Користувацький вхід

Виховна година "Казка в гості завітала"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Тема. Казка в гості завітала
Мета: збагатити знання учнів про казку, вчити впізнавати українські народні казки та називати їх, знати головних героїв та предмети про які йде мова в казці, уміти визначати з якої казки той чи інший предмет, вправляти у вмінні з частин відтворити ціле; створити атмосферу радості, насолоди від творчості, поповнити знання учнів про тематику казок. Розвивати слухо-зорове сприйняття, артикуляційний апарат та усне мовлення; збагачувати словниковий запас, читацький інтерес до казок. Виховувати прагнення до добра і справедливості, взаємодопомогу, бажання працювати в колективі та брати участь в інсценізації.
Обладнання: казкова музика, листи, слайдопрезентація, предмети до дидактичної гри „ Чарівна скринька ", конструктор лего, руханка – танок «Колобок», відео «Казковий калейдоскоп», пісня «Захопливі казки» Муз. Євгена Пастухова, сл. Любові Яковенко.
Хід виховної години
I.Організація класу
1. Привітання.
Любі діти! До нас в клас
Завітали гості щирі
Привітайте в добрий час
Гостей посмішкою й миром.
А тепер зручно сідаємо
Нашу виховну годину розпочинаємо.
- Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів.
IІ. Мотивація навчальної діяльності.
Звучить казкова музика.
Вчитель: Сьогодні ми побуваємо діти, в гостях, у чудовій країні. Виникла вона дуже давно. Колись люди не вміли ні читати, ні писати. Вони не знали, що таке телевізор, літак, машина. Але мріяли літати високо, бачити одне одного здалеку. Про всі мрії вони і складали незвичайні розповіді.
1) Гра „ Букви розсипалися”.
Щоб дізнатися , в яку країну ми вирушимо, треба правильно переставити букви і прочитати слово. Отже, це країна „ Казок ” .
Виступ дітей (вірші).
1. Казка - це світ, чарівний незвичний,
Казка - це диво, сповнене краси.
Поринуть у казку - це дуже цікаво,
Це справді свято, радість для душі.
2. У казці звірі свою мову мають,
Дерева розмовляють, мов живі,
Добро і правда завжди зло долають,
Тому і люблять казку діти всі.
3. Казок чимало є на світі
І веселих, і сумних.
Хіба зможемо
Прожити ми без них?
Вчитель. Чи любите ви казки?
Нашу планету Земля населяє багато народів. І де народ не жив би — з ним живуть і його казки. Казки найрізноманітніші, але в усіх народів світу є казки про боротьбу добра та зла, про дружбу, вірність. У казках висміюють боягузів, злих і жадібних людей, а прославляють сміливих, справедливих, добрих. Добро породжує добро — так вчать казки.
ІIІ. Повідомлення теми і мети виховної години
— Сьогодні ми з вами помандруємо до «Планети чарівних казок», побуваємо діти, в гостях у казки.
— Ми побачимо, чи справді ви любите читати казки, чи уважні ви читачі. Вчитися поважати добро і правду, боротися зі злом і кривдою. Виховувати любов до книги.
ІІІ. Основна частина
Вчитель: Коли сьогодні вранці я йшла у школу, то зустріла листоношу, який передав цей лист і телеграми для вас. Давайте з вами відкриємо лист.
«Дорогі діти! Я хочу перевірити, чи добре знаєте ви казки.
Сьогодні я завітаю до вас, чекайте. Чарівник!»
2) Гра „Нова пошта”.
А ось і наш чарівник, він не забарився і швиденько завітав до нашого класу. А прийшов він не з порожніми руками, а зі скринькою! Для того, щоб дізнатися, що у скриньці, потрібно відгадати телеграми.
- Від дідуся втік, від бабусі втік, гуляю по лісу, прийти не зможу. (Колобок). (Слайд 1)
- З’їв семеро козенят, болить живіт, прийти не зможу. (Вовк із казки „Вовк і семеро козенят”). (Слайд 2 )
- Дуже засмучена, Мишка випадково розбила моє яєчко, прийти не зможу». (Курочка Ряба). (Слайд 3 )
- Моє гусенятко десь забарилось, тому прилетіти не зможу. (Івасик-Телесик). (Слайд 4 )
3) Гра „Чарівна скринька”.
- Вчитель. Ви відгадали всі телеграми, тепер подивимось що у скринці. У скринці знаходяться речі з казок. Я буду по черзі діставати якусь річ, а ви говоритимете, у якій казці вона зустрічається.
- Бинт - («Айболить»)
- Яйце - («Курочка Ряба»)
- Колосок - («Колосок»)
- Ключ - («Пригоди Буратіно»)
- Пір'я - («Кривенька качечка»)
- Рукавиця - («Рукавичка»)
- Черевичок - («Попелюшка»)
4) Гра „Так чи ні”.
Вчитель: Давайте пограємо в гру «Так чи ні». Я читатиму вам запитання, а ви бутете відповідати на запитання за допомогою Лего, як що «так» ви піднімайте зелений лего, а як що «ні» - червоний.
1. Попелюшка втратила на балу не черевичок, а бант? (Ні).
2. Старий зловив золоту рибку? (Так)
3. Звірята теремка самі собі побудували просторий будинок? (Ні)
4. Ведмідь з’їв колобка? (Ні).
5. Івасика - Телесика врятували гусенята? (Так)
6. Вовк і восьмеро козлят? (Ні)
7. Заєць побудував хатинку із льоду, а лисиця із дерева? (Ні)
8. В казці «Котик і півник» півника викрала лисиця? (Так)
- Молодці, дітки, ви були уважними.
Руханка – танок «Колобок»
Вчитель. Загадки з’явились ще в сиву давнину. З давніх-давен - вона живе в народі, адже завдяки загадкам ми розвиваємо свою увагу, кмітливість. Загадка - короткий твір, в якому навмисно приховано значення якогось явища, предмета, події.
5) Гра „Казковий калейдоскоп”. (відео)
6) Гра „Казка - загадка”.
— Я буду розповідати вам Казку-загадку, а ви відгадуватимете загадки:
От же слухайте:
Жили собі дід та баба. Бабуся носила часто «два скельця, дві дужки за вушка» (Окуляри) (Слайд 1). Була у них внучка Галинка, яка дуже любила гратися з тим, хто «спить і вдень, і вночі на печі, і в кожусі» (Кіт) (Слайд 2). Завжди з ними бігав той, хто «гавкає, кусає і в дім не пускає» (Собака) (Слайд 3). Дівчинка - Галинка разом з собакою ходила часто на луг, пасти ту, що «голодна - мукає, сита - жує, всім дітям молоко дає» (Корова) (Слайд 4). На лузі дівчинка рвала квіти, бігала, гралася! Галинка була помічницею стареньким. Вона, окрім корівки, ще ганяла на річку, «крилатих, горластих, на ногах ласти». (Гусей) (Слайд 5). Часто вона бачила біля річки дітей, які ловили те, «що крила має, не літає, без ніг, а не здоженеш». (Риба) (Слайд 6). Дівчинка дуже любила ліс. Вона часто ходила туди зі своїми друзями. Якось вони пішли позбирати тих, що «стоять при дорозі на одній нозі» (Гриби). (Слайд 7) Аж раптом з-за куща вискочив «довгі вуха, куций хвіст невеличкий він на зріст» (Заєць) (Слайд 8). А за ним викотився «Клубочок в сто голочок» (Їжачок) (Слайд 9). Вони напевне тікали від «Рудастої, хвостастої, хутро золотисте». (Лисиця) (Слайд 10).
На квіточці сиділо, щось незвичайне «живе улітку він, шовкові крила має із квіточки на квіточку, перелітає» (Метелик) (Слайд 11). Але його налякав звірок який «живе в густому лісі, ласує горіхами, як намисто оченята, що за звір такий пухнастий» (Білочка) (Слайд 12).
Потім діти помандрували додому через поле. Дорогою вони побачили, що біг «великий і красивий, має пишну гриву, копитами туп-туп-туп, по камінню цок-цок». (Кінь) (Слайд 13). Не помітили діти, як за лісом сховалося «тепле, гарне, на людей дивиться, а на себе дивитись не дозволяє» (Сонце) (Слайд 14). Веселі поверталися діти до дому. До хати вони прийшли тоді, коли зійшов той, що «Вночі горить, а вдень гасне». (Місяць) (Слайд 15).
— Ну, як, діти, сподобалась моя казочка-загадочка.
7) Пісня «Захопливі казки» Муз. Євгена Пастухова, сл. Любові Яковенко
IV. Підсумок виховної години
— Чого навчають нас казки?
— Казка — це дитинство людства і його мудрість. Читайте і слухайте, вивчайте і переказуйте казки. Нехай вони ідуть по світу, нехай живуть серед нас і після нас, вчать, як треба по правді жити.
До зустрічі у нових казках!

Автор: 

Патремай Валентина Анатоліївна
вчитель початкових класів
Світлодарська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі