Користувацький вхід

Урок-круглий стіл "Пісня буде поміж нас"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок - «круглий стіл» Пісня буде поміж нас
Мета уроку:
- познайомити учнів з особливостями розвитку української естради на прикладах творчої діяльності В.Івасюка, гурту «Смерічка», С.Ротару
- поглибити знання учнів про творчість В.Івасюка;
- закріпити поняття Легка (розважальна), популярна музика та хіт-музика;
- формувати власне емоційно-естетичне ставлення до популярної музики;
- розвивати інтерес до української естрадної музики;
- виховувати естетичні смаки учнів.
Обладнання: музичний інструмент (баян), презентація до уроку, відеопрезентації пісень у виконанні гурту «Смерічка», Софії Ротару, карооке пісні «Червона рута»
Хід уроку
І.Організаційний етап.
1.На початку уроку звучить пісня В.Івасюка «Червона рута» у виконанні С.Ротару. Перед учнями на презентації портрети В.Івасюка, С.Ротару, гурту «Смерічка».
Учитель: Доброго дня ! (музичне вітання: дзвіночок дзвонить: дзень, дзень, дзень, добрий день, діти, добрий день. Учні співають відповідно).
Ви вже, мабуть, здогадалися, яка звучить пісня і хто її автор. На минулому уроці ми почали розучувати «Червону руту», сьогодні продовжуємо. «Червону руту» називають символом української естради. Та, навіть більше, вона стала національним символом, як калина і тополя, як Дніпро й Карпати, і, безперечно є символом душі її автора. Слова «Червоної рути» Володимир Івасюк написав, узяв¬ши за основу старовинну грецьку легенду про міфічну квітку та поєднавши її з гуцульським повір'ям про те, що рута раз на двад¬цять років зацвітає червоним цвітом і приносить щастя тому, хто її знайде. Першим задумом композитора було створення балади на ці вірші. Він часто називав свої пісні романсами або баладами (пригадайте «Баладу про мальви»). Зрештою, після трирічних творчих пошуків «Червона рута» стала двокуплетною в жанрі ліричної пісні — основному жанрі творчості Володимира Івасюка.
Перш ніж почати, я хочу спитати:
- чим цікава для вас ця пісня?
- які почуття викликає?
- які мелодійно-ритмічні особливості у побудові?

ІІ. Виконання вправ на розвиток голосу та слуху (виконання розспівок).
ІІІ. Новий матеріал:
1.Робота над піснею «Червона рута»
- ознайомлення із змістом твору та чітка вимова слів,
- розучування мелодії по рядках,
- з’єднання рядків у куплети,
- спів «ланцюжком», по рядах, по одному.
2.Творче завдання: пропозиція власного виконання твору.
3. Слухання музики.
-Саме з імені Івасюка починається відлік сучасної української естрадної пісні. «В історії української естради Воло¬димир Івасюк залишається початком, основою й разом з тим своє¬рідним горизонтом-мірилом, до якого належить тяжіти сьогод¬нішній українській естрадній практиці», — написала історик Зінаїда Зайцева.
«Буковинка» — саме так назвав дев'ятикласник Володимир Івасюк перший гурт, який він створив у 1965 році в своєму рід¬ному місті Кіцмані Чернівецької області. Тоді ж перші пісні молодого композитора принесли йому перемогу на конкурсах самодіяльної творчості. Джерелами натхнення для Володимира Івасюка завжди були незбагненна краса рідної природи та народна музична творчість. Його дитинство і юність пройняті звучанням народних пісень Буковини. За спогадами батька, Володимир якось сказав про народну музику: «...Кожна пісня — це перлина. Я не розумію, як можна вважати себе музикантом або просто культурною людиною і не знати українського фольклору. Мрію стати композитором, тому визбирую все прекрасне, створене народом, щоб мати в душі якусь основу для своїх творів. Без на¬родного ґрунту я — ніщо. Для мене український фольклор — під¬ручник, написаний геніальним автором».
Володимир Івасюк глибоко вивчав, знав, виконував і любив класичну музику. За спогадами Юрія Візнюка, директора Кіцманської му¬зичної школи і педагога Володимира по класу скрипки, найбільше майбутній композитор любив музику Моцарта, особливо його Третій скрипковий концерт.
За три роки потому, після переїзду з родиною до Чернівців та під час навчання в медичному інституті м. Львова Володимир написав одну з найпопулярніших своїх пісень — «Я піду в далекі гори», що пролунала згодом на всю Україну. У 1970 році укра¬їнське телебачення вперше транслювало нові пісні Івасюка «Водо-грай» і «Червона рута», остання з яких у наступному році була визнана найкращою піснею на теренах колишнього СРСР.
На за¬ключному концерті фестивалю «Пісня-71» Володимир Івасюк виконував «Червону руту» разом із Василем Зінкевичем та Наза¬рієм Яремчуком — солістами ансамблю «Смерічка». Орфеєм синіх гір називав Володимира Івасюка Назарій Яремчук. А Василь Зінкевич написав про Володимира Івасюка: «Він... дав урок сучас¬никам, ...як треба оберігати своє й не потрапляти під хвилинне затуманення
чужим... Володимир завжди стояв вище моди, він був у часі, його чув, сказав від імені свого часу».
Сьогодні ми послухаємо пісню В.Івасюка «Два перстені» у виконанні ансамблю «Смерічка» (Слухання твору)
- яка тема музичного твору?
- який характер музики?
- чим сподобалась пісня?
- яка манера виконання?
Івасюка можна назвати ровесником гурту «Веаtles», що уособ¬лював розквіт популярної музики того часу. Як і основна частина молоді 60-х років, Івасюк
сприймав новітні музичні форми, творчо осмислював і втілював їх у своїй музиці. Його власні стильові відкриття є значним внеском у розвиток української естрадної музики 70-х років.
У 1972 році найкращою піснею країни стала пісня «Водо¬грай» (слухання). Великий успіх випав на долю «Водограю» та пісні «У долі своя весна» (слухання) на двох міжнародних пісенних фестивалях у місті Сопоті (Польща) в 1974 і 1977 роках. їх виконувала Софія Ротару. «Секрет» популярності кращих пісень Володимира Івасюка, узагальнено кажучи, полягає — в першу чергу — в їхній інтона¬ційній сфері: у привабливій, самобутній, то близькій животвор¬ному джерелу народної пісні, ...то деяким побутуючим тоді естрадним інтонаціям ...Пісні Володимира Івасюка — це яскравий слід і барвистий, самобутній узор у чудовій вишиванці національ¬ної пісенної історії української музики...». Цю думку висловив Лєшек Мазепа, композитор і педагог, учитель Володимира Іва¬сюка у Львівській консерваторії.
Володимир Івасюк створив близько 100 пісень, музику до кіль¬кох спектаклів, багато інструментальних творів.
Свої найкращі пісні композитор написав на власні вірші: «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Аве Марія» та інші.
Сам Івасюк зробив для України набагато більше, ніж цілі творчі спілки. Масштаб цієї постаті дорівнює Шевченковій», — зазначив Тарас Петриненко. Трагічна й загадкова загибель у 1979 році на злеті перервала жит¬тя і творчість талановитого митця.
Однією з кращих виконавиць пісень Володимира Івасюка, зокрема «Червоної ру¬ти» є, безперечно, Софія Ротару — народна артистка СРСР, Молдови, України, лауреат численних премій та фестивалів, кавалер багатьох орденів, і врешті — Герой України.
Народилася Софія у 1947 році в селі Маршинці Чернівецької області, музичну освіту здобувала в Чернівецькому музич¬ному училищі та Кишинівському інституті мистецтв у Молдові.
«Соловейком з Буковини» називали її ще в дитинстві. Та справжній великий успіх до молодої співачки прийшов у 1971 році після показу музичного телефільму «Червона рута», в якому Ротару заспівала з уже знаменитою «Смерічкою». На жаль, після трагічної загибелі Володимира Івасюка цей фільм було зни¬щено на українському телебаченні. В тому ж 1971 році вона стала професійною співачкою — її запросили до філармонії, де для неї бу¬ло створено вокально-інструментальний ансамбль «Червона рута».
Софія Ротару виконала понад 400 пісень різними мовами, зня¬лася в багатьох музичних фільмах. У центрі Києва закладена іменна зірка співачки.
Сьогодні ми з вами послухаємо ще один твір В.Івасюка у виконанні Софії Ротару «Пісня буде поміж нас». (Слухання твору, відео).
- проаналізуйте образний зміст твору.
- які фарби можна використати для образу пісні?
ІV. Узагальнення уроку
1. Виконання пісні «Червона рута» та пісень за бажанням учнів.
2.Аналіз
-Проаналізуйте образний зміст та способи його втілення у творах, що прозвучали. Що цікавого ти запропонуєш для виконання «Червоної рути»?
- Імена яких авторів чи виконавців української популярної музики,
на вашу думку, заслуговують на те, щоб назвати їх поряд з іменами Володимира Івасюка, Софії Ротару, Назарія Яремчука? Обгрунтуйте свій вибір.
- Що, на вашу думку, зближує, а що — віддаляє українську популярну музику та популярну музику інших країн?
-Яке, на твою думку, майбутнє української естради?
V. Перевірка д/з, оцінювання.
Дома ви слухали сучасну українську естраду. Розкажіть про свою улюблену пісню, її виконавця.
VІ. Домашнє завдання
- Послухайте музику на свій вибір. Якій сучасній музиці ти віддаєш перевагу і чому?
Урок закінчений.
Вихід з класу під звучання пісні «Пісня буде поміж нас»

Автор: 

Давиденко Олена Михайлівна, вчитель музичного мистецтва Покровського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Менської міської ради Чернігівської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі