Користувацький вхід

Календарно-перспективне планування освітньо-виховної роботи в 2 групі раннього віку за програмою «Оберіг»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

На усіх етапах розвитку дошкільної освіти питання створення оптимальної системи планування хвилювало практиків, а зміни в організації освіти і розвитку дітей з прийняттям Закону «Про дошкільну освіту» та Державного стандарту – Базового компонента дошкільної освіти (нової редакції), які дають можливість будувати освітньо – виховну роботу з дітьми за різними програмами, спонукають методистів дошкільного виховання та педагогічних працівників шукати нові сучасні підходи до планування, враховуючи , разом з тим, основні дидактичні принципи : науковості, взаємозв’язку всіх розділів освітньої роботи, доступності, послідовності, системності, гуманізації змісту освіти, повторюваності матеріалу, індивідуально - диференційованого підходу до дітей.
Період раннього дитинства має свої особливості та закономірності і є вирішальним у розвитку всього організму дитини. Фізичний і психічний розвиток дитини відбувається досить швидко, що впливає на психічний і моральний стан особистості. Тому робота з дітьми раннього віку має свою специфіку, а планування педагогічного процесу в дошкільному навчальному закладі з найменшими передбачає не лише професійний і компетентний, а й творчий підхід до її здійснення. Останнім часом, в дошкільній практиці з’явився і усталився блочно – тематичний підхід до здійснення планування, а найбільш зручним визнано календарно – перспективне планування, яке передбачає завдання на певний проміжок часу: тиждень або два, місяць. В пропонованій моделі планування освітньо – виховної роботи з дітьми 2 року життя ( 2 група раннього віку ДНЗ) передбачено визначати завдання на кожні два тижні місяця, які мають свою тематику . Тут подається орієнтовна тематика місяців та тижнів, а також орієнтовний тижневий розподіл організованих занять з дітьми на І- ІІ тиждень кожного місяця та на ІIІ - ІV тиждень кожного місяця.
Враховуючи вікові особливості малюків, заняття з фізкультури проводяться двічі на тиждень, але кожне заняття повторюється 4 рази з ускладненням завдань на кожному наступному занятті. Аналогічно розв язуються завдання з музичного розвитку. Інші заняття проводяться по два рази з передбаченими ускладненнями. Важливо звернути увагу на те, що цей період є найбільш важливим для формування словникового запасу у дітей. Спочатку формується розуміння слів, фраз ( пасивне мовлення) , а згодом розвивається активне мовлення. Тому на кожному занятті передбачені завдання щодо словникової роботи: введення в словник нового слова, його уточнення , активізація та закріплення у мовленні дитини.

Дана модель планування освітньо – виховної роботи в 2 групі раннього віку націлена на творче використання педагогами – практиками з метою забезпечення гармонійного розвитку кожної дитини.

Автор: 

Гнатюк Світлана Іванівна
вихователь-методист
Лановецького міського комунального дошкільного навчального закладу «Ромашка»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі