Користувацький вхід

Конспект заняття з валеології для дітей 6-го року життя Тема: Лялька захворіла

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект заняття з валеології
для дітей 6-го року життя
Тема: Лялька захворіла
Програмовий зміст:
• дати дітям знання про елементарні засоби догляду за хворим на застуду, виховувати моральність, здатність співчувати та підтриму¬вати того, хто потребує допомоги;
• удосконалювати вміння малят давати відповіді на запитання до¬рослого, сприяти розвитку діалогічного мовлення, збагачувати словниковий запас;
• вчити дітей розповідати про прості способи лікування застуди, про те, як слід поводитися, коли вдома хтось хворіє, тощо;
• виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я.
Попередня робота: під час повсякденних справ привчати малят до безпечної поведінки, розповідати їм, як треба поводити¬ся, щоб не застудитися, провести екскурсію до кабіне¬ту медичного працівника дитсадка.
Обладнання: лялька, іграшкове ліжечко, іграшковий телефон, ко¬стюм лікаря (білий халат та шапочка), аптечка, аудіоапаратура.
Хід заняття
На початку заняття малята слухають пісеньку «Лялька захворіла» (музика
Т. Сатуліної, слова П. Бокова).
Вихователь: Діти, щойно ви послухали пісеньку. Про що в ній розповідається? Це сумна чи весела пісенька? Чому, слухаючи цю пісню, ми відчуваємо смуток, кого нам шкода? (Відповіді дітей.) Так, трапляються іноді такі прикрощі, як хвороби. Узимку дорослі та діти часто хворіють, наприклад, на застуду. Від чого можна застудитися, хто розкаже? (Від перемерзання, від холодного пиття, від мокрого взуття, від спілкування із хворим.) Кому з вас доводилося застуджуватися? Як ви почувалися під час хвороби? (Недобре, кволо, болісно.)
Педагог дістає та показує малятам ляльку і веде свою розповідь далі.
От із нашою лялечкою Ніною трапилася така сама прикрість. Як ви гадаєте, що сталося із Ніною? (Ніна захворіла, застудилася.) На жаль, ви, малята, маєте рацію. Де має лежати хворий? (У ліжечку.)
Малята кладуть ляльку до іграшкового ліжечка.
Дидактична гра «Ніні дуже зле»
Діти за допомогою дорослого будують речення, у яких розповіда¬ють про самопочуття Ніни.
• Ніна почувається кволою та слабкою.
• У Ніни запалене горло, їй важко ковтати.
• У Ніни сильний нежить, їй важко дихати.
• У Ніни болить і паморочиться голова.
• Ніна дуже кашляє, у неї болить у грудях.
• У Ніни висока температура.
Потім 1—2 бажаючих малюки розповідають про хвору ляльку, показуючи на відповідні частини її тіла.
Вихователь: Так це залишати далі не можна! Що потрібно ро¬бити із Ніною? (Лікувати її) Звичайно. Десь тут була аптечка. (Пе¬дагог дістає аптечку.) Що лежить в аптечці? (Різні ліки.) Правиль¬но. (Дорослий відкриває аптечку і пропонує малятам роздивитись її зміст.) Що це таке? (Бинт) Для чого потрібен бинт? (Перев'язувати рани, накладати пов'язки.) Він Ніні потрібен? (Ні.) А це що? (Вата.) Для чого використовують вату? (Нею протирають рани, подряпини.) Так. Чим змащують вату в таких випадках? (Зеленкою, йодом.) Хто може знайти і показати, де у нас в аптечці зеленка та йод? (1—2 ма¬люки виконують завдання.) Це, звичайно, все добре, але вилікувати застуду нам ані йод, ані зеленка не допоможуть. Мабуть, не варто нам розмірковувати, а треба скоріше викликати ... Кого? (Лікаря.) Правильно, молодці.
Педагог дає по черзі кільком малятам іграшковий телефон і пропонує їм викликати лікаря. Діти за допомогою дорослого виконують ігрове завдання, висловлюючи свої варіанти речень.
• Добрий день! Це «Швидка допомога»? Приїздіть до нас, будь лас¬ка, у нас захворіла лялька Ніна.
• Здрастуйте, у нас трапилася біда. Нам негайно потрібен лікар. У нас застудилася лялька Ніна, і їй дуже зле.
• Алло, це «Швидка допомога»? Добридень. Будь ласка, приїздіть до нас якнайшвидше, бо у нас лихо: захворіла лялька Ніна. Вона дуже застудилася.
Рольова гра «Лікар»
Педагог пропонує малятам розіграти діалог «Лікар — хворий». Один малюк одягає костюм лікаря, а інший — відповідає за хвору ляльку Ніну.
Орієнтовний варіант діалогу
Лікар: Здрастуй, Ніно.
Ніна: Добрий день.
Лікар: Що трапилося, Ніно?
Н і н а: Я захворіла, застудилася.
Лікар: Так, я бачу. Кашляєш дуже?
Ніна: Дуже кашляю, ще й чхаю.
Лікар: Погано. Що ще в тебе болить?
Н і н а: У мене болить горло та голова.
Лікар: Зараз я тебе огляну, Ніно, і випишу тобі ліки.
Діалог розігрують по черзі 2—3 пари бажаючих малят. Решта ді¬тей уважно спостерігають за ними і за потреби допомагають.
Вихователь: Отже, малята, оглянув лікар нашу хвору уважно і порадив їй покласти на чоло прохолодний компрес, щоб жар зняти. А ще порадив лялечці дуже гарні ліки: калинові ягоди, солодкий мед та чай гарячий з лимоном. Адже немає ліків кращих за ті, що нам дає матінка-природа. Чим порадив лікуватися ляльці лікар? (Відпо¬віді малят.)
Тепер, сподіваємось, малята, що Ніна швидко одужає. Ось на¬ша Ніна випила ліки, відчула себе краще і, нарешті, задрімала, за¬снула.
Хто знає, як треба поводитися, коли хтось хворіє? (Не можна га¬ласувати, пустувати, шуміти, слід поводитись тихенько.) Молодці. Давайте й ми будемо говорити тихесенько-тихесенько, щоб хвору Ніну не потурбувати та часом не розбудити.
Подальша розмова відбувається пошепки. Вихователь говорить тихо, але чітко, і спонукає дітей відповідати таким самим тоном.
Вихователь: Кому з вас, діти, доводилося нещодавно хворіти на застуду? Як ви гадаєте, чому ви застудилися? Чи оглядав вас лі¬кар? Які ліки приймали ви, щоб одужати? Хто піклувався про вас, коли ви були хворими? Розкажіть, як ваша мама (бабуся) робила це. (Заслуховують відповіді всіх бажаючих малят)
Педагог хвалить малят за уважність і відзначає тих, хто протягом заняття був особливо активним.
Підсумок заняття.

Автор: 

Тетяна Євгеніївна Николайчук
вихователь ЗДО № 24 «Гвоздичка»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі