Користувацький вхід

"Особливості використання лепбуку в роботі з дошкільниками"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Використання лепбука в роботі з дітьми дошкільного віку.

Сьогодні система дошкільної освіти зазнає суттєвих змін. Важливим аспектом освіти є формування у дитини «навчитивчитися самому». Перед педагогом стоїтьзавданнянавчитидитинуставити перед собою мету і завдання, знаходитиспособиїхвирішення, а головне знаходитипотрібнуінформацію для вирішенняпоставленогопитаннясередвеличезноїкількостіджерелінформації.
Сучасній дитині необхідно не стількибагато знати, скількипослідовно і доказовомислити, проявляти розумову активність. Зміст і методина вчання дошкільнят спрямовані на розвиток уваги, пам'яті, творчої уяви, на вироблення вміння порівнювати, виділяти характерні властивості предметів, узагальнювати їх за певною ознакою, отримувати задоволення від знайденого рішення. Коли дитина сама діє з об'єктами, вона краще пізнає навколишній світ, тому пріоритет в роботі з дітьми слід віддавати практичним методам навчання.
Актуальність
Lapbooking – процес виготовлення лепбуку як форми організації навчального матеріалу, явище нове, але вже набуло популярності та широко використовується у всьому світі від Америки до Європи.
Зустрівши вперше термін «lapbook», ми навіть не здогадувались, наскільки цікавим виявиться процес дослідження цього поняття, яким багатогранним та оригінальним воно виявиться насправді, як зацікавить нас та наших вихованців і як міцно увійде у нашу повсякденну діяльність.
Виготовивши одного разу лепбук зі своїми вихованцями, ми зрозуміли, що можливості його використання як в дитячому садку, так і вдома, з власними дітьми, необмежені. Він відкриває двері у світ творчості дитини, для вираження власної неповторності, креативності.
Розвиток дитини здійснюється у грі, а не в навчальній діяльності. Головна особливість організації освітньої діяльності в ДНЗ на сучасному етапі – це відхід від навчальної діяльності, підвищення статусу гри, як основного виду діяльності дітей дошкільноговіку
Переваги використання
Допомагає за власним бажанням організувати отриману інформацію з вивченої теми. Сприяє кращому розумінню та запам’ятовуванню матеріалу. Зручний спосіб повторення та узагальнення вивченого. Дошкільник вчиться самостійно аналізувати та робити висновки. Лепбук можнастворити на будь-яку тему. Створення лепбука є одним з видів спільної діяльності дорослого і дітей. Він може бути ще й формою презентації підсумків проекту або тематичного тижня.
Дитина вчиться самостійно обирати та впорядковувати інформацію, яку вона додасть у лепбук. Лепбук добре підходить для занять в групах, де одночасно навчаються діти різних вікових гру.
Можна вибрати завдання кожному (для малюків - кишеньки з картками бо фігурка митварин, наприклад, а старшим дітям - завдання, що мають на увазі вміння писати і т. Д.) і зробити таку колективну книжку.
Лепбук може бути змістовним елементом розвивального середовища групи.
До виготовлення лепбуків можна залучати батьків, що сприятиме глибшій співпра цідитячого садка та родини.
Врешті-решт – це просто цікаво! Єдиний «недолік»: для виготовлення лепбука потрібен час, фантазія, зусилля та відсутність ліні.
Види лепбуків
Навчальні.
Ігрові.
Привітальні.
До свята (Новийрік, день матері, Великдень, день Конституції).
Автобіографічні( деньнародження, похід в кіно, відпочинок).
Технологія виготовлення
Для створення лепбуку використовуються прості матеріали, які є у кожному домі або у кожній групі дитячого садка.
1. Цупкий папір, картон для основи.
2. Кольоровий папір.
3. Ножиці.
4. Клей.
5. Кольорові олівці, фарби, фломастери, маркери, ручки.
6. Скотч звичайний та двосторонній.
7. Картинки. Але найголовнішим для створення лепбуку є фантазія!
Крок 1
1.Постановка проблеми.
Формулювання теми. На початковому етапі можна поставити проблему, яка дозволить вам вийти на потрібну вам тему. Тема повинна бути цікавою дитині і доступною (відповідативіку,
Крок 2
Складання плану.
Розбийте тему на підтеми, на дрібніші частини інформації. Адже лепбук - це не просто книжка з картинками.
Ценавчальний посібник. Тому потрібно продумати, план того, про що вихочете в ційпапці розповісти, щоб повністюро зкрити тему. Ці частини інформації можна буде використовувати, як тему дня під час тематичного тижня, або як підтемупід час роботи над проектом.
На скільки ж сааме частин ділити інформацію?
Це залежить від самої теми, від віку, індивідуальних особливостей діте йгрупи. Цілком можливо, щорозпочавши роботу над лепбуком, у дітей можуть виникнути питання, які буде доцільно вивчити досконаліше, що в свою чергу приведе до створення нових підтем.

Лепбук «Театр»
Тіньовий театр
Пальчиковий театр
Дидактична гра « Наряди ляльку на виставу»
Приміряй маску
Знайди відмінності
Вистава « Маша та ведмідь»

2

Автор: 

Баженова Юлія Дмитрівна,
вихователь
ДНЗ (ясла-садок) "Малятко"
Апостолівської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі