Користувацький вхід

Ситуативні завдання як ефективний засіб розвитку комунікативної компетенції учнів на уроках української мови та літератури.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Ситуативні завдання як ефективний засіб розвитку комунікативної компетенції учнів на уроках української мови та літератури.

Є два мистецтва, що можуть поставити людину на найвищий щабель пошани: одне – мистецтво полководця, друге – мистецтво вправного оратора.
Цицерон
Нині настав час відродження національної культурної спадщини, в тому числі й риторичної, чарівного народного золотослова, у якому відбито дивоцвіт українського менталітету й світовідчуття, який подарував світові титанів думки, слова, духу.
Виникла потреба в людях-особистостях, які вміють самостійно мислити, переконувати живим словом, спонукати до дій в ім’я торжества істини, добра, краси. Саме тому відомий український ритор Феофан Прокопович, який читав курс риторики в Києво-Могилянській академії, назвав риторику «царицею душ». Зростання ораторської комунікації в часи формування демократичної держави вимагає відродження класичної та національної риторичної спадщини, розвитку риторики як науки на якісно новому рівні, формування риторичної особистості з ефективним мисленням, якісним мовленням.
Свідоме життя людини можна розглядати як послідовність і сукупність промов, якісного чи неякісного мовлення, від чого, значною мірою, залежить її доля, а також доля оточуючих, отже, і всього суспільства.
Риторика – наука про ораторське мистецтво, красномовство. Поняття ж «красномовство» («мистецтво говорити») позначається латинським словом eloquentia (елоквенція).
Виголошуючи промову, людина виражає й утверджує себе, водночас впливаючи на слухача. Слово «красномовство» й означає гарне мовлення, яке «примушує» співбесідника прислухатися й взяти до уваги те, що йому кажуть.
Оратору, який прагне впливати на людей словом, варто, аби досягти успіху, опанувати й техніку мовлення. Людини може навчитися грамотно й гарно будувати спілкування з людьми за допомогою риторики, що, поза сумнівом, допоможе їй досягти успіху в житті. Ораторські вміння й навички необхідні в численних життєвих ситуаціях.
Якщо юрист, покликаний здійснювати законність, не вміє вербально довести правоту своєї позиції, то опиняється за межами своєї професії. У його руках – доля людини, яка може бути помилково звинувачена; він спроможний захистити суспільство від злочинця. І неправне володіння словом автоматично означає в даній ситуації безвідповідальність та непрофесіоналізм.
Закоханий, який не в змозі висловити свої почуття, може залишитися непочутим. Кожен знає, як важко знайти потрібні слова для реалізації найтонших рухів душі, як важливо бути почутим саме цією, однією в світі людиною.
Отже, у професіональній діяльності людини і в її повсякденному житті варто користуватися силою слова.
1. Озвучування «німого» фільму
Мета гри: виробити навички розпізнавання міміки та жестів акторів, розвинути фантазію і творчі здібності учнів.
Етапи гри:
1. Учні дивляться кінофрагмент невідомого їм художнього фільму або мультфільму в «німому» варіанті ( з відключеним звуком) і придумують (у групах) варіанти його озвучення.
2. Кожна група виділяє своїх акторів та звукорежисера, які озвучують (дублюють) кінофрагмент. Текст озвучення можна записати на звичайний аудіомагнітофон і потім «накласти» звук на відеоряд.
3. Гра завершується переглядом відеофрагменту із справжнім озвученням. У кожного актора з’являється можливість порівняти оригінал зі своїми варіантами озвучення.

2. Доберіть до поданих слів усі можливі означення-характеристики.

Апетит, аромат, багаття, вишня, вода, жито (жита), запах, колос (колосся), мед, соняшник.

Зразок. Соняшник (сонях). Великий, високий, вухатий, головатий, гордий, дикий, дорідний, жовтий, жовтоголовий, запізнілий, золотий, золотистий, золотоголовий, золоточолий, квітучий, крислатий, круглий, лапатий, ласкавий, листатий, молодий, німий, обважнілий, пожовклий, похилий, почорнілий, розквітлий, розкішний, розпухлий, самотній, сонний, сонцеликий, стиглий, тонкий, щедрий.

3. Доберіть з довідки лексичні відповідники до наведених перифраз, поясніть функції перифраз, їх стилістичну маркованість.
На сьогоднішній день, вчителю для досягнення навчальної мети недостатньо досконало знати свій предмет, володіти педагогічними технологіями, уміти налагодити контакт з класом, бути добрим організатором, необхідно до усіх цих якостей у комплексі, не відставати від рівня сучасного учня. Для цього вчителю потрібно бути:
У- універсальним професіоналом;
Ч- чер-лідером команди учнів;
И- івент-вражаючим;
Т- тренд-направляючим;
Е- евристично потенціальним;
Л- лобістом освітньої політики;
Ь

Лісова принцеса. Любителі тихих світанків. Любителі дармової юшки. Другий хліб. Перлина Карибського моря. Машина клімату. Лижна Мекка. Конструктори зерна. Сталевий землекоп. Сонячний камінь. Інженери полів. Інженери людських доль. Нектар гір. Мандрівні Гомери. Біле золото. Зелене золото. Чорне золото. Легені планети. Зелений цех. Синьооко сестра України.
(Рибалки. Агрономи. Білорусія. Янтар. Кобзарі. Ліс. Ліси. Письменники. Косуля. Картопля. Браконьєри. Арктика. Екскаватор. Куба. Селекціонери. Бавовна. Вугілля. Ворохта. Мед.)

Запропоновані тези – це теоретичне бачення даної теми, початок дослідницької діяльності та побудова планів на майбутнє. Педагогічний колектив, формуючи свій власний погляд на проблему, впевнений, що практичне застосування ідей допоможе сформувати новий тип особистості.

Автор: 

Джежеря Ольга Олександрівна
вчитель української мови та літератури
комунального закладу «Нікопольська
середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 14»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі