Користувацький вхід

"МИ ВИХОВУЄМО СПРАВЖНІХ УКРАЇНЦІВ" (Національно-патріотичне виховання учнів початкових класів)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Національно-патріотичне виховання
у навчально-виховному процесі школи

В.О. Сухомлинський писав: «Виховання патріотичної свідомості, почуттів і переконань нерозривно пов’язане з розумовим, моральним, трудовим, ідейно-світоглядним, естетичним, емоційним становленням особистості. Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яке проникає в усе, що пізнає, узнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина,яка формується. Патріотизм як діяльна спрямованість свідомості, волі,почуттів, як єдність думки і справи, дуже складно пов’язаний з освіченістю,етичною, естетичною, емоційною культурою, світоглядною стійкістю, творчою працею».
ВідповідноЗакону України «Про загальну середню освіту»(стаття5) виховання громадянина має бути спрямованим передусім на розвиток патріотизму, любові до свого народу, до України.
Національно-патріотичне виховання є складовою загального виховного процесу підростаючого покоління. Воно формується на прикладах історії становлення Української державності, українського козацтва, досягнень у галузі політики, освіти, науки, культури і спорту.
Напрямками моєї роботи з національно-патріотичноговиховання є:
− формування патріотизму, відповідальності за долю нації, держави;
− виховання розуміння високої цінності українського громадянства, внутрішньої потреби бути громадяниномУкраїни;
− формування поваги до Конституції України, державної символіки: Герба, прапора, ГімнуУкраїни;
− збереження і продовження українських культурно – історичних традицій;
− виховання шанобливого ставлення до рідних святинь, української мови, історії;
− формування національної свідомості, людської гідності, любові до рідної землі, родини, народу;
− формування соціальної активності;
− виховання правової культури особистості;
− формування й розвиток духовно-моральних і загальнолюдських цінностей;
− сприяння розвитку фізичного, психічного та духовного здоров’я, задоволення естетичних та культурних потреб особистості.
Одна з найскладніших і найгостріших проблем, над якими треба працювати і в теоретичному і в практичному планах – це проблема виховання моральних цінностей засобами слова, адже слово вчителя, як інструмент впливу на душу вихованця, нічим не замінити.
У вихованні школярів роботу спрямовую на формування духовної особистості, на виховання учня як громадянина, патріота.
Одним із факторів успішного розв’язання цієї проблеми залежить від взаємовідносин школи та сім’ї.
Справжня суть виховної роботи полягає як у спілкуванні з дитиною, так і в організації життя дитини.
У своїй роботі відшукую нові форми організації життя і діяльності учнів, шукаючи шляхи взаємодії з учнями. Проводиться позаурочна навчально-виховна робота. Кожен проведений захід проникнутий любов’ю, повагою, патріотизмом. Разом з учнями працюємо над відродженням звичаїв і традицій українського народу, фактів і цікавинок, що стосувалися історії рідного села, школи.
Саме тому проводиться багато свят, бесід, виховних годин, уроків мужності, годин пам'яті та ін. Метою яких є зміцнення і поглиблення найцінніших громадянських якостей молодого покоління, формування їх активної життєвої позиції, спрямування процесу самовиховання патріота-українця.
Завжди особлива увага приділяється прищепленню знань про народні символи України і їх вшанування.

Як метод виховання патріотів, застосовую і проектну діяльність. Змістовно, цікаво, творчо підійшли учні до створення проекту «Мій рідний край, що зветься Україна»

Зустріч із земляками-учасниками АТО

Вихованню національної свідомості учнів сприяють такі виховні заходи:
"Ми - козацького роду»

«Козацькі розваги» - допомагають формувати здоровий спосіб життя школярів, виховувати учнівську молодь на традиціях українського народу, розвивають інтерес учнів до занять фізичною культурою і спортом, - це ще один крок до відродження національних традицій та культурної спадщини українського народу.

Важливу роль у вихованні справжнього учня-патріота відіграє шкільний краєзнавчий музей, матеріали якого використовуються як для навчання , так і для проведення позакласної виховної роботи. У музеї є куточки пам’яті: куточок про учасників АТО (випускників школи), куточок пам’яті про страшні роки війни, куточок «Із історії села», а також куточок «Видатні люди села». Всі ці музейні експозиції – це жива історія селянського роду, відродження минулого, яскраві сторінки для пізнання його наступними поколіннями справжніх патріотів своєї землі.

Проводяться Шевченківські дні : виставки малюнків, конкурси читців, тематичні лінійки, виховні години та ін.

Змалку прищеплюю учням любов до природи рідного краю

Також, дітям дуже цікаві уроки творчості, на яких вони виготовляють власноруч символи України, малюють козаків, роблять різноманітні аплікації, поробки. На одному з таких уроків учні виготовляли козацькі булави.


Висновки

Система виховної роботи чітко зорієнтована на те ,щоб надійно утвердити виховання учня-патріота.
Таким чином, вся робота підпорядкована комплексному підходу до формування національно-патріотичних якостей дитини, майбутнього патріота незалежної України. Навчаючи – ми виховуємо, а виховуючи – ми навчаємо жити в гармонії із своїм внутрішнім світом, створюємо умови для реалізації внутрішнього потенціалу кожної дитини, розкриття її здібностей, обдарувань та талантів. Головне в цій роботі – сформувати особистість із стійкими національно-патріотичними якостями.
Патріотизм – це не лише велика любов, але й високий обов’язок кожного педагога, кожного учня.

«Школа має жити з мрією, яка досяжна , важка, але об’єднує всіх: і дітей, і дорослих. Зірка повинна бути над кожним домом , в душі кожної людини. Без неї тужливо і пусто»

Ми виховуємо справжніх українців!
Автор: 

Глузман Світлана Василівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі