Користувацький вхід

Річард Бах (нар.1936). «Чайка Джонатан Лівінгстон». Сюжет твору Р.Баха як філософська метафора людського буття (розробка уроку)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Річард Бах (нар.1936). «Чайка Джонатан Лівінгстон». Сюжет твору Р.Баха як філософська метафора людського буття
Мета: розпочати знайомство із сучасною зарубіжною літературою, ознайомити з життям Річарда Баха та його творчістю; ознайомити учнів з історією створення притчі «Чайка по імені Джонатан Лівінгстон» та її сюжетною лінією; розкрити символізм твору; розвивати аналітичне мислення, вміння виявляти й інтерпретувати глибинні змістові пласти літературного твору; виховувати в учнів любов до життя, повагу до прекрасного та інтерес до сучасної літератури; активізувати читацький інтерес.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань та формування на їх основі вмінь і навичок.
Метод проведення: перевернутий урок
Обладнання: портрет Р.Баха; текст новели «Чайка по імені Джонатан Лівінгстон»; аудіокнига; відеоматеріали та ілюстраціі до твору

Існує лише один істинний закон, той,
Який допомагає стати вільним. Іншого немає.
Річард Девіс Бах
Хід уроку
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ.
МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Слово вчителя.
- Якщо я тільки можу повернутися до будь-якої ідеї спиною, залишивши її там, у темряві, за порогом, то я не візьму в руки перо. Але час від часу передня стіна раптово з гуркотом розвалюється, обсипаючи все довкіл водоспадом скляних бризок та цегляною крихтою, і хтось, переступивши оце все сміття, хапає мене за горлянку і ніжно промовляє:Я не відпущу тебе, доки ти не втілиш мене словами і не запишеш їх на папір». Саме так про своє письменство написав Річард Бах, з творчістю якого ми сьогодні почнемо знайомитись
IІІ. РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ
1. Робота з епіграфом уроку
2. Бесіда за відеороликом «Інтерв»ю з Р.Бахом (частина 1)» (учні мали переглянути його вдома, та занотувати цікаві факти з життя письменника)
Питання до відеороліка «Інтерв»ю з Р.Бахом» ( 24 хвилини)частина 1.
- Коли вперше з Р.Бах піднявся у небо і що цьому передувало? ( він побачив людину що дивиться на літак у небі і запропонував цьому чоловікові мити літаки щоб його навчили пілотувати)
- Хто був той чоловік? (інструктор який погодився його вчити)
- Які рішення проймає Р.Бах після перших польотів? ( покинути коледж і вступити до військо- повітряних сил США)
- Хто підтримав Річарда, а хто ні? ( мати вірила у сина ,а батько вважав що він просто буде коптити небо і дуже був розлючений, бо хотів щоб син отримав гідну освіту)
- Яка атмосфера панувала в родині( повага до освіти, у будинку було багато книг на різних мовах, які позитивно впливали на світогляд всієї родини)
- Яким письменником захоплювався Р.Бах коли вирішив залишити армію стати вільним « планировщиком» і письменником ? ( Л.Толстой роман «Війна і мир» )
- Що було справжнім захоплення письменника? ( одержимість польотом та прагнення висоти)
- Скільки років письменник був пілотом ? ( 30 р.)
- Що іноді чує Р.Бах підчас небезпечних польотів, наведіть приклади( голос здавалося із-за спини який попереджає і говорить що необхідно робити: раптові підніматися чи брати у право)
- На думку автора хто дав йому ідеї для книг і яким чином це відбувалося? ( Друге «Я» автора увісні)
- Як прийшла ідея написання твору «Чайка на ім»я Джонатан Лівінгстон»( раптово коли автор дивився на білу стіну яка перетворилася на зображення моря над яким майоріла чайка, він осягнув що це чайка Джонатан , схопив зелену ручку і став швидко писати, так швидко як тільки міг)
- До якого висновку приходить автор коли написав початок твору(що він знає повністю історію чайки і за що її вигнали зі стаї і щоб гарно написати треба : писати, веселитися і ні про що не думать)
- Чи зразу надрукували книгу « Чайка на ім»я Джонатан Лівінгстон»( Ні спочатку йому відмовили всі редакціі (4) які раніше друкували його книги. Всого 18 редакцій ому відмовили)
- Хто ж надрукував книгу ?( друкарня «Макнімел» яка просила надіслати книгу яку ще не друкувала жодна редакція, але вони ж йому перед цим відмовили)
- Хто ілюстрував книгу? (його друг Расел Масон своїми фотографіями)
- В якому році надрукована книга (1975 році)
- Що хвилювало письменника і що він зробив?( хто буду купувати книгу і чи вона зацікавить читачів? Автор розмістив рекламу у газеті для авіаторів і запропонував надіслати перші екземпляри із автографом людям що зацікавляться книгою)
- Що побачили люди у цій книзі? ( не тільки як навчитися літати, але й як навчити робити щось добре, майстерно, досконало)
- Чим пишається Р.Бах , чому? (він далекий потомок видатного композитора Себастьяна Баха, адже його предки емігрували у США з Німеччини. Бо Річард любив творчість композитора ще до того як дізнався про спільні родинні корені)
- Що незвичайне пережив Бах коли його руку пошкодив пропелер? ( клінічну смерть, коли йому дали занадто велику дозу анастезії, це було протягом 45 секунд, а йому здалось біля 20 хвилин, він відчув приємне тепло і любов)
- Чи закінчує своє інтерв»ю Р.Бах ? ( роздумами про людські можливості, прийняття рішення , досягнення своїх цілей, відчуттям щастя при зустрічі з близькими які давно покинули нас, осягнення бути комусь потрібними)
- Який подарунок полюбляє отримувати Р.Бах ? ( відгук читачів на його книги які присилають вони у листах)
- Яких людей поважає автор? ( тих хто спроможній зробити вибір і йде до світла, осягає важливість своєї діяльності)
- Для кого пише автор? ( для себе, для своєї родини, для читаючої частини населення)
Гронування. Створення портрету Р.Баха:
- Захоплений польотами
- Прагне здобути професію пілота
- Наполегливо йде до своєї мріі
- Випробовує нові літаки, удосконалює( шліфує) майстерність
- Освічений , любить читання , музику, мистецтво загалом
- Розуміє що обрав правильний шлях і в той же час сміливо змінює свою долю
- Переїздить на острів у Тихому океані подалі від людей, Де немає інтернету, але є прекрасна природа та книги
- Не боїться смерті , але тужить за близькими що пішли
- Не боїться труднощів,
- Поважає тих хто спроможній зробити вибір і йде до світла, осягає важливість своєї діяльності
- Пише для себе для своєї родини для читаючої частини населення
3. Слово вчителя
- «Чайка Джонатан Лівінгстон» (1970 р.) – одна з головних книг XX ст. це стисла і мудра притча про велику мрію, яка живе в душі кожної людини, - мрію про політ, про покликання, мрію про безмежну досконалість.
Ідея написання книги виникла в автора 1959 року і була реалізована через вісім років. Письменник вважав,що він не автор твору, а лише медіум. Одного разу, прогулюючись туманним берегом каналу Белмонт Шор (штат Каліфорнія), він почув Голос, який вимовив загадкові слова: «Чайка Джонатан Лівінгстон». Підкоряючись Голосу, він сів за письмовий стіл і записав марево, що пройшло перед його очима, як кінострічка. Але на цьому історія майже скінчилась. Скільки письменник не намагався власноруч продовжити повість, йому це не вдавалось, аж поки через 8 років примарилось продовження. Повість не одразу вразила видавців і читачів, спроби видати її окремою книжкою закінчилися невдало. Лише після того, як книгу було ілюстровано чудовими світлинами фотографа-анімаліста Расела Масона, вона стала популярною.
За жанром – це алегорично-філософська повість про призначення людського життя. Річард Бах задумав написати про птаха, який мріяв пройти крізь стіну обмежень і заборон, виявивши наполегливість у подоланні своїх обмежених можливостей, упевненість у необхідність боротьби за досягнення своєї мети.
Притча побудована із трьох частин та епіграфа: « Справжньому Джонатану – Чайці, яка живе в кожному з нас». (Ім’я чайки Джонатан Лівінгстон – ім’я славетного американського льотчика 30-х років XX ст.)
4. Особливості художнього методу Річарда Баха (запис в зошиті)
• Максимум правди;
• використання ритму;
• пауза у визначених місцях тексту;
• спектр вузької уваги до події;
• опис техніки і майстерності польоту;
• використання цитат із попередніх творів;
• філософічність і афористичність.
5. Узагальнювальне слово вчителя
Попри те,що головним героєм повісті є птах, ми усвідомлюємо, що це – втілення людських сподівань і прагнення відірватись від буденності й відкрити для себе Всесвіт.
Автор стверджував: гарантією на складне і щасливе життя можна дістати, але для цього необхідно:
• визначитися з тим, що любиш робити понад усе в світі;
• робити ту справу, яка подобається, незважаючи на будь-які перепони;
• дарувати іншим те, чого навчився, але тільки тим, хто розуміє цінність такого дару і хоче його мати.
Отже, написана Річардом Бахом книга – це своєрідний інструктаж про те, як врятувати світ і удосконалювати себе.
V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
2. Рефлексія (які вислови Р.Баха вам запам»яталися)
VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Дочитати повість до кінця, бути готовими до переказування уривків

Питання до відеороліка «Інтерв»ю з Р.Бахом» ( 34 хвилини)частина 1.
- Коли вперше з Р.Бах піднявся у небо і що цьому передувало? ( він побачив людину що дивиться на літак у небі і запропонував цьому чоловікові мити літаки щоб його навчили пілотувати)
- Хто був той чоловік? (інструктор який погодився його вчити)
- Які рішення проймає Р.Бах після перших польотів? ( покинути коледж і вступити до військо- повітряних сил США)
- Хто підтримав Річарда, а хто ні? ( мати вірила у сина ,а батько вважав що він просто буде коптити небо і дуже був розлючений, бо хотів щоб син отримав гідну освіту)
- Яка атмосфера панувала в родині( повага до освіти, у будинку було багато книг на різних мовах, які позитивно впливали на світогляд всієї родини)
- Скільки років письменник був пілотом ? ( 30 р.)
- Що іноді чує Р.Бах підчас небезпечних польотів, наведіть приклади( голос здавалося із-за спини який попереджає і говорить що необхідно робити: раптові підніматися чи брати у право)
- Що було справжнім захоплення письменника? ( одержимість польотом та прагнення висоти)
- Яким письменником захоплювався Р.Бах коли вирішив залишити армію стати вільним « планировщиком» і письменником ? ( Л.Толстой роман «Війна і мир» )
- На думку автора хто дав йому ідеї для книг і яким чином це відбувалося? ( Друге «Я» автора увісні)
- Як прийшла ідея написання твору «Чайка на ім»я Джонатан Лівінгстон»( раптово коли автор дивився на білу стіну яка перетворилася на зображення моря над яким майоріла чайка, він осягнув що це чайка Джонатан , схопив зелену ручку і став швидко писати, так швидко як тільки міг)
- До якого висновку приходить автор коли написав початок твору(що він знає повність історію чайки і за що її вигнали зі стаї і щоб гарно написати треба : писати, веселитися і ні про що не думать)
- Чи зразу надрукували книгу « Чайка на ім»я Джонатан Лівінгстон»( Ні спочатку йому відмовили всі редакціі (4) які раніше друкували його книги. Всого 18 редакцій ому відмовили)
- Хто ж надрукував книгу ?( друкарня «Макнімел» яка просила надіслати книгу яку ще не друкувала жодна редакція, але вони ж йому перед цим відмовили)
- Хто ілюстрував книгу? (його друг Расел своїми фотографіями)
- В якому році надрукована книга (1975 році)
- Що хвилювало письменника і що він зробив?( хто буду купувати книгу і чи вона зацікавить читачів? Автор розмістив рекламу у газеті для авіаторів і запропонував надіслати перші екземпляри із автографом людям що зацікавляться книгою)
- Що побачили люди у цій книзі? ( не тільки як навчитися літати, але й як навчити робити щось добре, майстерно, досконало)
- Чим пишаеться Р.Бах , чому? (він далекий потомок видатного композитора Себастьяна Баха, адже його предки імігрували у США з Німеччини. Бо Річард любив творчість композитора ще до того як дізнався про спільні родинні корені)
- Що незвичайне пережив Бах коли його руку пошкодив пропелер? ( клінічну смерть, коли йому дали занадто велику дозу анастезіі, це було протягом 45 секунд а йому здалось біля 20 хвилин, він відчув приємне тепло і любов)
- Чи закінчує сво інтерв»ю Р.Бах ? ( роздумами про людські можливості, прийняття рішення , досягнення свої цілей, відчуттям щастя при зустрічі з близькими які давно покинули нас, осягнення бути комусь потрібними)
- Який подарунок полюбляє отримувати Р.Бах ? ( відгук читачів на його книги які присилають вони у листах)
- Яких людей поважає автор? ( тих хто спроможній зробити вибір і йде до світла, осягає важливість своєї діяльності)
- Для кого пише автор? ( для себе для своєї родини для читаючої частини населення)

Створення портрету Р.Баха:
Захоплений польотами
Прагне здобути професію пілота
Наполегливо йде до своєї мріі
Випробовує нові літаки, удосконалює( шліфує) майстерність
Освічений , любить читання , музику, мистецтво загалом
Розуміє що обрав правильний шлях і в той же час сміливо змінює свою долю
Переїздить на острів у Тихому океані подалі від людей, Де немає інтернету, але є прекрасна природа та книги
Не боїться смерті , але тужить за близькими що пішли
Не боїться труднощів,
Поважає тих хто спроможній зробити вибір і йде до світла, осягає важливість своєї діяльності
Пише для себе для своєї родини для читаючої частини населення

Автор: 

Лаукерт Ірина Петрівна
вчитель зарубіжної літератури
Рокитнянського комунального закладу загальної середньої освіти №1 Рокитнянської районної ради Київської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі