миючі засоби завдають навколишньому середовищі, в тому числі і воді, багато шкоди. Тому намагайтеся використовувати тільки ті кошти, у яких на упаковці є позначка - екологічно безпечно.
а) так
б) ні

2. Вирушаючи на природу (на пікнік, на шашлики, в похід з наметами тощо), не викидайте сміття у водоймища. Це сміття залишається у воді, розчиняється і стає черговим забруднювачем. Завжди забирайте сміття з собою і утилізуйте у прийнятих для цього місцях.
а) так
б) ні

3. Повертаючись до вилазкам на природу - не стирайте в річках або озерах одяг за допомогою порошку або інших миючих засобів. У відкритих водоймах немає системи очисних споруд, тому всі ці хімічні речовини залишаються у воді, завдають шкоди мешкають в ній живим організмам і самим людям, які хочуть скупатися.
Дбайте про чистоту водойм!
а) так
б) ні

4. Не робіть перевитрати чистої води. Економте воду, вимикайте її під час чищення зубів або коли вона вже вам не потрібна, чините протікають крани. Пам'ятаєте, чим у нас більше чистої води, тим менше брудною.
а) так
б) ні

5. Намагайтеся використовувати в побуті тільки екологічно чисту продукцію. Це стосується не тільки її утилізації - фабрики і заводи, що виробляють такі речі, дають гарантію, що при створенні екологічно чистої продукції шкоди природі не було нанесено. Пам'ятайте про жахливі забрудненнях води промисловими об'єктами і прагніть підтримувати тільки ті виробництва, які не завдають шкоди навколишньому середовищу.
а) так
б) ні

6. Елементарно - економте електроенергію. Здавалося б, між водою і світлом немає ніякого взаємозв'язку, але це далеко не так. Вимикаючи світло, комп'ютер або телевізор, ви економите електроенергію, вироблену на гідроелектростанціях, які також є одним з основних джерел забруднення води.
а) так
б) ні
Опитування

- Яка наука займається проблемами забруднення? (Екологія)
- Що таке екологічна безпека? (Екологічна безпека – це захист від впливу забруднення.)
- А що потрібно захищати і чому? (Природу.)
- Яку воду ми п’ємо? Чому?
- Які продукти вживаємо? Чому?
- Чому не потрібно вживати гриби, зібрані біля шляху?
Чому не потрібно вживати рибу, яка жила у забрудненій воді?
- Чому не потрібно вживати суницю , що виросла на смітнику?
- Які знаєте правила екологічної безпеки?
- Чим забруднюється навколишнє середовище? (Промислові підприємства викидають у повітря, rрунт та воду шкідливі речовини. Транспорт. Сміття.)
-Куди потім потрапляють ці шкідливі речовини? (У гриби, рибу, плоди дерев.)
- Як одним словом назвемо перелічене? ( Джерело забруднення.)
- А як ці шкідливі речовини потрапляють у гриби, рибу, плоди? ( Через повітря, воду і грунт.)
- Хто вживає ці продукти? (Людина.)
-То як впливає забруднення навколишнього середовища на людину?
- Хто забруднює навколишнє середовище? (Людина.)
- Що називаємо «ланцюгом забруднення»?
- Як шкідливі речовини можуть потрапляти до нашого організму? (Через повітря, воду. Через продукти харчування.)
- Забруднюючи навколишнє середовище, кому людина завдає шкоду?

- Які є шляхи забруднення навколишнього середовища?
(Заводи, транспорт).
- Які є три шляхи потрапляння шкідливих речовин до організму людини?
(Продукти, повітря та вода).
- Що є екологічною безпекою? (Защита від шкідливого впливу забрудненого середовища).
- Хто є головною причиною забруднення навколишнього середовища?
(Люди).
- Що називається ланцюгом забруднення? (Шляхи, по яких «рухаються» забруднені речовини).
ІV Підсумок уроку.

Автор: 

Сидорчук Вікторія Іванівна
вчитель початкових класів
Кінецьпільської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі