Користувацький вхід

Державні та народні символи України.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

ТЕМА. Державні та народні символи України.
Мета: ознайомити учнів з історією України, її символами; формувати національну свідомість школярів; виховувати патріотів рідної держави, повагу до її символів, розуміння своєї причетності до долі України, любов до її історичного минулого і сучасного.
Обладнання: карта України, державні, народні символи України, рушник, хліб, вінок, малюнки та ілюстрації із зображенням національних та народних символів; картки групової роботи; комп’ютер: презентація «Державні та народні символи України», відеопрезентація «Сім чудес України», запис Державного Гімну України, музична фізкультхвилинка.
Тип уроку: комбінований
Вид уроку: урок-мандрування
Хід уроку:
І. Організація класу.
1.Розминка.
- Подивіться, будь ласка, на мене. Погляньте один на одного, посміхніться.
Привітайтеся з нашими гостями.

Щоб день хороший розпочати,
Треба друзів привітати .
Треба разом привітатись:
- Добрий день !
Дружно й радісно сказати :
- Добрий день !
Вліво , вправо поверніться ,
Одне одному всміхніться :
- Добрий день!
ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Вступне слово вчителя
- Сьогодні у нас незвичайний урок, ми побуваємо з вами в краєзнавчому музеї,
в якому дізнаємось про символи рідного краю.
- Але для початку з’ясуємо, який це краєзнавчий музей?
Краєзна́вчий музе́й — один із типів народних музеїв. Музеї цього профілю збирають, зберігають, вивчають і експонують матеріали, що розповідають про природу, економіку, історію і культуру певного краю (області, району, міста, села).
- У нашому краї теж є краєзнавчі музеї, наприклад, у м. Чернівці є Чернівецький обласний краєзнавчий музей.
2. Інтерактивний метод «Передбачення»
Вчитель:
- Україна – рідний край, дорога серцю земля батьків і прадідів наших.
Оспівані в піснях неозорі степи, зелені ліси і долини, високі блакитні небеса.
- Подумайте і скажіть, що є візиткою кожної держави?
(Символіка.
- А що означає слово «символіка»?
(Умовне відображення подій, явищ, понять за допомогою знаків-символів, символічне значення, яке надається чому-небудь).
- А що ж таке символ?
(Художній образ, який виражає яку-небудь думку, ідею, почуття).
- Які ви знаєте символи рідної землі?
(Верба, калина, український віночок, лелека, соловей, писанки, вишитий рушник, хліб і сіль на вишитому рушнику, криниця, Дніпро, острів Хортиця, українська народна пісня, українська народна іграшка, видатні українці: Т.Шевченко, Леся Українка, Павло Тичина, Богдан Хмельницький, літописець Нестор, козаки, кобзарі та багато інших).
- Кожен народ має народні символи.
Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує народ.
Народні символи – це наші святині.

ІІІ. Перевірка домашнього завдання.
- Вдома вам треба було підготувати інформацію про символи рідного краю.
Сьогодні у нас урок особливий, тому і домашнє завдання будемо перевіряти по особливому.
- Якщо ми потрапили до краєзнавчого музею, то ви, діти, будете екскурсоводами. Тож починаємо.
(Виходять дівчинка і хлопчик в українських костюмах з хлібом-сіллю на вишитому рушнику).
- Ласкаво просимо до нашого музею.

- І першою у нас буде експозиція:
1. «Символи-обереги»
- Нас з нею познайомлять екскурсоводи……………………………………………….
1. Хліб - усьому голова
Хліб належить до особливо шановних символів-оберегів українського народу. Він має круглу форму — форму сонця. Як сонце дає життя всьому, так і хліб живить усіх людей.
Жодне свято не проходило без хліба. При відвідуванні новонародженого йшли з хлібом, на весіллі не обходилися без хліба-солі, благословляли молодих хлібом, проводжали в останню путь знову ж таки хлібом.
З хлібом пов’язано безліч традицій. Коли будували хату, то спочатку випікали 4 хлібини і ставили їх на те місце, де мала будуватися оселя. На другий день дивилися, якщо хліб зник (поїли), то можна будувати сміливо: буде завжди вестися живність, усе буде добре.
В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику то найвища ознака гостинності народу. А найбільшою святістю вважався хліб на столі.
Існує у народі повір'я, що хліб потрібно випікати у жіночі дні - середу чи п'ятницю.
Ще з пелюшок дитину привчали любити й шанувати хліб. У давніші часи немовля разом з материним молоком уживало хліб: замість сучасних сосок їм давали обгорнуту в полотняну тканину м'якушку-смоктунця.
Хліб на столі – то найбільше багатство. До нього треба ставитися зі святістю. А ще в народі кажуть: "Не кидайся хлібом – він святий". Кинути хліб – то великий гріх. Хліб завжди шанували, як святиню цінували.

2. Рушник - народний символ-оберіг України
Рушник - народний символ-оберіг України. З давніх- давен на ньому вишивали магічний знак — Дерево життя. Над ним зображувалися зірки, які символізували зоряне небо. Від Дерева життя чітко відмежовується лінією підземний світ, у якому все зображалося в перевернутому вигляді (квіти голівками донизу). На рушник наносили обереги: ромби, квадрати, які символізували безперервність існування людського життя і природи. Вишита восьмикутна зірка означала Бога-Сонце; хвиляста лінія — нескінченність життя; калина — уособлення дівочої краси, молодості, кохання; виноград — символ благополуччя; квіткові пуп’янки вказували на дітей і продовження роду.
Рушники є добрими оберегами-охоронцями. Бережуть, щоб до хати не заходили злі духи.
Все життя українця пов'язане з рушниками. Рушником ушановували появу немовлят у родині, одруження дітей, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й коханого.
Жінки ткали рушники в жіночі дні - середу, п'ятницю й суботу. Перший витканий рушник призначався для гостей. Він завжди висів на видному місці. Господиня в знак поваги до гостя давала йому рушник на плече чи в руки, брала кухлик із водою і люб'язно пропонувала свої послуги.
Старі люди говорили: "Не лінуйся, дівонько, рушник вишивати - буде чим гостей шанувати".

Український віночок – краса і оберіг
До українських народних символів належить вінок. Українські дівчатка влітку ходили з непокритою головою, обвиваючи її стрічкою, а на свята надягали вінки. Вінок - це дівоча прикраса з живих або штучних квітів. Був обов'язковим у вбранні нареченої на весіллі, а також у деяких інших звичаях та обрядах.
Вважалося, що вінок із живих квітів захищає дівчину від напасників і лихого ока. Народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами. А ще вінок на голові і для здоров'я, тому є квіти, які потрібно обов'язково вплести.
До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток. Кожна квітка у віночку щось символізувала:
- ружа (троянда) – кохання;
- мальва – красу;
- півонія – довголіття;
- безсмертник – здоров'я роду людського, квітка, яка перемагає смерть;
- барвінок – символ вічності;
- цвіт вишні – материнську любов і відданість;
- калина – символ краси та дівочої вроди, символ кохання, вірності, символ рідної хати;
- ромашка – дівочу чистота, мир, ніжність, кохання;
- любисток – любов, щастя;
- волошка – дружбу, простоту, ніжність;
- деревій – мужня квітка, нескореність;
- мак – вселяє надію.

Друга експозиція має назву:
2. «Рослини-символи України»
- Назвіть рослини-символи України

Робота в групах
- У вас на партах лежить текст, прочитайте його і знайдіть інформацію про те, що в українців символізує :
1 група – верба
2 група – калина
3 група – барвінок
4 група – соняшник
5 група – волошки
6 група – дуб
Рослини-символи
Калина в Україні – це символ красивої української дівчини, дитини, рідної землі і вічної пам’яті про тих, хто у мужній боротьбі віддав своє життя за щастя і волю народу.
Верба - універсальний символ Прадерева життя, уособлення працездатності й родючої сили. Вона - образ весни, Батьківщини, України і, разом з цим, жіночого смутку та вдівства.
У нашій народній символіці особливе місце посідає барвінок. За українськими народними уявленнями, барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілий вік, старість; батька, матір, дитя; весну, літо, осінь; вічне нев'януче кохання, нестаріюче життя, пам'ять, а тому з барвінком українці віками сплітали весільні вінки, робили косиці, плели вінки й на могили, що символізувало вічну пам'ять, садили й садять на могилах.
Соняшник - символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів... Крім цього соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника - єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина - єдина і найвища цінність.
Волошки(або васильчик) - символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали - і він перетворився у квітку, названу його іменем. Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей - витівок лукавого.
Символом сили, могутності, довголіття є дуб. Дуб живе довго.
Матері своїм синам на сорочці вишивали листя дуба, щоб син був сильним, міцним. Дуб, як і інші народні символи, має лікувальні властивості. У дубовому лісі добре почувають себе люди, які страждають на серцеві захворювання.

ІІІ. Повідомлення теми і завдань уроку
Вчитель:
- «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», - це слова видатного письменника Максима Рильського. Вивчаючи історію свого народу, ми вчимося зростати справжніми громадянами своєї країни. В нашому музеї є ще й державні символи України. І на сьогоднішньому уроці ми дізнаємося про їх походження, адже воно сягає корінням у далеке минуле

VІ. Вивчення нового матеріалу
1. Бесіда з елементами розповіді
- Наступною у нас буде експозиція:
«Державні символи України»

- Які ви знаєте державні символи України? (Гімн, герб, прапор).
- Правильно.
- У статті 20 Конституції України записано, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

- Тож розпочнемо з Державного Герба України.
Державний Герб України – це офіційна емблема держави, що зображується на грошових знаках, печатках, на вивісках державних установ, навчальних закладів.

- Що ви вже знаєте про герб України?
- Історія нашого державного Герба сягає дуже глибоко.
- З нею вас познайомить наш екскурсовод – ………………………………………….
1.Герб – це знак роду, міста, держави. У перекладі з німецької слово герб означає «спадщина». І це не випадково: адже з давніх-давен різними знаками мітили худобу, володарі позначали гербами своє майно.
Герб - це символ влади. Золотий тризуб на синьому тлі – дуже давній знак. Він зустрічається ще за часів Князівської України, зокрема на монетах київського князя Володимира Великого. Отже, нашому гербу – понад тисячу років! Є думка, що князівський знак-тризуб символізує місто Київ, яке виникло на трьох пагорбах: Старокиївському, Щекавиці, Хоревиці.
Є й інші погляди. Число "три" завжди вважалося казковим, чарівним. У народних казках йдеться про трьох богатирів, три бажання, які виконують чарівники, три дороги, що лягають перед казковими героями. Отже, у тризубі відображено триєдність життя. Це Батько-Мати-Дитя. Вони символізують собою Силу-Мудрість-Любов.
Вчитель:
- Другим, не менш важливим символом, є Державний прапор України.
- Що ви вже знаєте про прапор України?

- Про історію прапора нам повідомлять екскурсоводи – ……………………
2. Прапори держав і народів, як і герби відомі дуже давно. Прапор як символ об’єднував людей. Слов’яни завжди оберігали прапори. Прапори відігравали велику роль під час воєнних лихоліть. Прапороносцями завжди призначалися тільки визначні воїни. Втрата прапора або його падіння до землі визнавалася як поразка війська.
Жовтий і синій кольори були провідними серед державних кольорів Київської Русі. Головна ідея синьо-жовтого кольору – це ідея – життя на землі: поєднання голубого неба і хлібного лану, золотого сонця і синього неба.
Цікаво, що у давнину найміцнішим матеріалом вважали дерево і метал.
Дерево малювали жовтим кольором, а метал – синім.
Саме під такими кольорами проходило становлення нашої української держави.
Державний прапор України являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг:
верхньої – синьої кольору,
нижньої – жовтого кольору,
із співвідношеннями ширини до його довжини 2: 3. Читаються кольори зверху вниз. Наш прапор – синьо-жовтий.
Вчитель:
- І ще я хочу додати, що коли вносять або виносять прапор, потрібно обов’язково встати.

- Третім символом нашої держави є Гімн.
Про нього вам розповість …………………………………………………. …
3. Гімн – хвалебна пісня на честь якогось героя чи події. Веде свій початок з давніх часів, коли в Єгипті складалися гімни, що прославляли богів. Такі пісні у нас відомі ще з часів Київської Русі.
Сучасним Державним Гімном України є національний гімн зі словами першого куплета та приспіву твору відомого українського поета Павла Чубинського на музику Михайла Вербицького:
« Ще не вмерла України і слава, і воля.»
Він виконується під час державних та урочистих заходів, при відзначенні державних свят, демонстрацій, військових парадів, вшануванні почесних гостей держави, переможців міжнародних спортивних змагань.
Вчитель:
- Ви уважно прослухали розповідь про гімн України. А хто з вас скаже, як ми повинні поводитися , коли звучить ця урочиста пісня?
(Потрібно обов’язково встати і припинити будь-які рухи.)
- Зараз я пропоную встати і послухати Гімн України.
(Слухання запису Державного Гімну України (стоячи))

2. Робота з підручником.
Опрацювання статті «Державні символи України»(с. 94-96)
- Розгорніть підручники на сторінці 94.
Прочитайте статтю «Державні символи України», олівцем позначте ту інформацію, яка для вас виявилась новою.

3.Бесіда.
- Назвіть державні символи України.
- Що являє собою малий Державний Герб України?
- Що означає тризуб?
(У слові тризуб міститься число «три». Це триєдність відображає:
Вогонь – Вода – Життя
Батько – Мати – Дитя
Мудрість – Краса – Розум
А в християнській релігії цей знак пояснюють ще й так:
Бог Отець – Бог Син – Бог Дух Святий).
- Хто може прочитати вірш про цей символ?
Наш герб – тризуб.
У ньому сила Отця небесного і сина,
Уважно придивись до нього –
На духа схожий він святого.
Що голубом злетів з небес
І у людських серцях воскрес.
- Що являє собою Державний Прапор України?
- За яким правилом читаються кольори прапора?
- Що таке гімн?
- Хто є автором пісні «Ще не вмерла України…»
- Як треба поводитися, коли звучить гімн?
ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА.

3. Продовження роботи над символами
Красивий, щедрий, рідний край,
І мова наша – солов’їна.
Люби, шануй, оберігай
Усе, що зветься … (Україна)
- А шанувати й оберігати нам є що! А також нам є чим пишатися.
Наша Україна багата на природні та культурно-історичні пам’ятки.
- В 2008 році український народ із ста таких пам’яток обрав сім найголовніших і назвав їх «Сім чудес України»

- Наступна експозиція має назву:
«Наша гордість»
Перегляд презентації «Сім чудес України».
Слайди:
Національний історико - архітектурний заповідник «Кам’янець» (Хмельницька обл..)
Києво – Печерська Лавра (м. Київ)
Національний дендрологічний парк «Софіївка» (м. Умань Черкаська обл..)
Національний заповідник «Софія Київська» (м. Київ)
Національний заповідник «Херсонес Таврійський» (м. Севастополь)
Державний історико – архітектурний заповідник (м. Хотин Чернівецька обл..)
Національний заповідник – острів «Хортиця» (м. Запоріжжя)
- Ці пам’ятки визнано гордістю, кращими, унікальними місцями нашої землі.

V. Закріплення вивченого матеріалу
Сторінка:
«Знавці нашої культури»
1. Вікторина «Моя Україна»
Яке місто є столицею нашої держави? (Київ)
Назвіть державні символи України? (Герб, Гімн, Прапор)
Який кущ вважають народним символом України? (Калина)
На честь кого було названо місто Київ? (На честь брата Кия)
Як називається Основний Закон нашої держави? (Конституція України)
Яка мова в Україні є державною? (Українська)
Яка найбільша річка в Україні? (Річка Дніпро)
Державний Герб України – це... (Тризуб)
Якого кольору Державний Прапор України? (Синьо-жовтого)
Урочиста пісня нашої держави – це... (Гімн України)
Найвищі гори в Україні – це... (Карпати)
Що матері дарують своїм дітям на щастя, на долю, виряджаючи в дорогу? (Вишитий рушник)
З чим українці зустрічають гостей? (З хлібом-сіллю)
Як називається символ, який українки одягають на голову? (Вінок)

2. Робота над прислів’ями
- З’єднайте частини прислі’їв, поясніть їх зміст :
Де рідний край,… … не так світить і сонце.
У чужій сторонці… …умій за неї постояти.
Навіть у птахів… …немає народу.
Батьківщина – мати… …там і під ялинкою рай.
Кожна рослина… …є батьківщина.
Без мови… …на своєму корені росте.

3. Гра «Дуель» - утворіть пари та поясніть значення кольорів ниток:
1 пара:
Червоний колір - символізує сонце і вогонь, любов
Чорний - темна ніч, журба
2 пара:
Жовтий - зерно, здоров’я
Зелений - весна, оновлення, життя, зустріч із добрими людьми
3 пара:
Синій - небо,символ удачі
Білий колір - то білий цвіт

4. «Морський бій» (Робота в групах)
- Розшифруйте, що означає тризуб?

1 2 3 4 5 6 7 8
А Г М Е С Ф Б Ж Ч
Б Н Щ Х К Є Ш У З
В Д Л А О Т Я В Ї
Г Р Ь Ю Ц П І Й И

1група
В7, В4, А1, В4,Б1, Г2; В7, В4, В1, В3; А7, Г8, В5, В5, В6.
Вогонь – Вода – Життя

2група
А6, В3, В5, Г2, Б4, В4; А2, В3, В5, Г8; В1, Г8, В5, В6.
Батько – Мати – Дитя

3група
А2, Б7, В1, Г1, Г6, А4, В5, Г2; Б4, Г1, В3, А4, В3; Г1, В4, Б8, Б7, А2.
Мудрість – Краса – Розум

VІ. Підсумок уроку
1. Хвилинка релаксації
- Наша екскурсія підійшла до кінця, ми згадали тільки окремі символи України,
насправді їх набагато більше. Тому ви маєте можливість пошукати інформацію про інші наші символи та поділитися із своїми однокласниками.

- Якщо ви знаєте, що треба берегти символи України, - дайте один одному руку.
- Якщо ви вважаєте, що кожен повинен любити і піклуватись про нашу Батьківщину – Україну, - сплесніть у долоні.
- Якщо ви впевнені, що треба з повагою ставитись до Герба, Прапора і Гімну, - встаньте.

2. Інтерактивна вправа «Тепло моїх долонь»
- А зараз ви маєте можливість поділитися теплом своїх долоньок із нашою країною.
- У кожного на парті лежить долонька, напишіть на ній, чим для вас є Україна і прикріпіть навколо карти України.
У К Р А Ї Н А ( Батьківщина рідний дім країна домівка рідна мова слово культура родина символ лелека барвінок калина Вітчизна жито рушник сім’я воля суверенітет незалежність єдність).

VІІ. Домашнє завдання
Опрацювати статті підручника (с. 94-97), виконати завдання в зошиті, с.37.

Автор: 

Жебчук Наталя

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі