Користувацький вхід

Останні публікації

Дудлінг.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Майстер клас
"Малюємо в техніці Дудлінг"

Мета. Формування знань про сучаcну графічну техніку- Дудлінг , опанування основних елементів візерунків при створенні орнаменту.
Навчальна:
-формувати уяву про сучасну графічну техніку.
-формувати знання учнів про українських художників, які малювали геометричні абстрактні композиції.
-розвивати поняття про можливості використання геометричних абстрактних форм.
Розвивати:
- Окомір ,моторику ,увагу .
Виховні:
-формувати вміння проявляти самостійність та оригінальність при виконання творчого завдання.
-любов до мистецтва.
План заходу.
- Презентація техніки «Дудлінг»
- Послідовність виконання роботи.(відео)
- Познайомити з роботами учениці Н.Колейко (8-Б) в техніці дудлінг.
- Самостійна робота учнів.
Дудлінг - це політ фантазії, те, що прийнято називати уявою.
• У перекладі з англійської мови, дудлінг - це малювання каракулей, несвідоме малювання.
• Зентангл - це абстрактний художній мініатюрний твір, яке створюється з візерунків, що не мають смислового навантаження, на аркуші паперу для малювання. Малюнок в стилі зентангл повторює орнаменти, лінії, кола та інші форми, кожна з яких має назву «Тангль». Тангль з'єднуються між собою в химерні візерунки.
Малювання в таких техніках - це можливість розслабитися, зменшити ритм божевільного життя, а також створити чудові витвори мистецтва.

Результати досліджень показують, що він покращує пам'ять, стимулює творчі здібності, піднімає настрій, заспокоює в стресових ситуаціях і може бути використаний як інструмент управління гнівом. Тим, хто працює з великим об'ємом інформації, зентангл допомагає «перезавантажити» мозок - ніби ви задрімали і прокинулися свіжими, повними сил.
Крім того, відточуючи штрихи, удосконалюючи свої візерунки і малюнки, ви коригуєте зорово-моторну координацію, яка необхідна для малювання, так що зентангл допомагає набути впевненості в собі.
Кілька порад допоможуть розвинути талант малювання в стилі дудлинг.
• Купіть невеликий блокнот у клітинку з щільною папером;
• Приготуйте заздалегідь кольорові ручки, фломастери, маркери;
• На початку блокнота замалюйте невеликі заготовки візерунків, кіл (рис.1);
• Скачайте з інтернету готові шаблони. Ще їх можна придбати в книжковому або канцелярському магазині. Продаються у вигляді журналу, розмальовки;
• Пограйте з колірною палітрою. На окремому аркуші паперу аквареллю нанесіть різні кольори, потім поверх намалюйте ручкою картинку;
• Поступово переходьте до створення складних малюнків. Почніть з легкого;

Вас охоплює стрес? Від щоденних турбот, напруги і хвилювань ніде сховатись? Візьміть олівець, ручку або фарби та малюйте, малюйте, малюйте! Влаштуйте собі власний курс антистресової арт-терапії. Після вже першого сеансу ви зрозумієте, що спричинило такий стан. Процес зазвичай захоплює настільки, що дуже важко зупинитися, адже все несвідоме вилазить на поверхню; у художній творчості людина втілює свої емоції, почуття, надії, страхи і сумніви, мимоволі ми дізнаємося про себе багато нового. Через художні образи наше несвідоме взаємодіє зі свідомістю, ми медитуємо і оновлюємось…

Можливо, ви придбаєте собі розмальовку-антистрес, але що робити, коли її немає під рукою? Антистресові малюнки, про які піде далі мова, - це, фактично, арт-терапія - особлива форма психотерапії, яка засновується на мистецтві та творчості. Варто зазначити, що арт-терапія може бути не тільки лікуванням, а й допоміжним методом для акумулювання внутрішніх сил, розвитку мозкової активності. Арт-терапія допомагає розслабитися і виплескувати негативні емоції, думки, почуття, приглушити або взагалі усунути різні психологічні розлади, стреси, страхи. Також це запорука основи творчого розвитку й позитивний вплив на особистість в цілому.

Лікар та художник Адріан Хілл помітив, що пацієнти, займаючись творчістю, швидше одужують, відволікаються від своїх проблем та переживань.

Зануритися у стан гармонії дозволяє будь-який вид мистецтва. Універсальність такого методу полягає у тому, що, виконуючи творче завдання, людина починає сама вирішувати проблему, розкриватися, відпочивати, виражати свій внутрішній світ.

В першу чергу, «допоміжною пігулкою» є малювання. Під час занять важливо робити акцент не на результат, а на сам процес. Не варто ставити за мету «зліпити» з себе чи з дитини знаного митця на кшталт улюбленого вами художника. Просто максимально реалізуйте ваші творчі навички та вміння.

Тож давайте розглянемо три простих способи створити антистресові малюнки собі коханому ;) Перші два, дудлінг і зентангл, а також їхні поєднання (зендудлінг) та мікс з іншими терапіями (зенмандала) – техніки малювання, які останнім часом набувають все більшої і більшої популярності у світі. Зацікавлення ними пов’язане з тим, що вони є хорошим способом відволіктись від буденності, розслабитися, отримати задоволення, проявити свої творчі здібності. Ці техніки прекрасно підходять і дорослим, і дітям, які уже добре вміють тримати малярське приладдя. Для дітей віком 0-3 років найкращим методом розвитку творчих здібностей та арт-терапевтичних сеансів є пальчикове малярство.

Дудлінг

Дудлінг – це несвідомий малюнок, що виконується за допомогою надзвичайно простих елементів (кружечків, крапочок, паличок та ін.), з яких складають довільні й легкі, або ж напрочуд складні композиції. Такі рисункові вправи дозволяють «відключити мозок та увімкнути душу», не відчувати й не виконувати правил малярства. Політ вашої творчості - безмежний та вільний. Не думайте, коли малюєте дудл. Осмислення у даному випадку – лише негативний фактор, через який ви можете покинути роботу незавершеною, відчувати недосконалість зображуваного, невпевненість у потрібності такого малюнку… Тому кожен свій «неправильний штрих» перетворіть на шедевр!

Таким малюванням багато хто з нас займався під час шкільних уроків, зображуючи незнані світи на полях зошитів чи підручників ;) Дехто й далі малює, але вже на нараді або під час довгої телефонної розмови. За даними досліджень, дудлінг допомагає людині не втрачати багато енергії на обробку нецікавої інформації й саму концентрацію уваги, «перевантажити» мозок та просто розслабитись, тримаючи себе у робочому тонусі.

Головне - розпочати малювати і не зупинятися, не соромитись помилок й не виправляти нічого без крайньої потреби.

Що вийде в підсумку - ми не знаємо і не замислюємося над тим, рука малює сама собою. Чи будуть це фантастичні птахи й рослини, риби, звірі, загадкові світи або просто геометричні фігури – не важливо. Головне – отримати задоволення від процесу малювання! Тож, йдучи на роботу (у школу, університет), прихопіть із собою ручку та блокнот. А натхнення вас саме знайде!

Самостійна робота учнів.
Підсумок.

Автор: 

Ушенко Н.М.,вчитель образотворчого мистецтва Прилуцької гімназії №5

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі