Користувацький вхід

Програма спецкурсу «Знайомство з параметром» (для учнів 5-8 класів)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Задачі з параметрами є традиційними у завданнях вступних іспитів у вищі навчальні заклади. Це, по суті, тест на перевірку рівня математичної культури, на її наявність або відсутність.
Але серед учнів старшої школи розповсюджена думка, що задачі з параметром виходять за межі шкільної програми. І взагалі, термін «параметр» у формулюваннях задач створює установку на те, що більшість учнів навіть не намагається розв’язати це завдання. Перед вчителем постає проблема – розвіяти міф про параметр, як про щось незвичайне, недосяжне для учнів.
З математичної точки зору, параметр – це фіксоване довільне число, яке вимагає дослідження розв’язків поставленої задачі. Параметр має ніби подвійну природу. По-перше, передбачувана відóмість дозволяє «спілкуватися» з параметром як з числом, а по-друге, – ступінь свободи спілкування обмежується його невідомістю.
Розв’язування задач з параметром вимагає від учня особливого старання та глибини аналізу, вдумливості, вміння вибудувати логічний ланцюжок у процесі міркувань, чітко і послідовно викласти свої думки, провести дослідження знайденого розв’язку, тобто бути юним дослідником. При цьому слід правильно розв’язати три головні проблеми: особливе правило запису відповіді, врахування області допустимих значень та області застосовності формул.
Задачі з параметром несуть велике навантаження на непідготовленого учня. Але, якщо поступово знайомити учнів з параметром, то у подальшій роботі труднощів, пов’язаних із розв’язуванням таких завдань, буде значно менше.
Найпростіші задачі з параметром необхідно вводити на уроках математики у 5–6 класах (навіть не застосовуючи терміну «параметр») і продовжувати знайомство у наступних.
Дослідження розв’язків завдань з параметром вимагає уважного вивчення умови, більш глибоких і ґрунтовних знань теоретичного матеріалу, змушує учня аналізувати і знаходити шляхи вирішення проблеми, вчить доводити розв’язання до логічного кінця, дисциплінує і формує навики обґрунтування висновків. Такі компетенції знадобляться тим учням, які у недалекому майбутньому стануть учасниками зовнішнього незалежного оцінювання з математики і абітурієнтами вузів технічного, природничо-математичного та економічного спрямування.
Вивчення фізичних, хімічних, економічних і багатьох інших закономірностей часто приводить до розв’язування задач з параметрами, до дослідження процесу в залежності від параметра. Тому навики розв’язування задач з параметрами, знання деяких їх особливостей потрібні всім спеціалістам, в усіх галузях наукової і практичної діяльності.

Автор: 

Кантемір Анна Анна Андріївна, Кантемір Олександр Миколайович

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі