Користувацький вхід

Конспекти інтегрованих занять з використанням творів В.О.Сухомлинського «Лялька під дощем», «Любов і жорстокість»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0
Конспект інтегрованого заняття
з використанням твору В.О.Сухомлинського «Лялька під дощем»

Мета: продовжувати розширювати уявлення дітей про моральні якості людини: доброту, чуйність, порядність, турботливість, співчуття; формувати негативне ставлення до проявів егоїзму, байдужості, жорстокості; закріпити знання про властивості води, її роль у житті людини; вчити робити елементарні висновки з приводу побаченого; розвивати мислитель ні операції, мовлення; виховувати бажання виявляти доброзичливість до оточуючих людей, спонукати дітей до прояву позитивних емоцій.
Матеріал: склянка води, сніг, кубик льоду, картки зі словами, картинки «Дощ, град, сніг», «Водні жителі».
Хід заняття
Організація дітей.
Вихователь. Діти, скажіть, будь ласка, що тече і не зупиняється? А що шумить без вітру? Правильно, це вода. А чому так кажуть про воду? Подивіться, що у цій склянці? На що схожий стакан? Так, стакан схожий на стовп. А на що схожа вода в стакані? Діти, вода набирає форму того предмета, в який її налили. А тепер подивіться на кубик льоду. Який він? А що ви можете сказати про сніг? Давайте проведемо дослід. Вкинемо в склянку з водою сніг і шматочок льоду та поспостерігаємо, що буде відбуватися?
Проведення досліду.
Вихователь. Діти, чи бачите ви сніг і шматочок льоду? Чому х не видно? Що залишилося у склянці? Який можемо зробити висновок? Правильно, діти, лід та сніг розтанули і утворилася вода. Таким чином, лід та сніг – це теж вода,але в іншому стані, у твердому. А що потрібно зробити з водою, щоб утворився лід? Так, коли воду налили у формочку та поставили у морозильну камеру, то утвориться знову лід. Отже, вода буває у рідкому стані та у твердому – це лід і сніг. А зараз давайте проведемо ще один дослід. У чашку наллємо гарячої води. Що ви бачите над чашкою? Так, це пар. Я зараз накрию чашку тарілочкою і ми подивимося що зараз буде відбуватися. Діти, що ви бачите на тарілочці? Так, це крапельки води. Звідки взялася вода на тарілочці? Правильно, пар осів на тарілочці і утворилася вода. Отже, пар – це теж вода. Вода може бути у газоподібному стані, тобто у вигляді пару. Діти, а де ви бачили пар? Коли? Чим небезпечний пар? Як треба себе поводити біля посуду, з якого йде пар?
Показ та розгляд ілюстрацій із зображенням води у різних станах.
Вихователь. Коли ви у природі спостерігали воду у твердому стані? Діти, а чим корисний сніг? Так, він зберігає рослини від вимерзання, зволожує землю. А чому діти люблять сніг? Чим небезпечний град? Яку шкоду він приносить людям? Коли ви у природі бачили воду у рідкому стані? Яка небезпека від злив? Яка користь від дощу? Хто не може обійтися без води? Яка роль води у житті людини? Ми можемо сказати, що вода турбується про людей, рослин, тварин. А люди повинні турбуватися про воду? Як ми це робимо?
Діти, а хто турбується про вас ? Як вони виявляють свою турботу? А про кого турбуєтесь ви ? Що ви робите? Як можна назвати людину, яка турбується про інших ? Таку людину називають уважною, чуйною, турботливою, доброю, лагідною. Діти, по тому, як ми ставимося до інших людей, нас оцінюють, яка ми людина – хороша чи погана. Хочете дізнатися, який вчинок дівчинки Зіни мало не змінив про неї добру думку?
Читання оповідання В.О. Сухомлинського «Лялька під дощем»
Вихователь. Як змінилася погода з настанням грози? Кого забула Зіна на вулиці? Що можна сказати про вчинок дівчинки? Так, Зіна була неуважна, байдужа. Що відчула Зіна, побачивши ляльку під холодним дощем? Чому вона заплакала? Що зробила Зіна? Чому вона злякалася? Що можна сказати про почуття мами? Так, мама переживала, хвилювалася, злякалася, розгубилася. Що мама зробила, коли побачила Зіну? Чому вона так зробила? Правильно, тому що кожна мама турбується про свою дитину, хвилюється за неї, доглядає її. Діти, то що ж ми можемо сказати про Зіну, яка вона? Так, вона чуйна, уважна, турботлива смілива. А як би ви вчинили на місці Зіни?
У цьому оповіданні дівчинка турбувалася про свою ляльку, але в житті ми повинні піклуватися не тільки про свої речі та іграшки. Про кого ще піклуються люди? Як ви розумієте прислів’я «Друзі пізнаються в біді»? Чому не можна забувати про тих, хто потребує нашого піклування? Як називають людей, які піклуються лише про себе? Що можна сказати про людину, яка піклується про інших?
Дидактична гра «Назви протилежне слово».
Правила гри: підібрати протилежне з0а значенням слово до запропонованого.
Вродливий - некрасивий ; розумний - дурний;
Ледар - працьовитий; боягуз - сміливий;
Чесний - брехливий; жадібний - щедрий;
Байдужий - чуйний; ввічливий - грубий.
Вихователь. Діти, кожній людині повинні бути притаманні такі риси як працьовитість, чесність, чуйність, сміливість, щедрість, ввічливість. Потрібно турбуватися про всіх, хто потребує нашої допомоги: стареньких та немічних людей, маленьких діток, людей-інвалідів. А ще ми повинні турбуватися і про братів наших менших – тварин, а також доглядати за рослинами, обов’язково допомагати старшим. Я, діти, впевнена, що кожен з вас знайде, кому і чим допомогти. Всі ви будете шанувати своїх рідних та близьких, піклуватися один про одного та берегти природу.
Підсумок заняття.


Конспект інтегрованого заняття з використанням твору В.О. Сухомлинського «Любов і жорстокість»


Мета: продовжувати формувати уявлення дітей про пріоритети загальнолюдських цінностей: любов, доброту, турботу; підвести до висновку, що жорстокість ніколи не перемагала любові; вправляти в аргументованих відповідях, висловленні власної думки щодо любові і жорстокості; закріпити вміння створювати малюнок за задумом; розвивати активність, творчість, уяву, вміння передавати емоційний стан за допомогою міміки, жестів; виховувати любов до матері, повагу до її почуттів, сміливих вчинків, бажання турбуватися про маму.
Словник: Горобличка.
Матеріал: набір картинок для дидактичної гри «Добре чи погано», ілюстрації до твору В.О.Сухомлинського Любов і жорстокість, набір сюжетних картинок «Хто турбується про дитину, а хто - ображає», аркуші паперу, кольорові олівці.
Хід заняття
Організація дітей.
Вихователь. Діти, хто турбується про вас удома? Так, ваші батьки – мама і тато. Мама – це найдорожча людина для кожного з нас. Діти, як мама доглядає за вами ? В чому проявляється мамина любов?
Розгляд ілюстрацій: мама читає казку, мама варить їсти, мама грається з дитиною тощо.
Вихователь. Чи бували випадки, коли вас хтось ображав? А як вас ображали? Хто вам приходив на допомогу, захищав?
Розгляд ілюстрацій: у дитини відібрали іграшку, дитину штовхнули, дитину злякали, тощо.
Вихователь. Так, діти, мама завжди захищає своїх дітей, приходить їм на допомогу, турбується про них. Але трапляються випадки, коли люди роблять не тільки хороші вчинки, а й погані. Зараз0 пограємося у гру «Добре чи погано» і з’ясуємо, як ви орієнтуєтеся у вчинках людей.
Дидактична гра «Добре чи погано».
Правила гри: уважно розглянути зображення на малюнку; зображення позитивних вчинків людей покласти на зелену смужку, а зображення негативних – на червону; пояснити, чому ви так думаєте.
Вихователь стежить за дітьми, запитує, чому вони саме так виконали завдання.
Вихователь. Молодці, діти, всі справились із завданням. А у кого ще, крім людей, є мами?
Розгляд ілюстрацій із зображенням тварин-мам із дитинчатами.
Вихователь. Як бачимо, діти, всі мами турбуються про своїх дитинчат і завжди готові їх захищати. Послухайте, що трапилося з Горобчиком, який впав із гнізда.
Читання оповідання В.О.Сухомлинського «Любов і жорстокість» супроводжується показом ілюстрацій.
Вихователь. Діти, то хто ж така Горобличка? Так, це мама Горобчика. Чому впав Горобчик із гніздечка? Хто був ворогом для Горобчика? Що зробила Горобличка? Чому вона не втекла? Як ви розумієте слова Сови «Жорстокість ніколи не перемагає Любові»? Так, діти, любов до своєї дитини – це велика сила. А зараз трішки відпочинемо і пограємося в гру «Відгадай птаха».
1. Дидактична гра «Відгадай птаха».
Правила гри: за допомогою жестів і міміки показати одного із птахів твору; рухаючись по колу, виконувати під музику різні рухи; зупинитися, коли закінчиться музика; по черзі показати, якого птаха із твору ви задумали.
Вихователь. Діти, а чому ви, коли показували Яструба, насуплювали брови, дивилися сердито? А який вираз обличчя був у дітей, які показували Горобчика? Чому? А як себе поводили діти, які показували Горобличку? Діти, я впевнена, що ви запам’ятали мудрі слова Сови: «Жорстокість ніколи не перемагала Любові». А як ви турбуєтеся про своїх мам? А чим ми можемо порадувати наших матусь? Давайте кожен щось намалює для своєї мами. Подумайте, щоб ви хотіли для неї намалювати. Нехай ваш малюнок буде наповнений тільки любою до вашої мами і буде найкращим подарунком для неї. Запам’ятайте, діти, що любов завжди перемагає жорстокість.
Самостійна робота дітей. Розгляд дитячих малюнків.
Підсумок заняття.

ЗАНЯТТЯ З МАТЕМАТИКИ (різновікова група)

ТЕМА: Подорож в країну казок

ЗАВДАННЯ: вправляти в кількісній і порядковій лічбі у межах 4 (8); учити правильно відповідати на запитання: скільки? Який за рахунком?
Закріплювати знання про геометричні фігури; розвивати увагу, пам'ять, мислення. Виховувати інтерес до заняття, посидючість.
Хід заняття.
І. Вступ. Організація дітей. Повідомлення теми та мети заняття – подорожі.
- Діти, я знаю, що ви дуже любите казки, а ще полюбляєте на екскурсії, мандрувати. Ось сьогодні ми з вами і помандруємо чарівною країною знайомих вам казок.
Сідаємо в чарівний поїзд і вирушаємо в дорогу.
ІІ. Зупинка 1. – казка «Три ведмеді»
Загадка.
Там в хатині на узліссі
Троє їх живе у лісі,
Там три стільчика, три чашки,
Там три ліжка, три подушки,
Угадайте, без підказки
Хто герої цієї казки? (Три ведмеді)
Тож де живуть ведмеді? (У лісі)
Як називаються тварини, що живуть у лісі? (дикі)
Діти, давайте порахуємо, скільки ведмедів у нас в гостях? (3)
Завдання 1.
Діти, допоможіть ведмедикам підібрати собі ліжечка
(поняття великий, середній, маленький; високий, середній, низький; довгий - короткий)
Хто з них найбільш8ий? Високого росту?
Хто середній на зріст?
Хто самий маленький і низенького росту?
Завдання 2.
Діти, підійдіть і подивіться, чи для всіх ведмедиків накритий стіл?
Скільки до нас завітало ведмедів? (3)
Скільки чашок на столі? (3)
А скільки тарілок? (2)
Чи вистачить всім тарілок?
Скільки треба ще поставити, щоб вистачило всім?
(Покажіть відповідну цифру)
Як одним словом ми можемо назвати все, що у нас стоїть на столі? Що це? (Посуд)
Молодці, а тепер помандруємо далі, в гості до наступної казки. Сідаємо
в потяг і в путь.
Зупинка 2. – казка «Рукавичка.»
Йшов, йшов дід лісом і загубив… (рукавичку)
1. Так починається всім відома казка «Рукавичка»
Давайте пригадаємо хто першою знайшла рукавичку? (Мишка)
Хто була другою? (Жаба)
Хто третім прискакав до рукавички? (Зайчик)
Скільки звірів ми назвали? (3)
А кого ми згадали (про кого забули?)
Давайте подивимось, хто у нас там заховався у рукавичці? (2) (Лисиця і Вовк)
Скільки звірів сховалося в рукавичці? (2)
Порахуйте, скільки всіх (всього) тварин вмістилося у рукавичці? (5)
Запис рішення відповідними цифрами і знаками (3 + 2 = 5)
А кого не бажали впускати звірі у рукавичку? Чому?
Скільки всього було казкових героїв? (6)
2. – Чим прикрашена наша рукавичка?
Назви геометричні фігури на ній?
«Порахуй, скільки»

Фізкультхвилинка.
Молодці, а тепер, наші друзі – звірята приготували для вас завдання.
Зупинка 3. – завдання від друзів – звірят.
1. Настільна гра «Склади казку» («Рукавичка») – молодша підгрупа виконує завдання з помічником вихователя.
2. (Старша підгрупа) Діти сідають на свої місця. На столах – набори геометричних фігур і цифр:
а) геометричний диктант (геометричний ланцюжок)

Скільки у вас в ряду трикутників? (1)
Скільки чотирикутників? (2)
Скільки фігур, які не мають кутів? Як вони називаються?
(Перевірити, як виконали завдання молодші вихованці)
б) Дидактична вправа «Склади картинку» (З геометричних фігур)
в) Д/ вправа «Постав цифру по порядку»
- Назвати сусідів числа …
- Назвати найменше число (найбільше)
г) Робота у зошиті
Дидактична вправа «Хто зайвий» стор. 103.
Хто стоїть першим?.. (порядкова лічба, кількісна)
Дидактична вправа «Напиши потрібну цифру» стор. 108.
ІІІ. Підсумок заняття
Вам сподобалось заняття?
Додаткове заняття
Загадка
Хто по дереву стрибає,
Хто пухнату шубку має,
Рве горішки на гіллі
І ховає у дуплі? (Білка)
Задача 1.
Три маленьких білки
Гралися на гілках.
З них одна сховалась.
Скільки ж їх зосталось?
Задача 2.
Кілька курочок в садочку
Спочивали в холодочку.
Дві – на сонечку дрімали, -
Три – по стежці походжали.
То ж гарненько поміркуй,
І курей всіх порахуй.
1. Склади з двох трикутників чотирикутник, з двох маленьких трикутників один великий.
2. Робота на карточках.

Автор: 

Павленко Валентина Петрівна
вихователь
Комарівського навчально-виховного об’єднання «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів – дитячий садок»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі