Користувацький вхід

Практичні тренінги – необхідна складова навчання та роботи

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0
«Практичні тренінги – необхідна складова навчання та роботи»
Серед інноваційних технологій викладання в цикловій комісії клініко-хірургічних дисциплін та вузьких спеціальностей можна назвати впровадження тренінгових форм навчання в реальний процес. Саме завдяки таким засобам навчання створюються необхідні умови для освоєння і закріплення практичних навичок, коли їх відпрацювання наближено до реальної діяльності.
Викладачі циклової комісії клініко-хірургічних дисциплін та вузьких спеціальностей не один рік проводять семінари-тренінги з учнями загальноосвітніх шкіл та гімназій міста, приймають активну участь у підготовці школярів міста Нікополь до конкурсу з ПМД «Кращий рятівник».
Створюючи ігровий простір, викладачі хірургічної циклової комісії використовують моделі процесу гри, реальної поведінки учасників, організації творчого процесу. Наявність заздалегідь продуманих моделей поведінки групи допомагає керувати емоційним забарвленням гри, сприяє встановленню доброзичливих відносин, необхідних для творчості.
В нашому місті останні декілька років проводиться конкурс «Кращий рятівник». Він складається з трьох етапів. Перший етап – теоретична конференція та інтерактивний курс навчання на сайті; другий етап – практичні навчання з надання першої медичної допомоги; третій етап – змагання з надання першої медичної допомоги.
Ділові ігри спрямовані на формування змістовного і діяльнісного компонентів професійної компетентності.
Ми використовували тип ділової гри: «Діагностика – план – дія».
На першому етапі конкурсу викладачі допомагали дітям навчитися орієнтуватися в простих елементах діагностики ушкоджень. Викладання теоретичного матеріалу відбувалося диференційно, у вигляді, коротких лекцій-презентацій, пов’язаних з конкретними ситуаціями та практичними моментами.

З учасниками, що вийшли у другий етап конкурсу викладачі проводили практичну підготовку з ПМД. Ця підготовка відбувалася поетапно:
1. Викладач демонстрував практичну навичку з поясненням;
2. Школярі опановували навички, згідно переліку конкурсу: демонстрація накладання пов'язок (спиралеподібну, вісімкоподібну, черепашачу, на око, "чепець").
3. Була запропонована робота в команді, Викладачі підготували ситуаційні задачі на надання першої медичної допомоги при:
- при пораненні сонної артерії;
- при зупинці дихання, удавленні, утопленні;
- переломі, розтягненні зв'язок, вивиху;
- кровотечі з кінцівок, носовій кровотечі;
- тепловому ударі, обмороженні.
4. Дебрифінг - школярі проводили самооцінку та оцінку роботу у групі.
Отже, під час проведення першого та другого етапів конкурсу були враховані всі три аспекти класифікації Блума з оцінки цільових навчальних компетенцій, а саме:
1. Когнітивні завдання навчання – «Що учасники програми мають знати?»;
2. Психомоторні завдання навчання – «Що учасники мають вміти роботи?»
3. Афективні завдання навчання – «Про що учасники мають думати?».
У 2016 році на базі Нікопольського медичного коледжу, за підтримки міського голови, був проведений ІІІ етап змагань з надання першої медичної допомоги.
Учасники 3-го етапу демонстрували вміння поводитись при нещасних випадках, в екстремальних ситуаціях, надавати допомогу в змодельованих ситуаціях, практично демонстрували отримані навички на якість та швидкість їх виконання.

Викладачі циклової комісії клініко-хірургічних дисциплін та вузьких спеціальностей підготували моделі – ситуацій, а також увійшли до складу членів журі.
В 2017 році, ІІІ (міський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») був проведений на території дитячого оздоровчого табору «Великий луг». Організаторами заходу виступив відділ освіти і науки Нікопольської міської ради.
Викладачі циклової комісії клініко-хірургічних дисциплін також брали участь в конкурсі, в розділі - медичний конкурс «Рятівник».
У змаганнях взяли участь 26 команд загальноосвітніх навчальних закладів міста (208 учасників). Тренінги такого формату допомагали оптимізувати командну та індивідуальну роботу, відпрацьовувати алгоритми дій у конкретній клінічній ситуації, чітко розподіляти обов’язки в команді.
Перемогу вибороли вихованці школи №13, які посіли перше місце та отримали перехідний кубок.

Отже, впровадження інноваційних технологій у практику роботи сучасної вищої школи змінює репродуктивний характер засвоєння знань, умінь та навичок на проблемне, програмоване та інноваційне навчання.
Аналіз результатів експериментальної роботи дозволяє зробити наступні висновки:
 одним найбільш дієвим із інтерактивних методів підготовки майбутніх фахівців у вищому навчальному закладі є навчальний тренінг;
 використання тренінгів на всіх етапах підготовки школярів дозволило оволодіти уміннями й навичками, сприяло розвитку міжособистісного спілкування;
 практичний тренінг є одним із елементів профорієнтаційної роботи нашого навчального закладу та широко застосовується у вигляді партнерської діяльності «викладач-студент».
Викладачі циклової комісії клініко-хірургічних дисциплін та вузьких спеціальностей планують й надалі вдосконалювати роботу під час проведення практичних тренінгів за допомогою манекенів та тренажерів, що надасть можливість студентам, школярам та іншим верствам населення міста робити «безпечні» помилки, досягаючи таким чином покращення рівня клінічної компетентності, бо навчання за допомогою практичних тренінгів передбачає розвиток клінічного мислення в будь-якій ситуації.

Автор: 

Журавльова Тетяна Леонідівна
викладач
комунального вищого навчального закладу «Нікопольський медичний коледж» Дніпропетровської обласної ради»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі