Користувацький вхід

методичні рекомендації щодо проведення гри-драматизації

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Методичні рекомендації щодо планування гри-драматизації
Плануючи гру-драматизацію, необхідно передбачити послідовну підготовчу роботу до її проведення.
Завдання підготовки до гри-драматизації вирішуються в ході спостережень, екскурсій, під час читання художньої літератури, слухання музики, співу, музичних, рухових і дидактичних ігор, ігрових вправ, пізнавальних та мовленнєвих занять, самостійної художньої діяльності та спеціально організованих занять.
У першу чергу здійснюється ознайомлення дошкільників зі змістом художнього твору, обраним для драматизації. Вихователь виразно читає або розповідає текст, можна також прослухати аудіо- або грамзапис.
Подальша робота на цьому етапі проходить шляхом поступового поглибленого вивчення художнього тексту завдяки використанню різних видів переказу (за ролями, вроздріб тощо), бесіди за змістом та бесіди, що спрямовані на аналіз зовнішніх проявів емоційного стану персонажів за допомогою використання ілюстрацій та відповідних запитань до них: «Який настрій у хлопчика, дівчинки?», «Як ти про це дізнався?», «Про що свідчить вираз обличчя (поза, хода, рухи)?..».
На другому етапі увагу слід зосередити на розвитку дитячої уяви, подальшому збагаченню емоційного досвіду дітей через проникнення в емоційні стани літературних героїв, ознайомлення із засобами їхнього вираження в мовленні. Виконання цих завдань здійснюється за допомогою спланованих форм роботи: перегляд ілюстрацій, фотографій із зображенням людей і казкових персонажів у різних емоційних станах, проведення імітаційно-ігрових вправ, дидактичних ігор із піктограмами для вправляння дітей у визначенні емоційних станів за зовнішніми ознаками, завдань, переліку запитань до дітей із метою вправляння їх у визначенні почуттів і емоційних станів героїв за мовленнєвими й зовнішніми проявами і т.д. Наприклад: «Як плаче чи сміється зайчик?», «Який настрій у дідуся?», «Яким голосом говорить ведмідь?» тощо.
Наступним етапом є практичне засвоєння дітьми засобів виразності. Для цього плануються та використовуються творчі вправи, спрямовані на розвиток умінь самостійного використання інтонації, виразних рухів для передачі емоцій літературних героїв. Наприклад: «Покажи ходу», «Зміни голос» тощо.
На цьому самому етапі необхідно спланувати та провести роботу над технікою мовлення (вправи, ігри, скоромовки, чистомовки тощо).
Підсумком підготовчої роботи стає гра-драматизація – дитяча вистава, яка планується та проводиться в спеціально відведений час у другу половину дня. На перегляд даної вистави можна запросити гостей: дітей з інших груп, батьків тощо.

Автор: 

-

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі