Користувацький вхід

Лабораторно-практична робота. Рольова гра «Співбесіда адміністратора під час приймання на роботу»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА У ФОРМІ РОЛЬОВОЇ ГРИ З ПРЕДМЕТУ "ОСНОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ ТА ПСИХОЛОГІЯ РОБОТИ З ЛЮДЬМИ", СПЕЦІАЛЬНІСТЬ "АДМІНІСТРАТОР"

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ
< Розкажи мені, - і я забуду,
Покажи мені, - і я запам'ятаю,
Дай мені діяти самому, - і я зрозумію
Східна мудрість

ВСТУПНИЙ ІНСТРУКТАЖ /ВСТУПНА ЧАСТИНА/

Тема лабораторно –практичної роботи сьогодні - «Співбесіда адміністратора під час прийому на роботу».
Я вже неодноразово зазначала, що робота адміністратора дуже багатогранна, всеосяжна. Адміністратор повинен бути обізнаним спеціалістом в економіці, маркетингу та рекламі (PR -Public Relations), організації обслуго-вування відвідувачів, в тому числі VIP-персон (Very Important Person) тощо. А сьогодні ми розглянемо ще одну сторону роботи адміністратора – набір персоналу та управління ним (HR - human resources - manager).
І наш урок з використанням ситуативного моделювання та вітагенних технологій буде проходити у формі ділової гри. Це допоможе майбутнім фахівцями набути практичних навичок проводити співбесіду в якості адміністратора, а також навчить наших учнів в якості претендентів успішно проходити співбесіду під час прийому на роботу .
Рольова гра буде здійснюватися в три етапи: інструктування, програвання ситуацій та їх обговорення. Також для закріплення зробимо кілька інтерактивних вправ.
На попередніх теоретичних уроках ми вивчили значення і правила написання резюме при влаштуванні на роботу, а також порядок підготовки до співбесіди обох сторін: як претендента на роботу, так і адміністратора, як представника працедавця для підбору персоналу.
Для успішного проведення ділової гри потрібно динамічно провести актуалізацію знань(інтелектуальну розминку):
1. З якою метою складається резюме?
\Резюме — один з найефективніших інструментів пошуку роботи. Воно є коротким викладом важливих для працедавця фактів вашої біографії, пов'язаних з досвідом роботи, навиками і знаннями. Потрібно пам'ятати, що резюме стане вашою візитною карткою і повинно виділяти вас зі всього потоку людей, які шукають роботу.\

2. Яка орієнтовна структура резюме?
\ особисті дані – прізвище, ім.`я, по-батькові, дата і місце народження, громадянство, сімейний стан, місце проживання \реєстраціі\, телефон, електронна адреса тощо, МЕТА – бажана робота, посада. трудовий досвід у зворотному порядку, освіта, додаткова інформація та ділові якості \

3. Яким вимогам до мови, стилю, оформленню повинно відповідати резюме?
\ резюме повинно бути надруковано на якісному білому папері зручним для читання недрібним шрифтом, великими полями, бажано на 1-2 сторінках, грамотно \без граматичних, стилістичних, синтаксичних помилок, бути конкретним, об`єктивним і позитивним \

4. На які питання потрібно знайти відповіді перед співбесідою?
\ провести розвідку: побільше дізнатися про організацію (підприємство, фірму, установу), в яку прагнете працевлаштуватися, характер роботи, - яку продукцію(послугу надає, як довго існує фірма, наскільки стабільний штат працівників, які умови праці, чи зростала зарплата в останні три роки, які вимоги до професійних вмінь та особистих якостей працівників? \

5. Що бажано взяти з собою на співбесіду?
\ паспорт \ID-картку\, документи про освіту, трудову книжку, ручку, записник, а також ще одно резюме. Всі документи і копії складіть у пристойну папку, на якій написано ваше ім'я та номер телефону, за яким з вами можна зв'язатись \

6. Якого стилю і правил потрібно дотримуватись в одязі і, загалом, в зовнішньому вигляді?
\ Одяг, зачіска, макіяж, аксесуари грають важливу роль при прийомі на роботу. Ваш вигляд повинен відповідати тій роботі, посаді, на яку ви претендуєте. Найбільш прийнятний варіант - діловий костюм (брюки, спідниця) стриманого кольору, помірної довжини. Ні в якому разі це не повинні бути шорти, міні-спідниця, футболка, блузка з декольте, спортивний одяг. Зачіска повинна бути охайною у діловому стилі, макіяж і манікюр - виглядати натурально. Біжутерії та прикрас не повинно бути багато.
НАМАГАТИСЯ ВЕСТИ СЕБЕ СПОКІЙНО, ВПЕВНЕНО, УВАЖНО СЛУХАТИ, БУТИ ПОЗИТИВНИМ, АДЖЕ ВИ ПРИЙШЛИ НЕ НА ДУЄЛЬ ЧИ ЕКЗАМЕН, А БЕСІДУ\\

7. Які найпоширеніші питання може поставити потенційний роботодавець \адміністратор\ перед претендентом?
• Розкажіть стисло про себе.
• Ваші сильні сторони?
• Ваші слабкі сторони?
• Чому Ви хочете одержати цю роботу?
• Чому Ви вибрали саме цю організацію (цю компанію, фірму)?
• Чи були у Вас інші пропозиції роботи?
• Чи проходили Ви співбесіди в інших місцях?
• Що б Ви хотіли знати про майбутню роботу?
• Чи не буде заважати Ваше особисте (сімейне) життя даній роботі, яка пов’язана з поїздками і ненормованим робочим часом?
• Чому Ви пішли з попередньої роботи?
• На яку заробітну плату Ви розраховуєте?
• Які питання у Вас є до мене?

8. Поясніть, чому фрази «я ненавидів свого шефа», «я нічого не знаю про вашу компанію», «найбільше за все я не виношу….», « я не маю запитань» можуть звести нанівець будь-яку співбесіду?
\ ці фрази виявляють нелояльність, байдужість до нової роботи і компанії, фокусування претендента на своїх інтересах, проблемах, неадекватність, можливу конфліктність, невміння працювати в колективі тощо \

9. Які якості бажано виявити в процесі відбору персоналу?
\ рівень знань, трудовий досвід та досягнення, ставлення до праці, уміння працювати з людьми, документами, інформацією, організаторські здібності, морально-етичні риси характеру \

10. Коли і як повідомити претенденту про результат співбесіди?
\ Якщо під час бесіди з'ясувалося, що кандидат не підхо¬дить, то йому треба сказати приблизно так: "У мене скла¬дається враження, що ця робота вам не підходить". У разі по¬зитивної думки можна сказати: "Вашу заяву буде, без сум¬ніву, розглянуто дуже серйозно", або: "Ваша кандидатура становить для нас великий інтерес". Якщо рішення стосовно кандидата не можна прийняти негайно, то визначаються умо¬ви його інформування. Наприклад, це може бути лист-пропозиція кандидатові \

ІІІ. ПОТОЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ /ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА/

Ділову гру ми будемо проводити таким чином: двоє учнів будуть виконувати ролі адміністраторів(тобто інтерв`юерів), кілька учнів - ролі претендентів на роботу, а інші – ролі спостерігачів (разом з викладачем), щоб проаналізувати правильність проведення співбесіди або помилки, і, головне, - як їх уникнути і отримати гарний результат.
Тому прошу визначити свої ролі в діловій грі, отримати необхідні бланки пам`яток для претендентів та інтерв`юерів, листків опитування, резюме тощо і зайняти свої місця.

Приймальня
Співбесіди очікують кілька претендентів різного вигляду.
«Адміністратор» пояснює:
- Подивимось на зовнішній вигляд, - це всім зрозуміло, але розглянемо наших претендентів:
Перший - діловий стиль одягу і взуття, акуратність, зачіска, відповідні аксесуари, - можна зробити висновок, що людина адекватна, дисциплінована, для неї важлива ця співбесіда, людина відповідально підготувалась.
Другий претендент – нехлюйство в одязі або занадто невідповідний стиль одягу та взуття – спортивний, пляжний, - людина не зовсім адекватно сприймає дійсність, або безвідповідально ставиться до співбесіди, - навряд такий майбутній працівник буде відповідально ставитися до роботи.
Третя претендентка – у занадто сексуальному вбрання, - мабуть, зразу можна зробити висновок, що вона прийшла справити враження своєю зовнішністю і, навіть, схильна до маніпулювання людьми. Хоча іноді невпевнені в собі молоді дівчата намагаються замаскувати свою невпевненість зухвалою сексуальністю.
В приймальню забігає четвертий претендент; «Вибачте, я спізнився, - заплутався в адресі, не зразу знайшов…»
Адміністратор: «Все буває, але його шанси на роботу суттєво зменшилися!»

Тепер приступимо саме до співбесід.
При цьому адміністраторам потрібно пам`ятати, що від вибору Вами кандидата залежатиме репутація Вашої фірми та майбутній фінансовий успіх. Тому в процесі бесіди з ними Ви повинні виявити особистісні та професійні якості кожного з них. Вам потрібно уважно їх вислухати і задати питання, які може задати роботодавець. Також у Вас є оціночні бланки для кожного з претендентів. Таким чином, Ви зможете обгрунтувати, чому Ви прийняли позитивне або негативне рішення.
А кожному претенденту потрібно пам`ятати про декількох уявних конкурентів, рівних йому за ступенем підготовки та кваліфікації. У Вас є кілька хвилин і всього одна можливість, щоб показати, що Ви саме та людина, яку шукає дана організація.
В ході програвання ситуацій присутні спостерігають за процесом гри, відзначаючи позитивні і негативні моменти в поведінці кожного з учасників. Коли ігрова ситуація буде завершена, група переходить до її обговорення.
Спостерігачі висловлюють припущення з приводу того, яке рішення винесла комісія щодо кожного з претендентів. Спостерігачі висловлюють думку з приводу того позитивного і негативного, що можна відзначити в поведінці кожного з кандидатів.
Також зазначимо, що адміністратори будуть працювати з резюме учнів, які вони склали на попередній лабораторно-практичній роботі.
\А. – адміністратор, П. – претендент, С.- спостерігач, коментатор\

Ситуація 1
А. - Перед тим, як ми почнемо розмову, - заповніть, будь ласка, анкету.
П. –Нащо? Я вже все написав в резюме.
А. – У нас так заведено – при прийманні на роботу в нашу компанію потрібно заповнити анкету.
П. –У мене не так багато часу, тим більше я все написав в резюме!
С.: Якщо людина ще на співбесіді не підкоряється правилам компанії, - можливо, і в роботі буде важко спрацюватися…
Ситуація 2
А. – Розкажіть про себе
П. - ну, я……краще Ви питайте, а я буду відповідати, мені так легше.
С.- претендент виявляє невпевненість, а також неготовність до співбесіди
А. – Розкажіть про себе
П. – ну, Ви знаєте, ми з батьками переїхали до Кременчука, поки батьки знайшли роботу, а я шукала друзів у школі та поза школою, потім вирішувала, куди піти вчитися…були проблеми…потім звикла…коли я з подружкою прийшла на День відкритих дверей, там так класно співали і була така чудова погода…
С.- претендент зовсім не бачить мети співбесіди, відволікається, не може зосередитись, - можливо, буде «в`язнути» в майбутній роботі…

А. – Розкажіть про себе
П. – я вчилася на продавця, але я люблю співати. Навіть, коли вчилася, завжди виступала на концертах, маю грамоту від директора. Моєму хлопцю теж подобається, як я співаю на сцені, ми з ним живемо вже два роки – винаймаємо квартиру….
С. - претендент багато говорить про свої інтереси, але не про роботу, – це цікаво, але видно, що робота буде не на першому місці…Від претендента хочеться почути – які він має професійні навички, досягнення, яким володіє професійним рівнем…

Ситуація 3
А. - Ви збираєтесь навчатися далі?
П. – Ні, я вважаю, що мені достатньо тих знань, які вже отримала.
С. - Потрібно уточнити причину – фінансові чи інші…

Ситуація 4
А. – Чому Ви вибрали саме цю спеціальність?
Можливі відповіді (неправильні – демонструють інфальтивність,
байдужість до професії): поряд з домом, за компанію, без екзаменів…
Більш правильна відповідь:
- це цікаво мені, я вважаю і сподіваюсь, що професія вибрана правильно, адже мені подобається спілкуватися з людьми, бути їм корисною….

Ситуація 5
А. – Чому Ви пішли з минулої роботи?
П. - Минулий начальник – «дурень»!
С. – нелояльність до керівництва говорить про те, що завтра цей претендент такі ж речі буде розповідати про нашу фірму,
П. – ні співробітники, ні начальник – ніхто там не вмів працювати, один я все робив…і, взагалі, не Ваша справа…
С. – людина конфліктна, не адаптивна, в колективі, мабуть, не спрацюється,
П. – у Вас більше платять,
С. – нелояльність претендента, його не цікавить робота,
Також неприйнятними є відповіді: -Не вписався у колектив,
- Занадто великий об`єм роботи, - Сімейні проблеми….
Більш вірними є відповіді:
4П. –хочу працювати саме тут…, працювала не за фахом, на минулій фірмі використовувати застарілі методи роботи,… не було можливості розвиватися, кар`єрного зростання…\у зв`язку з переїздом,\
5П – я багато чому навчилась на минулій роботі, отримала досвід, також отримувала премії за досягнення – збільшення обсягу продажів, рекламні заходи…хочется досягти ще кращих результатів.
С. – Останняі відповіді конкретні, чітка, найбільше влаштує майбутнього роботодавця

Ситуація 6
А. – Які Ваші сильні та слабкі сторони?
П. – ну, це нескромно, я не вмію себе хвалити… Або зовсім нічого не говорить С. – претендент не винахідливий або не готувався до співбесіди…
П. –Мої сильні сторони –пунктуальність, відповідальність, гарний організатор, добре розбираюсь в цих питання….
Слабкі сторони – іноді запізнююсь, багато курю,
занадто багато працюю, - заважає особистому життю….
С. – якщо немає слабких сторін – людина некритична або не знає себе…
Можна назвати реальний недолік; «я – «сова», важко просипатися, але для цікавої роботи буду приходити вчасно…

Ситуація 7
А. – Ви хочете задати питання?
П. – Які у мене будуть льготи? Де і як я буду сидіти? А чи буде в мене корпоративний оплачуваний телефон? А чи є тут їдальня, чи фірма оплачує обіди?
Бажано питати про майбутні обов`язки, структуру роботи, колектив….

Також, для виявлення кмітливості, швидкості реакції, креативності можна ставити неочікувані питання:
- скільки буде 10 відсотків від 100?
- Ви – машиніст потягу. Потяг іде за маршрутом Кременчук – Київ. В ньому 10 вагонів, в кожному по 80 і 120 місць в залежності в категорії вагону. Також є вагон-ресторан. Потяг прибуває до Києва о 12годині 15 хвилин. Питання: скільки років машиністу потягу?
- Яка головна мета Вашого життя? Який улюблений колір? Пісня? Яку останню книжку Ви прочитали? -дуже швидко задається маса питань/

Ситуація 8 - співбесіда . Повна співбесіда адміністратора з претендентом від привітання до подяки за витрачений час(з резюме претендента)

Обговорення рольової гри, результатів співбесід, прийнятих рішень.

Для закріплення отриманих знань і навичок пропонуються питання і інтерактивні вправи.
- використовуючи кольорові картки, вирішити вправу (додаток 6),
- використовуючи таблицю (додаток 4) з незаповненими правильними відповідями, відповісти на питання «Як краще відповісти?»

У вас все вийде – адже ви запам`ятали, навчилися і зрозуміли як проводити співбесіду в якості адміністратора, і як проходити співбесіду в якості претендента!

ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ /ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА/

Зробити аналіз заняття.
Виставити аргументовані оцінки.
Домашнє завдання.
Підготуватися до наступної лабораторно-практичної роботи
«Розробка моделей іміджу адміністратора (імідж ділової жінки,
імідж адміністратора-чоловіка»
\відео ролик «Співбесіда на найважчу в світі роботу»\

Автор: 

Логвиненко Інна Євгеніївна
викладач професійного напрямку
Регіонального центру професійно-технічної освіти № 1 м.Кременчука

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі